Maski-show în fotbal. Ce nu știu procurorii

O reporteriță întreabă ”cu cât a fost prejudiciat bugetul Federației de fotbal în urma meciurilor trucate din ultimii 2 ani?” Procurorul de la anticorupție răspunde: ”cu mult”. Reporterița insistă: ”cu mai mult sau mai puțin de un milion de lei?” Procurorul răspunde: ”cu mai mult de un milion”. Apoi televiziunile trâmbițează la știri: Bugetul Federației a fost prejudiciat cu peste un milion de lei în urma meciurilor trucate!

Băi, oameni buni! Eu am impresia că toate aceste lucruri se fac de ochii lumii și pentru reclamă. Vezi, chipurile, cât de bine se lucrează la noi. Cum poți să spui că meciurile trucate influiențează într-un fel sau altul bugetul federației? Ce treabă are coada vacii cu drapelul primăriei? Da, pe undeva are, veți spune. Vaca paște iarba de pe toloaca primăriei, iar apoi dă lapte cu care se hrănesc lucrătorii primăriei. Cam așa și aici.

Să fie clar pentru procurori, dar și pentru jurnașliștii care se ocupă de subiecte despre care n-au habar: un meci trucat din campionatul Moldovei NU poate nicicum influența bugetul Federației. Și asta pentru că Federația nu se ocupă cu finanțarea cluburilor. Mai mult decât atât, cluburile sunt structuri separate, cu bugete separate de FMF. Da, cluburile participă într-o competiție organizată de FMF, însă această competiție nu are un finanțator comun, care ar fi renunțat la alocarea banilor din cauza meciurilor trucate. 

Meciurile trucate sunt un fenomen care duce la degradarea fotbalului ca și performanță. Asta este cert. Dar! Atenție! Paradoxal, aceste meciuri trucate au sporit puterea financiară a cluburilor, respectiv au ridicat nivelul de interes pentru campionat. De ce? Pentru că a apărut competiția propriu-zisă în Divizia Națională, aflată la un moment dat în moarte clinică din lipsă de bani. 

Încă un lucru foarte important: banii câștigați din pariuri vin din afara țării, de la case de pariuri cu sediile aflate în special în Asia. Adică un meci trucat la pariuri NU prejudiciază nici bugetul statului. Poate doar că nu se plătește TVA din banii câștigați. 

Ca să fie clar. Eu NU susțin ideea meciurilor trucate. Am fost printre cei puțini care au vorbit despre asta și mereu am condamnat acest fenomen, care contravine principiilor sportive. Dar asta nu înseamnă că pentru a-l contracara trebuie să inventăm tot felul de legende care nu există. 

Ce ține de acțiunile Centrului Anticorupție, acestea sunt binevenite. Sper ca aceste anchete să aibă și o finalitate corespunzătoare, nu doar început. Iar cei care au trucat sportul să fie pedepsiți.

P.S. Citesc cu plăcere blogul fostului coleg de la Publika, Ivan Goncearuc, chiar dacă nu împărtășesc același punct de vedere cu el. Și vreau să-i răspund la întrebarea ”ce aşteaptă ei să găsească?”, adică ce așteaptă să găsească colaboratorii CCCEC la baza Zimbru? E simplu: dubla-contabilitate. Încă o meteahnă a cluburilor de fotbal din Moldova.

Comentarii

  1. Problema e ca procurorii, multi dintre ei, mai ales, Morari, dar si ofiterul Zumbreanu din conferitanta de presa de azi au dat dovada ca nu le preau au cu fotbalul..., folosind un vocabular care demonstreaza asta. Pai, cum sa investigheze ei fotbalul la nivel profesionist, dar idee nu au despre acest fenomen?

    RăspundețiȘtergere
  2. din cistiguri la pariuri se achita impozit pe venit, nu TVA. in rest articolul este relevant

    RăspundețiȘtergere
  3. si tu chiar crezi ca ei achita impozit pe venit cind au facut minim 100 000 euro per meci?????????????

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare de pe acest blog

Taxele de participare în campionatul Moldovei la fotbal și achitarea arbitrajului

7 lucruri înainte de meciul secolului

Victoria istorică a Moldovei asupra Poloniei. Cum am văzut-o din tribune