Oamenii din umbra fotbalului

În fotbal se vorbește cu precădere despre fotbaliști și antrenori. Mai rar despre patroni sau conducători. Și aproape deloc despre alți angajați, cum ar fi medici, masori sau administratori. Ori șoferi de autocar. Cizmari (dar asta e deja istorie).

Sunt oameni care stau în umbra fotbalului, dar au un rol foarte important. Fără ei un club profesionist este de neconceput. Respectiv fără ei nici fotbalul n-ar mai fi așa cum îl știm. 

Ne place când vedem poze dintr-un vestiar, cu echipamentul aranjat ca la carte, cu tricou pe umeraș pus astfel încât să se vadă clar numele jucătorului de pe spate. Să știe lumea că aici e locul lui Dragan… De asta se ocupă administratorul echipei.

Ei bine, astăzi vă fac cunoștință cu oamenii din umbra clubului Speranța Nisporeni. Și încep, după cum ați intuit probabil cu administratorul.

Nicolae Balan. Sau Colița, cum îi spunem încă de la Beșiktaș, unde a avut același rol. De fapt, la Beșiktaș mai era și al treilea portar, pentru că a fost portar la viața lui. N-a jucat la echipe mari. Apogeul carierei l-a prins la FC Agro în Divizia Națională, sezonul 1996-97. A mai trecut pe la așa echipe ca Răut Orhei, Locomotiva Basarabeasca, Victoria Chișinău sau Rosso Floreni. Și desigur Izvoraș Drăsliceni, echipa din satul de baștină, același din care e și președintele Speranței, Petru Efros. Colița e un băiat modest și respectuos. Își știe meseria și și-o face cu plăcere. Unul dintre oamenii care fac orice la club. Nu știe să spună ”nu”.

Florin Platon. Băiat de la nord. Din Edineț. E mezinul oamenilor din umbră. Masorul echipei. Și-a făcut studiile la USEFS, facultatea de kinetoterapie sau medicină sportivă, ca să fie mai clar. E de 2 ani la club. Și deși e de vârsta jucătorilor, aceștia îl tratează cu respect. Pentru că își face meseria conștiincios și profesionist. De câte ori am mers la el în cabinet era rând la masaj. ”Își știe lucru”, mi-a zis unul dintre cei mai experimentați jucători din echipă, care mi-a recomandat să încerc chiar un masaj făcut de Florin. Încă n-am încercat, dar cred. La cât este de educat și bine crescut, cred că își cunoaște și meseria.

Doctorul. Oleg Vlasov. Sau Alic, așa cum îi spune toată lumea în fotbalul moldovenesc. Chiar și fotbaliștii îi spun Alic, deși omul e trecut de 60 de ani! A petrecut ani buni la Academia Chișinău până vara asta, când echipa fondată cândva de Dobrovolski s-a desființat. L-am angajat fără ezitare. Toți îi cunosc calitățile de bun profesionist. Nu a avut nevoie de recomandare. Știe totul despre jucător. De câte ori l-a durut urechea sau pe ce parte a dormit noaptea 👌. Profesor, ce mai… Și desigur cu un simț al umorului bine dezvoltat, ceea ce e foarte important într-un grup mare, cum e un club de fotbal.

În fine, ultimul pe azi, dar nu și cel din urmă. Aș spune chiar cel dintâi: Alexandru Ghencea. Poartă numele celebrului cartier bucureștean în care se află stadionul Steaua. Însă el e de baștină din Reni, aceeași localitate din care e și președintele Pavel Cebanu. Nenea Sandu, cum îi zice chiar antrenorul echipei. Oficial e vice-președinte. Dar neoficial – omul care le cunoaște pe toate și le poate face pe toate la club. Se asociază cu acest club. A venit încă din Divizia B. O persoană înțeleaptă, care știe să-ți dea un sfat la timp. Știe când să te încurajeze și când să-ți dea peste cap. Mai pe scurt: un frate mai mare.

Aceștia sunt doar o parte dintre oamenii din umbra fotbalului. Cei care zi de zi sunt alături de jucători, de echipă. Oameni, care merită să fie cunoscuți.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Taxele de participare în campionatul Moldovei la fotbal și achitarea arbitrajului

7 lucruri înainte de meciul secolului

Victoria istorică a Moldovei asupra Poloniei. Cum am văzut-o din tribune