Valul de proteste. Stadion pentru Stadion



Așadar, în timp ce unii vor să vândă Stadionul Republican pentru a astupa gaura imensă din buget, alții iau bani grei din buget și organizează concerte de frica protestelor.

Stimabililor! Protestele oricum vor avea loc. Vreți voi sau nu. Iar după protestul de duminică va urma altul, la scurt timp. Și simt eu că acesta va avea tangență nemijlocită cu mult râvnitul lot de pămând din centrul capitalei, pe care a fost amplasat cândva stadionul național. Un lot de pământ de 4,7 ha, pe care demult vor să pună laba cei care nu se mai satură de furat în ultimii ani.

Da, am scris corect. Deși premierul Streleț a vorbit de 5,2 ha, doar 4,7 aparțin statului. Pentru că alți 50 de ari au fost prihvatizați demult de niște șmecherași, care se aflau ”în ciocolată” cu puterea la sfărșitul secolului trecut.

Printre ei se numără, surpriză, dinastia Șor. Seniorul cu 15 ani în urmă, la fel ca juniorul în prezent. Și alții, care însă au reușit între timp să vândă partea lor.

Furtul pe bucăți a stadionului național a început într-o perioadă în care acesta se afla în administrarea unei instituții condusă de Pintelei Sandulachi... Exact. Personajul, care a încasat într-o manieră cel puțin dubioasă 400 de mii de euro de la stat, pentru ca ulterior, statul să realizeze că s-a comis un abuz și că, de fapt, Sandulachi trebuie să returneze banii. Dar care bani? Care au fost împărțiți demult...

Poate fostul ministru de la finanțe Negruță va spune vreodată adevărul despre acest caz. Are totuși o datorie cel puțin morală, pentru că dânsul a semnat actul prin care Sandulachi a intrat aproape ilegal în posesia unei sume fabuloase, care venea nu de la oricine, ci de la Stat.

Revenind la ziua de azi, încă nu se știe exact dacă și aceste 4,7 ha de pământ rămase din stadion aparțin în totalitate statului. Nu se știe. S-ar putea să avem surpriza ca între timp, din 2007 încoace cât stadionul a fost transformat într-o gunoiște, să se mai prihvatizat vreo bucățită din teren. Pur întâmplator. Dacă tot stătea fără treabă. Păcat de așa pământ. În buricul capitalei... Vom vedea. Bine-mersi, șmecherași sunt destui.

Indiferent de prostiile care s-au făcut până acum în jurul acestui stadion, cei implicați în sport, dar și cei care pur și simplu iubesc sportul nu trebuie să mai accepte niciun compromis vizavi de arena națională.
 
Nu acceptăm ca banii din vânzarea fostei arene să meargă în altă direcție decât la construcția unui nou stadion național.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Taxele de participare în campionatul Moldovei la fotbal și achitarea arbitrajului

7 lucruri înainte de meciul secolului

Victoria istorică a Moldovei asupra Poloniei. Cum am văzut-o din tribune