Fotbalul în școli ca obiect de studiu

foto: etimpu.com
Așa meciuri ca Steaua- Ajax lipsesc Moldovei pentru ca fotbalul să devină și la noi un cult. Performanța și realizările deosebite, combinate cu dramatismul obținerii acestor rezultate pe plan internațional, sunt factorii care sporesc considerabil interesul publicului față de un anumit domeniu. Cu regret, echipele de club moldovenești pot doar să viseze la o primăvară europeană, la fel cum doar un vis rămâne și o calificare a naționalei Moldovei la un turneu final al campionatului mondial sau european. 

Aș vrea să mă opresc azi la unul dintre proiecte, lansate recent, care vizează dezvoltarea fotbalului nostru, cel al lui Ion Testemițanu, chiar dacă acesta nu a făcut o prezentare publică. Noul vicepreședinte al FMF a dezvăluit la Arena Publika punctele prioritare din activitatea pe care o va avea la Federație. Am să mă opresc la unul dintre cele mai importante, în viziunea mea, chiar dacă mulți experți s-au grăbit să-l critice. Și anume faptul că ar fi cazul să revenim la un model sovietic de implimentare a fotbalului în școli.

Sigur, modelul sovietic sună oarecum demodat, învechit, dar adaptându-l la realitățile de astăzi, acesta ar putea da roade. Depinde de felul în care acesta va fi implimentat în școli. De seriozitatea cu care ministerul educației, în cazul în care va accepta proiectul FMF, va promova fotbalul în școli. Experiența șahului mă face să fiu sceptic în acest sens. Ori ministerul educației trebuie să înțeleagă, că reformele se fac nu doar prin închiderea școlilor. Adevăratele remanieri trebuie să vină la nivel de concept, de dezvoltare, nu invers.

Așadar, Testemițanu propune să formăm clase specializate de fotbal. Modelul este verificat și cândva dăsea roade. Atunci când copiii se jucau în nisip până aproape spre majorat, când în țară erau doar 3 posturi TV, dar și acelea insuportabile (cu mici excepții). Atunci când sportul făcea parte din politica de stat, iar internetul nu exista nici în imaginația copiilor. Prima și cea mai mare problemă ar fi cum să-l ridici pe copil din fața calculatorului și să-l aduci pe terenul de fotbal? Cred că acest lucru va fi mai greu de făcut decât să o pui pe ministra Maia Sandu să joace ea fotbal. Greu, dar nu imposibil.

Eu chiar aș merge și mai sus. Pentru a scoate copiii din viața virtuală și a-i readuce la realitate, la adevărata viață, fotbalul ar trebui să devină obiect de studiu în școli, la egalitate cu chimia, dar mai ales cu educația fizică și, mai important, peste parodia cu șahul. Veți spune că e o idee utopică, o aiureală. Și asta pentru că la noi conducătorii țării doar mimează că muncesc, iar fotbalul nu o să-i intereseze niciodată ca un domeniu separat de sport, care la rândul lui este cel mai prost finanțat dintre toate domeniile din Moldova. Și eu o să vă dau dreptate.

De aceea de promovarea fotbalului la nivel de obiect de studiu și practicare intensivă ar trebui să ne ocupăm cu toții cei care cunoaștem, iubim și practicăm acest sport, de la jurnaliști la Federația de fotbal și microbiști. Un sport care poate ușor deveni business într-o țară mică, o scăpare de sărăcie. Exemple avem destule, vezi Olanda, cu Ajax Amsterdam, un izvor nesecat de talente. Dar mai important este o scăpare de probleme cu sănătatea. Pentru că dacă nu vom investi acum în sport, vom investi ulterior, dar înzecit, în medicină. Și așa nu suntem prea sănătoși. Dar dacă mai abandonăm sportul nu știu unde ajungem.   

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Taxele de participare în campionatul Moldovei la fotbal și achitarea arbitrajului

7 lucruri înainte de meciul secolului

Victoria istorică a Moldovei asupra Poloniei. Cum am văzut-o din tribune