ProSport: Un fost atacant al Oţelului, antrenorul momentului în Moldova: din liga a doua, în finala Cupei

Dănuţ Oprea (40 de ani) este primul antrenor din istoria fotbalului din Republica Moldova care duce o echipă de liga a doua, FC Veris Chişinău, în ultimul act al finalei Cupei. Mai mult, tehnicianul a promovat în Liga I cu şase etape înainte de finalul sezonului


FC Veris va juca finala Cupei pe 26 mai, la fix doi ani de la înfiinţarea clubului
În cele 28 de meciuri disputate în acest sezon, în campionat şi în Cupă, echipa lui Oprea a primit doar două goluri


Fostul atacant al Oţelului Galaţi, Dănuţ Oprea, este antrenorul momentului în Republica Moldova, reuşind o performanţă fără precedent în istoria fotbalului de peste Prut: calificarea în premieră a unei echipe din liga secundă în finala Cupei. Tehnicianul gălăţean a preluat în urmă cu un an pe FC Veris Chişinău, o formaţie înfiinţată în 2011 şi abia venită din liga a III-a, iar cu şase etape înainte de finalul campionatului în curs se află pe primul loc, cu 66 de puncte. Cu 10 mai mult faţă de locul doi, ocupat de Sheriff II, şi cu 22 de puncte în plus faţă de poziţia a treia, unde se află Saxan Ceadîr Lunga. Din Liga a II-a din Moldova promovează primele două clasate, deci FC Veris va juca din sezonul viitor în Liga I.
Totodată, echipa lui Oprea a produs surpriză după surpriză în Cupa Moldovei, calificându-se până în finală. În ultimul act al acestei competiţii, Veris va juca pe 26 mai cu FC Tiraspol, iar în cazul unei victorii va obţine şi accesul în preliminariile Europa League.

Două goluri primite în 23 de jocuri
Marele atu al formaţiei pregătite de Dănuţ Oprea îl reprezintă defensiva, FC Veris primind gol extrem de rar. „În campionat, în 23 de meciuri am dat 83 de goluri şi am încasat doar două. În Cupă, am eliminat trei echipe din prima ligă: pe Olimpia Bălţi, la penalty-uri, după 0-0 la finalul prelungirilor, apoi pe fosta campioană Dacia Chişinău, cu 1-0. În semifinală am scos deţinătoarea trofeului, Milsami Orhei, echipa antrenată de românul Ştefan Stoica. Tot la penalty-uri şi tot după 0-0. Am ajuns în finală fără gol primit“, ne-a spus Dănuţ Oprea, care are contract cu FC Veris Chişinău până în 2014.

„Am doar doi jucători peste 30 de ani“
Cel mai experimentat jucător din lotul lui FC Veris este Viorel Frunză (34 de ani), care a evoluat în Liga I la FC Vaslui, Ceahlăul Piatra Neamţ şi CFR Cluj. Un alt fotbalist  care a mai trecut prin România şi care acum joacă pentru formaţia pregătită de Dănuţ Oprea este Dan Pânzaru. Portarul de 23 de ani a apărat la CS Turnu Severin şi CS Otopeni. Tehnicianul român are în lot doar doi stranieri: mijlocaşul ruş Liubuşkin Alexei şi atacantul brazialian Alex Santiago Monteiro, care a fost pe la FC Snagov şi „U“ Cluj. „Spre deosebire de mai toate echipele puternice de aici, noi avem altă strategie. Mizăm pe jucători tineri şi autohtoni, pentru că, pe lângă performanţa echipei, vrem să punem umărul şi la progresul fotbalui din Moldova. Dorim să creştem fotbalişti pentru echipele naţionale. Am doar doi jucători peste 30 de ani în lot“, a conchis Oprea.

Secretul nostru îl reprezintă munca, seriozitatea şi stabilitatea financiară. Nu ne scăldăm în bani, dar avem stabilitate financiară
Dănuţ Oprea, antrenor FC Veris

L-a avut pe Bourceanu la Dunărea
Dănuţ Oprea şi-a început meseria de antrenor în sezonul 2007/2008, când a pregătit în ultimele zece etape pe Dunărea Galaţi. În acel interval, printre jucătorii pe care i-a pregătit s-a numărat şi actualul căpitan al Stelei, Alexandru Bourceanu. Mijlocaşul a plecat la începutul sezonului 2008/2009 la Oţelul, iar Dănuţ Oprea a rămas la Dunărea până în etapa a 24-a. Apoi, în sezonul 2010/2011, Oprea a ajuns director tehnic la FC Braşov, în perioada în care formaţia de sub Tâmpa era pregătită de Daniel Isăilă.

Cartea de vizită: Dănuţ Stelian OPREA
Născut: 02.09.1972 (Săveni, BT)
Post: atacant
Ca jucător
În Divizia A
Debut: 25.04.1992,
Oţelul - Dacia-Unirea 1-1
1991-92: Oţelul    5    1
1994-95: Oţelul    22    1
1995-96: Oţelul    1    -
1997-98: Farul    10    1
1998-99: FC Oneşti    17    5
                     Oţelul    13    3
1999-00: Oţelul    28    6
2001-02: Oţelul    13    4
2002-03: Oţelul    23    4
2003-04: Oţelul    24    2
2004-05: Oţelul    24    1
2005-06: Oţelul    6    -
Total:    186    28

Nu cred că ştie aproape nimeni din România ce fac eu aici şi nici nu m-a căutat niciun patron din Liga I. Iar eu nu m-am lăudat. Sunt aici să-mi fac un CV
Dănuţ Oprea, antrenor FC Veris

Lucruri inedite despre FC Veris
1.000 de dolari pe lună este salariul mediu pentru un jucător titular de la FC Veris
500 de dolari a primit un titular pentru calificarea în finala Cupei
FC Veris s-a înfiinţat în 2011, în comuna Drăgăneşti, satul Sîngerei
Din 2012, FC Veris s-a mutat la marginea Chişinăului, la Buicani, pe un stadion cu 1.500 de locuri
400 de spectatori este media de spectatori de acasă a lui FC Veris


material preluat din ProSport.ro

Comentarii

  1. Sandu, felicitari. Aveti o echipa foarte frumoasa, iar odata cu aparitia ta acolo am inceput sa urmaresc cu atentie tot ce se intimpla la Veris.

    Bafta in continuare!

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare de pe acest blog

Taxele de participare în campionatul Moldovei la fotbal și achitarea arbitrajului

7 lucruri înainte de meciul secolului

Victoria istorică a Moldovei asupra Poloniei. Cum am văzut-o din tribune