Fundul lui Ince pe Stadionul Republican

Defunctul Stadion Republican a văzut multe la viața lui, dar asta a fost probabil cea mai smintită năzbâtie petrecută vreodată în tribunele lui. Mă refer la evenimentele publice, că altfel, din spusele unora, multe se mai întâmplau pe acolo înafara competițiilor... 

31 august 1996. O tipografie din Chișinău. Un tânăr de 19 ani, viitor jurnalist sportiv, se grăbea să făcă ultimele retușuri la programul meciului Moldova - Anglia, care urma să se dispute a doua zi. Din vânzarea programului își asigura existența pentru câteva luni într-un oraș aflat în haosul destrămării unui imperiu, care a dat totul peste cap. Valori, principii și tot pe ce s-a bazat o societate mai bine de o jumătate de secol nu mai erau valabile, nu mai funcționau. Iar adaptarea la noile reguli de viață se făcea din mers. În cazul studentului nostru - din vânzări de programe la meciurile internaționale de fotbal. 

Se grăbea pentru ca să ajungă la stadion. Cu o zi mai devreme de marele meci se disputa altul, cel dintre naționalele de tineret. Timpul era urât. Ultima zi de vară semăna mai mult a început de noiembrie. De la tipografie până la Republican trebuia să schimbe 2 troleuri. Asta însemna cam o oră de drum. Pentru un student, viitor jurnalist sportiv, ratarea unui astfel de meci însemna o adevărată tragedie. S-a înțeles cu șeful de tură că revine seara și dus a fost... 


Republicanul era plin pe jumătate. Loja presei neîncăpătoare. Sectorul VIP la fel. A început partida. Printre VIP-uri se numărau și componenții lotului național al Angliei, care abia găzduise turneul final al Campionatului European. Shearer, Gascoigne, Ince, Seaman, Neville, Pearce, noul selecționer Glenn Hoddle și desigur David Beckham, care avea să debuteze pentru Albion chiar la Chisinău. Dar asta este deja o altă poveste. 

Norii negri se adunau peste bătrânul Republican. Iar când stropii de ploaie au început să cadă fără milă toți spectatorii au început să caute adăpost. De regulă, în astfel de cazuri, cei de la VIP căutau să se înghesuie în loja presei. Vedetele de 5 stele egnlezești s-au orientat rapid în spațiu și nu s-au mai dus să se înghesuie la portița de intrare în loja presei. Au sărit direct peste peretele-masa presei, singurul loc acoperit de pe arenă.

Nu toți internaționalii englezi au reușit să depășească această barieră fără peripeții. Jucătorul de atunci a lui Inter Milano, Paul Ince a căzut victimă celebrului Paul Gaiscoigne, care i-a tras pantalonii în jos în timp ce încerca să urce la presă. Faza a fost prinsă de mai mulți reporteri foto englezi, iar poza cu Gascoigne și fundul lui Ince va rămâne în istorie, la fel ca și Stadionul Republican, arena care ne-a adus atâtea satisfacții morale și care astăzi nu mai există.

Comentarii

  1. Imaginea am vaut-o mai daunazi pe eurosport.ru. Ei au realizatt un reportaj despre shotii deale sportivilor cu ocazia zilei pacalelilor.//Acazivaetsa asta e facuta pe stadionul republican.

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare de pe acest blog

Taxele de participare în campionatul Moldovei la fotbal și achitarea arbitrajului

7 lucruri înainte de meciul secolului

Victoria istorică a Moldovei asupra Poloniei. Cum am văzut-o din tribune