Și noi plecăm pe ”Conte Verde”

Gata. Ne-am decis. Aseară, înainte de Arena Publika, am hotărât definitiv împreună cu Serghei Doneț. Plecăm la Mondial...

Deși englezii sunt considerați inventatorii fotbalului, francezii sunt cei care au făcut din fotbal un fenomen. Tradiția este continuată și de Michel Platini, uriașul fotbalist, care ajuns președinte UEFA, se străduie din răsputeri să rămână în istorie și ca conducător (o mică cacofonie). Despre inovațiile lui Platini vom vorbi într-o altă postare.

Jules Rimet este cel care a pornit locomotiva din loc, gelos, probabil, că un compatriot de-al său, Pierre de Coubertin a pus pe roate un alt mega-proiect sportiv - Jocurile Olimpice. Așadar, Jules Rimet a fost cel care a organizat primul Campionat Mondial de fotbal în anul 1930. Chiar dacă, după cum scrie patriarhul presei sportive românești, Ioan Chirilă, în cartea ”Și noi am fost pe Conte Verde”, dacă ar fi să restabilim adevărul istoric, Jules Rimet n-a fost decât un discipol, deoarece ideea îi aparține unui alt francez, Robert Guerin, care a visat la un Mondial de fotbal încă înainte de crearea FIFA, în 1904.

Tot francezii au inventat și cupele europene intercluburi. Și anume jurnaliștii de la ”l'Equipe”: Goddet, Ferran, Rethaquer și alții au fost inițiatorii acestui proiect, care cu timpul s-a transformat într-o afacere uriașă, care generează sute de milioane de euro și de pe urma căreea trage foloase inclusiv fotbalul moldovenesc...

Ce înseamnă ”Conte Verde”? Este denumirea vaporului, care în 1930 a traversat Oceanul Atlantic cu cele 4 echipe europene, care au participat la primul Mondial de fotbal, în Uruguai. Cele 4 selecționate au fost Franța, Iugoslavia, Belgia și România, din care făcea parte și actuala Republica Moldova. Deci, pe undeva, ne putem considera și noi participanți la un Campionat Mondial de fotbal...

Revenind la seara de ieri, am decis, împreună cu Serghei Doneț, cu care am mai fost la Mondialul din Germania 2006, să mergem la anul în Brazilia anume cu vaporul, astfel încât să repetăm traseul făcut de strămoșii noștri la prima ediție a Campionatului Mondial. Nu știu ce va mai ieși din toată această aventură, însă o carte pe măsură - cu siguranță.

Comentarii

  1. sunt bucuros pentru voi si Va doresc succese, sa traiti senzatii unice si nu uitati atributica moldoveneasca acasa! :)

    RăspundețiȘtergere
  2. He-he!!! Cica sa repete traseul facut de stramosii nostri!!! :)))) Se teme de avioane ca de cel necurat... :)))))

    RăspundețiȘtergere
  3. Sandu,salut!Eu putin nu pe tema.Cheamal la Arena pe Alexandru Epureanu.L-am vazut astazi in oras,am fost surprins pentru ca credeam ca se afla in cantonament cu Dinamo Moscova.Daca poti contacteazal!
    Da,si de cite ori ai fost la competitei finale?

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare de pe acest blog

Taxele de participare în campionatul Moldovei la fotbal și achitarea arbitrajului

7 lucruri înainte de meciul secolului

Victoria istorică a Moldovei asupra Poloniei. Cum am văzut-o din tribune