De ce nu avem rezultate

Cu toţii vrem să avem rezultate în fotbal, dar şi în celelalte domenii. Dar nu le avem sau le avem foarte puţine şi periodic, ceea ce înseamnă că sunt mai mult sau mai puţin întîmplătoare. În fiecare zi mass-media, dar şi suporterii sau specialiştii încearcă să motiveze lipsa performanţelor. Cineva (nu vreau să dau nume) spunea recent că nivelul fotbalului nostru corespunde valorii economice a societăţii noastre. Alţii dau vină pe selecţionerul Dobrovolski, pe patronii echipelor, pe federaţie, pe cine vreţi. Parţial toată lumea are dreptate, numai că adevarul se ascunde mult mai profund, părarea mea, ÎN ŞCOLI. În şcolile de fotbal care nu sunt capabile să „prelucreze” acea „materie primă” de care dispun. Cu alte cuvinte NU AVEM ANTRENORI DE COPII. Fotbalul nostru nu dispune astăzi, şi înclin să cred că nici în trecut, de antrenori de valoare, care ştiu să crească un fotbalist. Ce avem noi este la nivel de amatorism, iar asta nu poate aduce decât rezultate cu care suntem obişnuiţi. Din diferite motive antrenorii de copii din Moldova nu progresează, nu învaţă şi sunt cu zeci de ani în urma noilor metode de predare a lecţiilor de fotbal pentru copii.
“Munca campionilor este zilnică şi silnică, spunea dr. Victor Stanculescu, unul dintre cei mai cunoscuţi profesori de sport din România, dar trebuie să fie concepută, organizată, desfăşurata, controlată, perfecţionată de antrenori, de o ştiinţă şi cultură fotbalistică, care se formează pentru orice specialist în circa 15-20 de ani. În tot acest timp motivaţia, progresul în trepte, dorinţa de a se autoeduca şi învinge pe sine însuşi, sunt elementele principale.” Aceasta ar trebui să fie definiţia antrenorului de fotbal, dar şi de alte sporturi.
Rezistenţa în condiţii de stres este chiar denumirea modernă a antrenorului, la condiţiile jocului modern. Rezistenţa este noţiunea completă de care depind toată viaţa şi performanţele noastre individuale.
Totul este dependent de valoarea antrenorilor pentru copii. Ei trebuie să cunoască care este substratul psihofiziologic, biochimic, farmacologic sau managerial al concepţiei de performanţă naţionala (dacă există) sau individuală (în dependenţă de stadiul de dezvoltare şi perfecţionare profesională)!
Aş putea filosofa aici mult pe tema rezistenţei, dar mă tem că nu voi fi înţeles. Ca sa finalizez ideea, rezistenţa este legată de valoarea stilurilor de joc, de ştiinţa jocului pe grupe cu număr redus sau de valoarea jucătorilor în echipă.
Pun pariu că niciun antrenor de copii din Moldova nu cunoaşte aceste lucruri fundamentale, recomandate insistent de cei mai buni profesori din lume.
Nu spun acum cine ar trebui să aibă grijă de antrenorii pentru copii. Cei care sunt responsabili se vor autosesiza, sper. Dar cel mai important, iarăşi sper, măcar vor încerca să schimbe ceva.

Comentarii

  1. daca te pasioneaza asa de mult fotbalul
    pot sa iti dau niste adrese ca sa iti extinzi cunostintele ca pe viitor textele sa fie sustinute si de cunostinte (anatomie-fiziologie-patologie)
    toate site-urile sunt gratuite tre sa it faci cont la unele.

    1.www.visiblebody.com
    2.www.blausen.com
    3.www.swarminteractive.com
    4.www.highimpact.com
    5.www.argosymedical.com
    6.http://www.pennhealth.com/health_info/animationplayer/
    7.http://science.nationalgeographic.com/science/health-and-human-body/human-body/
    8.www.nucleusinc.com

    RăspundețiȘtergere
  2. Distofolobob, fii mai concret. Ce vrei sa spui prin comentariul tau si argumenteaza.

    RăspundețiȘtergere
  3. bine eu nu vreau sa comentezi comentariile (am facut o tautologie, dar imi cer scuze)cititorilor, fiecare are dreptul la opinie, sergio fii mai credul, ce se scrie se scrie pt a capata informatie.
    eu as vrea sa va povestesc care e soarta copiilor nostri din pct de vedere sportiv, cind invatam noi de la gradinita si pina in anul 3 de facultate faceam ore de sport, acum in scoli pina in clasa a 5 nu se face sport, ce vrei? cum sa antrenam noi o societate de sportivi, numai la Chisinau este scoala sportiva, dar tinerele talente sunt prin sate, si nu toti parintii sunt interesati ca copilul lui sa faca performante sportive (ma refer nu numai la fotbal), multi nici nu vor sa auda cind copilul zice ca vrea sa devie sportiv, dupa parerea mea aici trebuie sa se implice statul, sa organizeze scoli specializate pt tinerii sportivi, sa umble prin tara si sa gaseasca copii cu capacitati, cum se face aici in rusia, si tot presedintele tarii nu este multumit de performante, cere sa fie populatia mai activa, acum mai ales dupa olimpiada din china, e zarva mare in scoli, s-au introdus ore adaugatoare de sport. fie rubrica se refera la fotbal, asa ca uite unde ma aduce gindulmi-a mintesc cum suporterii chineji au renuntat sa priveasca meciurile de fotbal unde juca selectionata chinei, au rugat sa nu fie transmise pe posturile de tv, acum in china stiu ca au invitat multi antrenori din diferite tari, iarasi la nivel de stat ca sa antreneze copiii chineji, ca sa faca pe viitor fata, veti vedea voi peste 5 ani ce nationala va fi. Deaceea Sandule aici e nevoie de un proiect de stat, si nu sunt liberalista, dar trebuie sa fie un mijloc princare ar trebui sa impuna ca sa avem si noi performante, nu numai la lupte dar si in diferite domenii inclusiv fotbal. trebuie de sters steriotipul "nu fotbalul o sa te hraneasaca in viitor", stii tu la ce ma refer

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare de pe acest blog

Ion Șoltoianu. Născut campion

Ioan Chirilă

Natalia Cheptene - cea mai sexy reporteriță sport din Moldova