Cum formăm Cultura fotbalistică. De ce e nevoie de fotbal în școli

Soluții, nu lecții

Cum se formează Cultura fotbalistică? Voi încerca să fiu cât mai laconic. Cultura fotbalistică, inexistentă astăzi în Moldova, o formează părinții de copii mici. Anume părinții își înscriu copiii la academiile de fotbal, își duc copiii la meci, la stadion. Îi stimulează pe aceștia să joace fotbal în casă, afară, oriunde și le povestesc odraslelor povești cu mari jucători, care au devenit eroi fără să câștige războaie.

Am scris mai sus anume de Formarea Culturii fotbalistice, NU și despre dezvoltarea și menținerea, păstrarea acestei Culturi, până ea devine parte indispensabilă a societății.

Continuăm tot cu formarea. Părinții, însă, au nevoie de ajutorul Statului, în primul rând. Cum poate contribui Statul la formarea Culturii fotbalistice?

E simplu. În ziua de azi, în Moldova avem condiții adecvate pentru a face fotbal doar la școli de fotbal private și doar în orașe. La aceste școli private, care sunt cu plată, își permit să se înscrie preponderent copii din familii îndestulate. Un copil sărac, dar talentat, nu va putea să ajungă la o școală de fotbal din lipsă de bani. Asta se numește selecție artificială. Atunci când tatăl bogat își aduce odrasla la fotbal, fără ca acest copil să aibă vreun gram de talent în domeniu. 

Pentru a face fotbal de performanță avem nevoie de selecție Naturală. Adică la școlile de fotbal să fie selectați cei mai talentați copii, indiferent că sunt săraci sau că vin de la sate.

Aici apare rolul Statului. Și anume, Statul trebuie să ofere condiții copiilor săraci și talentați pentru a face fotbal. Cum? Prin deschiderea Academiilor-internat de fotbal. Îsta ar însemna cazare, masă și școală gratuite pentru copiii talentați. Măcar o Academie de fotbal dacă ar exista în Moldova deja am avea mari speranțe de viitor. 

Toate acestea în condițiile în care suntem un stat în curs de dezvoltare, săcar, unde există foarte multă lume săracă și unde mulți oameni nu-și permit ”luxul” să-și dea copilul la fotbal. 

Un alt pas semnificativ al Statului în crearea Culturii fotbalistice ar fi introducerea obligatorie a orelor de fotbal în programul școlar. Cel puțin 2 ore de fotbal pe săptămână. Plus un curs de teorie a fotbalului, inclusiv istorie, care le-ar permite copiilor să înțeleagă mai bine acest fenomen.

În acest sens știu că Federația de fotbal este pregătită să ofere asistență pentru instruirea antrenorilor de copii sau a învățătorilor de sport. Iar o Academie de fotbal susținută de FMF în colaborare cu Statul ar fi perfectă, în condițiile în care FMF ar asigura logistica și inventarul, iar Statul ar veni cu școala, cazarea și masa pentru copii. Sunt absolut sigur că investițiile vor fi recuperate în timp, dacă la această Academie vor studia cele mai mari talente din Moldova.

Cam de aici începe formarea Culturii fotbalistice. Sigur, mai sunt încă multe alte amănunte, deloc de neglijat. Dar esența pornește de la cei 7 ani de acasă și de la școală. La fel ca totul în viață.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Ion Șoltoianu. Născut campion

Ioan Chirilă

Natalia Cheptene - cea mai sexy reporteriță sport din Moldova