Personalități pe care le-am cunoscut. Pietro Leonardi

Echipele mici pot face bani mari în fotbal dacă au colaboratori cu cap. Un exemplu este directorul sportiv de la AC Parma, Pietro Leonardi. L-am cunoscut la Congresul managerilor de fotbal de la Toulon. Știe să se facă remarcat. Mi s-a creat impresia că îl cunoaște toată lumea. E fost ziarist. Dar a lăsat presa pentru fotbal și a ajuns un conducător de club model. Iată ce a scris recent Gazeta Sporturilor despre el:

Peste 150 de achiziţii şi aproape tot atîtea plecări în 3 luni. Un lanţ formidabil de afaceri, din care formaţia lui Donadoni a ieşit pe profit cu 11 milioane de euro.

Cum să faci faţă crizei fără bani, să termini liniştit la mijlocul clasamentului şi să mai ieşi şi în profit? Nu este deloc utopie, ci o strategie de succes adoptată de Parma. Fosta deţinătoare a Cupei Cupelor şi dublă cîştigătoare a Cupei UEFA are un hipermarket, cu 300 de jucători tranzacţionaţi doar în vară!

Pare neverosimil, însă în 3 luni Parma a negociat transferuri cît pentru un campionat întreg! Peste 150 de veniţi şi aproape tot atîţia plecaţi. Jucători tineri, pe care directorul sportiv Pietro Leonardi (fost la Udinese) îi recrutează graţie formidabilei reţele de scouteri şi a colaborărilor cu cluburi din toate ligile.

Echipa lui Donadoni a expediat 6 jucători la Gorica, în Slovenia, a "parcat" 7 la Crotone în Serie B şi nu mai puţin de 14 la Gubbio, în divizia a treia.

Aşa a reuşit să-l descopere şi pe Nicola Sansone la Bayern, l-a luat gratis în 2011 şi acum e cotat la 6 milioane de euro. Sau pe ghanezul Chibsah, 20 de ani, pus recent pe liber de Juve şi vîndut după doar două luni de emilieni cu 2,5 milioane la Sassuolo!

7,5 milioane de euro plus dezlegarea lui Cassano a obţinut Parma pentru a-l ceda pe Belfodil la Inter în coproprietate

"Ne axăm mult pe cantitate şi dacă vom ajunge la un procentaj de reuşită de 30 sau 40 la sută pentru jucătorii achiziţionaţi, atunci e un succes" (Pietro Leonardi, director sportiv Parma)

Comentarii

  1. Ai de la cine invata :-)//Pe mine intodeauna m-au impresionat echipele din Portugalia la capitolul achizitii si vanzari de jucatori.

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare de pe acest blog

Taxele de participare în campionatul Moldovei la fotbal și achitarea arbitrajului

7 lucruri înainte de meciul secolului

Victoria istorică a Moldovei asupra Poloniei. Cum am văzut-o din tribune