Istoria presei sportive moldovenești. Presa scrisă. Partea I



Deși neoficial, multă lume vorbește despre dispariția ultimului ziar de sport din Moldova, Sport Kurier. Am decis să scriu pe blog câteva fragmente dintr-o lucrare pe care o pregătesc despre istoria presei sportive moldovenești. Așadar, pe scurt...

I număr al ziarului
În anul 1989 trei jurnaliști entuziaști: Ivan Buga (pictor la ziarul ”Viața Satului”), Mihai Leșcu și Boris Harcenco fondează primul ziar de sport din Moldova – ”Moldova Sportivă” (din 30 septembrie 1989), care se editează ulterior și limba rusă, sub denumirea de ”Молдавия Спортивная” (din 7 ianuarie 1990). În cadrul proiectului mai sunt cooptați și alți jurnaliști cu experiență: Efim Josanu, Vasile Botnaru sau Valeriu Rogozenco. 

Ziarul apărea de 2 ori pe săptămână, format A2, caracteristic presei sovietice din acele timpuri. Moldova Sportivă se deosebea la conținut de presa centrală prin faptul că promova valorile autohtone. Începând de la campionatul republican de fotbal și încheind cu sporturile tradiționale moldovenești, cum ar fi oina, date uitării în timpul Imperiului Sovietic, reflecta aproape toate evenimentele sportive care aveau loc în Moldova, plus, desigur, alte competiții la care participau sportivii moldoveni. 

Editarea ziarului era finanțată de către Comitetul de Stat al RSSM pentru cultură fizică și sport. Astfel, după o jumătate de an, Dmitrii Munteanu, ministrul sportului MSSR l-a numit pe Ion Sandu redactor-șef. Bineînțeles, în mare parte s-a schimbat și echipa de creație. Ion Sandu a dat prioritate noii generații de jurnaliști sportivi. La ”Moldova Sportivă” au debutat Arcadie Zaporojanu, Eduard Ciobanu, Leonid Istrati, Vadim Caftanat.

În scurt timp ziarul a început să fie finanțat de 2 structuri: Departamentul de stat pentru tineret și sport și Departamentul de stat pentru turism ale RSSM. ”Moldova Sportivă” avea să-și schimbe denumirea în ”Sport. Turism” după nici un an de activitate. 

Va urma...


Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Taxele de participare în campionatul Moldovei la fotbal și achitarea arbitrajului

7 lucruri înainte de meciul secolului

Victoria istorică a Moldovei asupra Poloniei. Cum am văzut-o din tribune