Cine promovează golanii la școlile profesionale. Despre cazul profesorului din Bălți

Cât timp va mai continua fățărnicia asta grețoasă a autorităților când vine vorba de națiune? Vorbesc de rapiditatea cu care s-au aruncat ca niște lupi flămânzi asupra profesorului ăsta din Bălți, care, probabil că a exagerat, dar... Problema este că 99% din moldoveni gândesc la fel ca acest profesor. Pur și simplu nu au curajul să o spună în glas. Inclusiv politicienii.

Eu vă dau doar un singur exemplu. Ce să-i răspunzi unui vorbitor de limbă rusă atunci când îți zice: ”ia ne ponimaiu, govorite na celoveceskom iazîke”. Cazuri de acest gen am avut personal, nu o singură dată. Adică să vorbesc în limbă omenească. Dar ce, limba română nu e omenească? Sau poate moldovenii nu-s oameni? Vreau să spun că comportament mitocănesc întâlnim atât din partea vorbitorilor de română, cât și a celor de rusă.

Aici îmi veți zice că moldovenii sunt mai mitocani decât rușii. Vă voi da dreptate. Cultura la moldoveni e la coada vacii. Numai că moldovenii când pleacă la stroikă în Rusia nu le cer rușilor să învețe româna, dar se chinuie săracii să învețe limba fără accent, ca să nu-i deporteze cumva dacă îi prinde miliția fără acte. 

Acum vă dau alt exemplu. Din surse sigure vă spun că în școlile profesionale din Bălți profesorii sunt tratați ca niște oamenii ai străzii. Niciun respect din partea elevilor, care, știți bine cum ajung acolo. N-am auzit ca la școli profesionale să meargă vreun eminent sau vreun băiat deștept. Din contră. Iar acest comportament deseori brutal al elevilor în raport cu profesorii lor este acceptat și chiar susținut de conducerea instituțiilor în cauză. Profesorii care încearcă să-i pună la punct pe distrăbălături sunt trași la răspundere de direcție, pentru că ”o să audă lumea și la anul nu mai vine nimeni la noi”. 

Directorii de școli profesionale se tem să nu rămână fără lucru din lipsă de elevi, iar școala să fie închisă. De asta tolerează ieșirile golănești ale elevilor și aduc profesorii până în pragul bolilor psihice. Probabil, așa s-a întâmplat și cu acest profesor, care și-a pierdut luciditatea. 

Morala e că înainte de a judeca un om trebuie să aflăm ce l-a determinat pe acest om să aibă un asemenea comportament. Iar comuniștii care cereau astăzi scuze de la ministrul educației să-și tragă o palmă peste față.  

Comentarii

  1. http://vox.publika.md/politica/semanatorii-de-ura-346711.html

    Скажу тебе открыто - Санду, ты подлец.

    RăspundețiȘtergere
  2. Sandu,nu mai gindesc moldovenii in proportii de 99 la suta.Suntem o tara multinationala,asa ca fiecare vorbeste cum poate sau vreau.cazuri dintre astea cum ai patit tu sint multe,la fel cum si din partea moldovenilor(unora)cind aud limba rusa.asa ca aici problema e in egala masura.alta ma mira,am mai intilnit nationalisti ca mosul asta,dar ei din principiu nici nu vorbesc limba dusmanilor(rusa).dar profesorul dat o si preda la colegiu.cel putin e straniu.si plus cu familia кравченко :adevarat moldovan :)))

    RăspundețiȘtergere
  3. Noi suntem popor tolerant...Prea tolerant...dar e greu tare cand scoti moldoveanul din sarite...

    RăspundețiȘtergere
  4. Acest "Victor Cravcenco", el tot ii ocupant, sau ii "deanostru", pentru ca limba lui materna ii romana? Asta nu-i discriminare?

    Dece nu va uitati ce se intimpla imprejur? Numai rusii sunt rai? Numai ei sunt vinoveti de toate?

    http://news.point.md/ru/proisshestviya/podrostki-edva-ne-ubili-prodavschicu-hoteli-popastj-na-diskoteku

    RăspundețiȘtergere
  5. Regret. Când scrii despre cazuri ”ia ne ponimaiu, govorite na celoveceskom iazîke” - te susțin, dar când justifici acest așa zis profesor - deveni unul dintre ei.
    Ca om ai devenit praf pentru mine.

    RăspundețiȘtergere
  6. Regret. Când scrii despre cazuri ”ia ne ponimaiu, govorite na celoveceskom iazîke” - te susțin, dar când justifici acest așa zis profesor - deveni unul dintre ei.
    Ca om ai devenit praf pentru mine.

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare de pe acest blog

Taxele de participare în campionatul Moldovei la fotbal și achitarea arbitrajului

7 lucruri înainte de meciul secolului

Victoria istorică a Moldovei asupra Poloniei. Cum am văzut-o din tribune