Cel mai mare fotbalist basarabean din toate timpurile și-a trăit viața ca un film. A fost de 3 ori titular în El Clasico!

Toată viața a fugit de comuniști...

Legenda fotbalului românesc, basarabeanul Nicolae Simatoc a fost dependent de jocurile de noroc. Juca cărți, era un client constant al cluburilor de noapte, dar nu bea și nu fuma. Toți banii câștigați din fotbal i-a pierdut la poker.

Totodată a fost unul din cei mai mari fotbaliști ai lumii la mijlocul secolului trecut. A jucat cu numărul 10 pe tricou la FC Barcelona, cu care a câștigat titlul în Spania plus alte 4 trofee într-un singur an, record care a durat până în 2009. Este unicul moldovean care a jucat în El Clasico și a fost printre cei mai buni de pe teren chiar la debut, când Barcelona a surclasat Real Madrid cu 7-2. În total a adunat 3 El Clasico ca titular.


Născut la Grimăncăuți, județul Hotin, cu numele de Nicolae Șmatoc, într-o familie de țărani. În lumea fotbalului mai este cunoscut sub numele de Nicolae Simatoc, Miclos Szegedy și Nicholas Sims. Și-a schimbat numele pentru a se salva de trecut... Pentru ca comuniștii să-i piardă urma...

În teren era mijlocaș dreapta, deși avea peste 190 cm. Era foarte tehnic și un pasator excelent. 

A fost cel mai bun prieten al lui Ladislao Kubala, cel mai mare fotbalist al Barcelonei. Au venit împreună la catalani. În acea perioadă, în Spania, un club avea voie să aibă pe teren doar 3 stranieri. La debutul pentru Barca, Simatoc a marcat un gol și a dat 3 pase decisive, 8-2 cu Sosiedad.

A făcut școala de antrenori la Madrid împreuna cu Di Stefano și Kubala. 

La mijlocul anilor 60 și-a deschis propriul cazino în Australia, la Sydney.

Cartea ”Nicolae Simatoc - Legenda unui fotbalist basarabean. De la Ripensia la FC Barcelona”, scrisă de Octavian Țîcu și Boris Boguș, am citit-o în 2 seri. Este, probabil, cea mai bună carte de sport editată în Moldova. 

Lansarea cărții va avea loc astăzi, la Biblioteca Națională.

Comentarii

  1. La ce ora va fi lansarea?Intrarea este libera?

    RăspundețiȘtergere
  2. Buna Sandu! Unde as putea achizitiona aceasta carte si care e pretul ei? Multumesc mult anticipat. O zi cat mai buna. La revedere.

    RăspundețiȘtergere
  3. De unde poate fi procurată cartea?

    RăspundețiȘtergere
  4. Cartea nu este in vanzare libera, dar o puteti cumpara de la doamna Doina

    tel: 022-924065
    022-924066

    RăspundețiȘtergere
  5. sandu ce se mai aude de moldoveanu care a trebuit sa semneze anul acesta cu barcelona? chiar daca nu a semnat sau nu va semna, macar da numele acestui jucator.

    RăspundețiȘtergere
  6. Где книгу найти, подскажи

    RăspundețiȘtergere
  7. Knigu mojno kupiti pozvoniv po tel
    tel: 022-924065
    022-924066

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare de pe acest blog

Taxele de participare în campionatul Moldovei la fotbal și achitarea arbitrajului

7 lucruri înainte de meciul secolului

Victoria istorică a Moldovei asupra Poloniei. Cum am văzut-o din tribune