Idolii copilăriei mele

Muzica și sportul erau marile mele pasiuni din copilărie. Iubeam să fac sport, indiferent de gen. Clar, fotbalul era mai presus de orice. Dar și muzica... mă visam un cântăreț celebru în egală măsură ca și fotbalist mare, care cucerește zecile de mii de pe stadioane. Nu m-am gândit niciodată că voi ajunge să lucrez în televiziune...

Maradona a fost jucătorul care m-a făcut să-mi leg viața de fotbal. Mexic/86 a fost Mondialul care mi-a marcat destinul. Apoi a fost Schilaci, italianul care m-a impresionat la Copa del Mondo 90. Mascota Ciao. Generația de Aur 94, cu Hagi și Ilie Dumitrescu. Duminicile erau fără dimineți. Mă trezeam ușor deja la ora 6, încălțat din mers în ghete și la stadion. Veneam seara acasă. Jucam toată ziua fotbal. Seara aveam niște dureri insuportabile de picioare. Eram rupt, dar asta nu mă împiedica a doua zi, după lecții, să mai alerg câteva ore pe terenul școlii. Și așa în fiecare zi. Mingea îmi era cel mai bun prieten.

La televizor nu era atâta fotbal ca azi. Aveam meciuri o dată la câteva luni. Și dacă mai aveam ghinionul să se stingă lumina - era tragedie. În lipsa fotbalului, acasă, trăiam în lumea muzicii. Noaptea, pe întuneric, în mare secret de părinți, ascultam posturi străine de radio, care dădeau cea mai minunată muzică din lume. Tina Turner, Rod Steward, Phil Collins. Apoi a început revoluța numită RAP, cu MC Hammer, Snap. Oooo, SNAP, eram înebunit după ei. În fiecare luni și joi, de la ora 10 seara savuram informația de la Andrei Corbu, la Radio Mega Cub. Pentru mine Corbu era la fel de mare ca 2 Unlimited, Culture Beat, Haddaway, Captain Hollywood Project sau Duran Duran. Au trecut mai bine de 20 de ani de atunci, dar tot le țin minte piesele...

Au mai fost multe în cei câțiva ani în care am deschis ochii, de prin clasa a 5-a până am terminat școala. Postere în toată camera mea cu Van Damme, Naomi Campbell și zeci de fotbaliști: Lineker, Gullit, Bryan Laudrup, Papin, Cris Waddle și desigur Dobrovolski, ”moldoveanul nostru”, cum îi spunea tata. Îmi plăcea să urmăresc NBA, care se dăsea noaptea la TV, după ce Gorbaciov a dat jos cortina de fier. NBA în acțiune, cu Magic Johnson, Michael Jordan, Larry Bird, Karim Abdul-Jabar. La școală, iarna jucam mai mult baschet, în sala de sport.

Am avut o copilărie-adolescență frumoasă, chiar dacă nu am avut prea mult acces la informație, am trăit din plin alături de idolii mei....  

Comentarii

  1. Andrei Corbu!!!!!! Da, pentru mine era un idol. Era cea mai tare emisiune din acea perioada. Pe unde oare e acum?

    RăspundețiȘtergere
  2. Nu stiu, Ivan. Era intr-un timp pe la Radio Nova. Acum asa emisiuni nu se mai fac. DJ-ii de acum doar trancanesc aiurea

    RăspundețiȘtergere
  3. E interesant să auzi amintirile mai multor persoane despre sport, vizionările meciurilor.Foarte multe lucruri sunt asemănătoare cu cele care mi le spune şi tata, doar că el era pasionat şi de hochei :)

    RăspundețiȘtergere
  4. Marius, pe timpul URSS la TV era mai mult hochei decat fotbal :). Adevarul e ca Imperiul era cel mai tare din lume la hochei. Urmaream si eu meciurile, normal. Macarov, Fetisov, Larionov, Kasatonov si Krutov - prima piatiorka :))))

    RăspundețiȘtergere
  5. Mă regăsesc printre rândurile articolului, și-mi mai amintesc și eu câte puțin de acele momente când mă întorceam seara acasă având febră musculară , dar nu renunțam la fotbal , a doua zi iarăși plecam la stadion. Nu renunțam niciodată, odată ce am venit să învăț la Chișinău la fel plecasem la CSCT Buiucani să joc, și iată că am renunțat peste ceva timp în favoarea școlii. Iar acum deja activez în alte domeniii .

    Mi-a plăcut mult articolul !!!

    RăspundețiȘtergere
  6. Imperiul doar crea impresia că e cel mai tare la hochei.
    Canada i-a bătut pe sovietici și în Superseria-1972, și la Cupa Canadei-1987...
    În plus, canadienii niciodată nu erau omogeni, pentru că nu se pregăteau special pentru vre-un turneu decât vreo 2 săptămâni.

    RăspundețiȘtergere
  7. Va fi Arena pe 6 ianuarie?

    RăspundețiȘtergere
  8. Sandu,de ce nu a fost Arena pe 6 ianuarie?

    RăspundețiȘtergere
  9. Imi aduc aminte de Lacatus si Raducioiu :)

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare de pe acest blog

Taxele de participare în campionatul Moldovei la fotbal și achitarea arbitrajului

7 lucruri înainte de meciul secolului

Victoria istorică a Moldovei asupra Poloniei. Cum am văzut-o din tribune