Sânge de sclav. Despre Moldova - Franța 1-4

foto: fmf.md
Selecționerul Spiridon este principalul vinovat de jocul prost al Naționalei. Iar motivele, care îl fac vinovat sunt aroganța, îngâmfarea și încăpățânarea de a nu asculta alte păreri. Nu învață din greșeli. Aceleași greșeli ca și în meciul pierdut 0-4 cu Luxemburg. Același executant al loviturilor libere, aceleași parașute și o componență făcută pe concepții greșite sau pe interes. 

Echipa noastră a arătat atât de prost în comparație cu Franța, încât am avut impresia că dacă francezilor le-ar fi trebuit să marcheze 20, ar fi marcat 21.

Meciul a semănat cu unul amical. Ai noștri numai flori nu le dădeau francezilor. S-au purtat cu campioana mondială precum cu o domnișoară. Își făceau griji să nu o atingă cumva din greșeală, să nu o supere. Asta în loc să lupte, să-i ia pe sus pe cocoși, cu fulgi cu tot, să le treacă pofta de fotbal, de articificii. Așa precum joacă Atletico lui Simeone. Așa joci atunci când știi că ești mai slab. Dar asta atunci când nu ai sânge de sclav. 

Chit că și cocoșii s-au oprit la 3. Probabil tocmai din acest motiv. S-au gândit că dacă tot sunt atât de primitori, să nu-i umilească pe acești mohicani ai fotbalului. 

La pauză, un mare artist moldovean și un mare pasionat al fotbalului mi-a trimis un mesaj: ”Mai slabă echipă a Naționalei nu prea țin minte”. Cam așa.

Cât despre golul nostru, care a mai șters din impresia de impotență totală, eu demult scriam că acest Ambros merita să joace mai mult. Vă amintiți când era golgheterul campionatului, iar Spiridon nu-l punea să joace deloc, pentru că băiatul venea la baza echipelor naționale cu mașini de lux. Deci nu pe criterii sportive nu juca. Ci pentru faptul că Ambros are bani. Are afeceri, câștigă din afaceri, iar fotbalul este o pasiune. Respectiv joacă din pasiune. Păi, domnule selecționer, eu v-as recomanda să căutați 11 jucători, care joacă din pasiune, nu pentru bani. Poate atunci... Dar nu, cu dumneata pe bancă, nicio șansă. 
Mi-a plăcut doar că ai fost autocritic, atunci când ai declarat la final că Jiguliul nu poate depăși un Ferrari. Da, așa este, Jiguliul Spiridon niciodată nu va putea să concureze cu Ferrariul Deschamp. 

Meciul cu Franța a arătat încă o dată cât de important poate fi fotbalul, dacă ajungi să joci cu cei mai buni. Cum s-au adunat la stadion toate vedetele politicului Moldovei de Est, ca musca la că... miere. Până și Edelveisul s-a autosesizat și a instituit un premiu neghjob, precum împărații din Roma antică în timpul luptelor de sclavi.  

Dar nu-i nimic. Încet-încet ne obișnuim cu gândul că suntem niște păduchi ai fotbalului. Unor suporteri chiar le-a plăcut meciul. Numai că nu au menționat ce anume le-a plăcut. Dacă Mbappe, atunci și mie mi-a plăcut. Enorm. Cred că va deveni în scurt timp cel mai bun fotbalist din lume. Dacă nu cumva deja este. Și seamănă izbitor de mult cu Pele. Asta îmi place cel mai mult.  

Iar Moldovei de Est îi doresc să ajungă la capacitatea de a face selecție naturală a copiilor care practică fotbalul. Deocamdată la noi joacă fotbal visele din copilărie ale taților. Fără o selecție naturală, bazată pe valoare, calități și talent nu avem nicio șansă în fotbal. De altfel, ca și în celelalte domenii.   



Preliminariile Campionatului European 2020
Moldova - Franța 1:4
22 martie. Chișinău, stadionul Zimbru. Spectatori: 10.042
Au marcat: Vladimir Ambros (89) - Antoine Griezmann (24), Raphael Varane (27), Olivier Giroud (36), Kylian Mbappé (87)

Moldova: 23 Alexei Koşelev, 2 Oleg Reabciuk, 5 Veaceslav Posmac, 7 Artur Ioniţa, 8 Cătălin Carp, 9 Eugeniu Cebotaru, 10 Eugeniu Cociuc (3 Artiom Rozgoniuc, 46), 11 Radu Gînsari, 13 Ion Nicolaescu (19 Vitalie Damascan, 59), 15  Ion Jardan, 16 Alexandru Antoniuc (18 Vladimir Ambros, 73)
Rezerve: 1 Stanislav Namaşco, 12 Dumitru Celeadnic, 4 Iaser Țurcan, 6 Gheorghe Anton, 17 Constantin Sandu, 20 Sergiu Platica, 21 Nicolae Milinceanu, 22 Dinu Graur
Antrenor: Alexandru Spiridon

Franța: 1 Hugo Lloris, 2 Benjamin Pavard, 4 Raphaël Varane, 5 Samuel Umtiti, 6 Paul Pogba, 7 Antoine Griezmann (20 Florian Thauvin, 73), 9 Olivier Giroud (18 Nabil Fekir, 81), 10 Kylian Mbappé, 13 N'Golo Kanté, 14 Blaise Matuidi (8 Thomas Lemar, 73), 22 Layvin Kurzawa
Rezerve: 16 Steve Mandanda, 23 Alphonse Areola, 3 Presnel Kimpembe, 12 Lucas Digne, 15 Kurt Zouma, 17 Moussa Sissoko, 19 Djibril Sidibé, 21 Tanguy Ndombele
Antrenor: Didier Deschamps

Arbitru: Aleksandar Stavrev, asistenți: Marjan Kirovski, Dejan Kostadinov, al 4-lea oficial: Dimitar Mechkarovski (toți, Macedonia de Nord), observator de arbitri - Gevorg Hovhannisyan (Armenia), Delegat – Kurt Zuppinger (Elveția)
Cartonașe galbene: Varane (34), Damașcan (78), Ambros (83), Mbappe (90+1)

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Taxele de participare în campionatul Moldovei la fotbal și achitarea arbitrajului

7 lucruri înainte de meciul secolului

Victoria istorică a Moldovei asupra Poloniei. Cum am văzut-o din tribune