Lecțiile europenilor

Pentru a prospera, atât companiile, cât și administrațiile publice locale au nevoie de un mod eficient, rentabil de colaborare, dar și de servicii publice de înaltă calitate. Moldova are nevoie de decizii fără întârziere atunci când vine vorba de legi și de durata procedurilor.
Aceasta este concluzia specialiștilor de la European Liberal Forum (ELF) ceea ce ține de ”Reforme în Administrația Publică Locală”.

Un grup de experți internaționali, reprezentanți ai ELF, în colaborare cu primăria din Nisporeni și Partidul Liberal din Moldova organizează în perioada 7-8 octombrie, la Nisporeni, un seminar pentru primari și consilieri locali. Scopul seminarului este de a perfecționa și a moderniza activitatea autorităților publice locale.

În prima zi a întrunirii de la Nisporeni, participanții au făcut cunoștință cu metodele de lucru implimentate de către autoritățile publice locale în orașul Sibiu (România), care au adus localității o creștere economică de 800% în doar 7 ani.

Despre eficiența unui program de activitate a primăriilor pe termen mediu a vorbit vice-președintele Fracțiunii Partidului Liberal, Lilian Carp.

”Conducerea primăriilor trebuie să gândească în perspectivă, să-și alcătuiască un program de acțiuni pe termen mediu și lung. E greșit când ne limităm la rezolvarea problemelor curente și nu gândim ce va fi mâine. Foarte important este să realizăm planul urbanistic al localității, pentru că fără o infrastructură corespunzătoare este aproape imposibil de a atrage investitori.” (Lilian Carp, vice-președinte PL)

Moldova face pași importanți pentru a fi un candidat eligibil pentru aderarea la UE. Odată cu acordul de asociere este nevoie de reforme pentru a avea comerț liber cu UE și pentru a permite economiei locale să crească. Bank’s Doing Business Report arată că în special sarcina administrativă împiedică creșterea economică în Republica Moldova, care se clasează la acest capitol pe poziția 78 din 189 de țări.


Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Taxele de participare în campionatul Moldovei la fotbal și achitarea arbitrajului

7 lucruri înainte de meciul secolului

Victoria istorică a Moldovei asupra Poloniei. Cum am văzut-o din tribune