Ștefan. Apărătorul Nisporeniului

Se mai gândea cineva că Ștefănel va ajunge fotbalist atunci când, copil fiind, spărgea cu mingea geamurile prin vecini. Se mai gândea. El se gândea...

Avea doar 6 ani când consăteanul lui, Sandu Guzun marca pe Stadionul Republican în poarta naționalei Germaniei! Atunci nici nu știa ce înseamnă să fii fundaș central. Nici nu-și imagina că va juca pe aceeași poziție pe care consăteanul lui a făcut istorie.

Dar timpul trece și Ștefănel a mers la școala de fotbal din sat, ca orice copil din Drăsliceni care se respectă. Primul antrenor i-a fost Roman Onică, un alt nume cu rădăcini fotbalistice. Și ”Izvoraș”, echipă cu tradiții cum puține sunt în Moldova. Nu mă refer la cei care vin ca vârtejul, fac fum 1-2 ani în Divizia Națională și dispar. Dar la echipele cu tradiții, unele dintre care n-au ajuns niciodata în prima ligă valorică a fotbalului moldovenesc, dar în jumătate de veac de existență au dat nume și nume fotbalului nostru.

Ei bine, într-un sat în care pasiunea pentru fotbal e mai mare decât cea pentru pescuit, chiar dacă iazul se află în centrul localității, Ștefănel a făcut primii pași în fotbal. 

În 2007 era la echipa de juniori a Beșiktașului. Avea doar 17 ani și n-a mai apucat să debuteze, deși Petru Efros a pus ochiul pe el încă de atunci. Rude de gradul 3, Petru și Ștefan Efros aveau să se reunească la începutul anului 2014. 

foto: Vadim Caftanat
”Venisem de câteva luni la Nisporeni și aveam ca obiectiv calificarea în Divizia A, își amintește Petru Efros. În iarnă am jucat un amical cu Real-Succes și l-a văzut jucând acolo. După meci i-am propus să vină la noi, chiar dacă la momentul respectiv era un pas înapoi pentru el...”

Un pas înapoi pentru a face ulterior 3 pași înainte. Astfel a început ascensiunea lui Ștefănel. Promovare după promovare, ca acum, după 3 ani și jumătate la Nisporeni să ajungă să fie căpitan al Speranței.

”Este un jucător disciplinat și foarte muncitor”, îl caracterizează coechipierii. Nici nu se putea altfel, pentru că altfel n-ar fi ajuns să fie unul dintre cei mai buni fundași centrali din campionatul Moldovei. 

După o jumătate de an în care am urmărit toate meciurile Speranței aș mai adăuga faptul că Ștefan Efros este aproape imbatabil la duelurile aeriene. Este stâlpul din apărarea Nisporeniului. E căpitanul Speranței.


Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Taxele de participare în campionatul Moldovei la fotbal și achitarea arbitrajului

7 lucruri înainte de meciul secolului

Victoria istorică a Moldovei asupra Poloniei. Cum am văzut-o din tribune