Pentru cine facem fotbal în Moldova?

Nepoțelul meu, Săndel, este fan Olimpia Bălți. În vârstă de 6 ani abia împliniți Săndel (foto) nu ratează aproape niciun meci de pe teren propriu al bălțenilor. Preferă să îmbrace haine de culoare roșie, pentru că el crede că așa se aseamănă cu jucătorii de la Olimpia. Iar după fiecare meci mă sună și îmi povestește cum a fost și ce l-a impresionat mai mult. Îl iubesc și îl ador! 

Fotbalul este pentru suporteri, pentru oameni. Dacă Serghei Chiseliov nu a înțeles asta până acum e de jale. Patronul Olimpiei confundă conflictul pe care îl are cu Șișhanov cu spectacolul pe care suporterii îl fac în tribune. Un fotbal fără spectatori e ca sexul fără orgasm. Atunci când patronii de cluburi din Moldova vor înțelege asta, abia atunci vor câștiga bani curați din fotbal. Cât timp ambițiile personale vor fi mai presus decât fotbalul, atâta timp orice relație de ”frăție” se va încheia cu un cap în gură sau cu un șut în fund. În funcție de țăran.


stadionul din Bălți
Probabil toți deja au aflat că suporterii Daciei au fost interziși pe stadionul din Bălți. Au pățit-o și reporterii de la Publika. Deci n-ar fi o premieră pentru Chiseliov. Numai că de această dată Chisea a încurcat-o rău pentru că a confundat fotbalul cu politica. Galeria Daciei nu e lăsată la meci din cauză că scandează lozinci pro-românești. Iar Chiseliov vorbește doar limba rusă, el fiind de baștină din Glodeni. Sincer nu știu de unde s-au luat ruși la Glodeni, dar asta contează mai puțin. Dacă ne conducem de logica patronului de la Olimpia ar însemna să nu mai lăsăm suporterii din Transnistria în Moldova, pentru că aceștia scandează aproape la orice meci: Rossia Vperiot! Rusia Înainte!

Numai că scandările fac parte din fotbal, sunt parte din cei câteva sute de oameni care încă mai iubesc fotbalul moldovenesc. Dacă îi interzicem și pe aceștia pe stadioane, vom ajunge cu tribunele goale. Aproape goale. Vor fi patronii și câțiva lingăi, care vor urla cu ecou la antrenori să scoată echipa de pe teren, pentru că nu le-a ieșit rezultatul. 

Sper ca Federația să ia atitudine și, conform regulamentului FMF, să-i sancționeze drastic pe cei care nu lasă spectatorii la meciuri.

Comentarii

  1. "Iar Chiseliov vorbește doar limba rusă, el fiind de baștină din Glodeni. Sincer nu știu de unde s-au luat ruși la Glodeni" - удивительно, всю жизнь прожить в Молдове, и удивляться что русские живут не только в Приднестровье, Кишиневе, Бельцах. И знаю пару знакомых из Глодян, русских.

    Я сам родился в небольшом селе в Хынчештском районе.

    Чем больше я читаю вас, тем больше вижу какой вы фрустрированный. Особенно это было заметно после ничьи Молдовы с Украиной. Я тогда правда сдержался чтобы написать, что вы себя ведете как человек с комплексом неполноценности.

    P.S. Я читал про то, как вас задели те продавщицы, когда вы покупали обои. Это было потому что у вас низкая самооценка, а у продавщиц - высокая. Не потому что они русскоязычные, а потому что они со всеми так разговаривают, они привыкли что под них все прогибаются. Вы не сумели себя проявить как мужчина и будете попадать в такие же ситуации раз за разом.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, domnule Chiseliov, ma bucur ca reactionati promt! Sper sa luati si atitudine. Mi-i indiferent ce credeti despre mine. LASATI SUPORTERII SA INTRE PE STADION!

      Ștergere
  2. Я думаю что то что делает Киселев - не ваши проблемы.
    Ваши проблемы в вас.

    P.S.
    Я же написал, что родился в Хынчештском районе.
    Конечно я не Киселев.

    RăspundețiȘtergere
  3. Băi, Anonimule alolingv!
    În raionul Hâncești toți rușii de prin sate vorbesc și românește (pentru că n-au cum să nu învețe de la consăteni). Zic ”ȘI ROMÂNEȘTE!” ...Și sunt 3-4 sate de acestea.
    Tu, dacă nu cunoști limba și nu poți scrie - nu ești de la noi din raion.
    Iar faptul că doar te-ai fi născut pe aici (și apoi ai fi copilărit în altă parte) nu te ajută să-ți susții ideia.
    P.S. Ce face Chiseliov este problema oricărui jurnalist, oricărui suporter și oricărui cetățean loial statului acesta. Nu e doar treaba voastră, și puteți ști asta.

    RăspundețiȘtergere
  4. "Tu, dacă nu cunoști limba și nu poți scrie - nu ești de la noi din raion." - desigur eu cunosc limba. Nici nu stiu ce sa spun despre tine, ori esti fudul, ori esti prost. Oricum intotdeauna m-am distantat de asa oameni.

    "... loial statului acesta" - вот имено что Киселев поступает как лояльный гражданин.

    "galeria Daciei nu e lăsată la meci din cauză că scandează lozinci pro-românești." - они не лояльны Молдове, они лояльны Румынии.

    Я знаю как люди в селах Хынчештского района в большинстве относятся к объединению с Румынией. Никак не относятся, хотят жить в независимой стране.

    RăspundețiȘtergere
  5. "... loial statului acesta" - вот имено что Киселев поступает как лояльный гражданин.

    Păi, dacă nu vorbiți/scrieți/utilizați limba oficială a acestui stat (și în cazul lui Kiseliov, și în cazul tău) nu-i puteți fi loiali nicidecum. Voi sunteți loiali URSS-ului, fariseilor.
    Apoi, ”desigur eu cunosc limba”. Corect este ”Sigur, eu cunosc ...”
    ”m-am distantat de asa oameni”. Corect este ”astfel de oameni” (”așa”=calc din rusă, ”takie”)
    Deci, o cunoști aproximativ.
    Și cum să te fi distanțat dacă nu ne-am cunoscut niciodată (necum să fim apropiați)?
    Și, în sfârșit, când mîrlanul n-are argumente îi dă înainte cu ”prost”, cu ”fudul”, cu injurii.

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare de pe acest blog

Taxele de participare în campionatul Moldovei la fotbal și achitarea arbitrajului

7 lucruri înainte de meciul secolului

Victoria istorică a Moldovei asupra Poloniei. Cum am văzut-o din tribune