FIFA vrea să omoare impresarii

Moldova se poate mândri măcar cu o ramură a fotbalului, în care a obținut rezultate remarcabile. Impresariatul. Câteva zeci de persoane de la noi, care oficial, care nu, practică impresariatul în fotbal. Nu toți s-au afirmat la nivel înalt, dar câțiva dintre ei chiar au ajuns sus de tot, în lumea bună a fotbalului.

Este vorba, în primul rând, de Arcadie Zaporojanu (foto), agent care a devenit selecționer principal la deținătoarea Cupei UEFA, Șahtar Donețk. Asta după ce l-a dus în Ucraina pe unul dintre cei mai mari antrenori din Europa, Mircea Lucescu. Printre jucătorii transferați de Zaporojanu se numără brazilianul Elano – unul dintre preferații lui Dunga în naționala Braziliei, dar și alți jucători din țara lui Pele, cum ar fi Matusalem (Lazio), Fernandinho (Șahtar) sau Jadson (Șahtar). Tot el i-a dus la Donețk pe internaționalii români Răzvan Raț și Ciprian Marica sau fostul internațional Flavius Stoican. Spre Dinamo Kiev i-a direcționat pe Tiberiu Ghioane și Florin Cernat, etc.


Alți doi agenți moldoveni care au atins performanța de a colabora cu cele mai mari cluburi din Rusia sunt Leonid Istrati și Nicolae Pârnău. În tandem cei doi impresari au reușit mai multe transferuri de răsunet, printre care cel al nigerianului Odiah Chidi (foto) și al moldoveanului Sergiu Dadu – ambii la CSKA Moscova sau al românului Răzvan Cociș la Locomotiv Moscova, etc.
Printre impresarii cu realizări notabile se numără Petru Efros, Sandu Guzun sau Ion Carp.

Ei bine, FIFA intenționează să suspende toate licențele de impresar deja din anul 2010, anunță Gazeta Sporturilor. Și asta pentru că Sepp Blatter este furios pe faptul că din toți managerii care intermediază transferurile de fotbaliști, doar 30% sunt afiliați FIFA. Motivul oficial, însă, este altul: Forul internațional vrea astfel să stopeze banii negri din fotbal, apăruți în urma comisioanelor încasate de către impresari de la cluburi. Problema în cauză se discută în prezent și în Parlamentul European, iar unul dintre membrii acestuia a declarat chiar că ”agenții sunt cancerul fotbalului modern”.

Personal consider impresariatul un lucru bun și explic de ce. În primul rând pentru fotbaliștii moldoveni impresarii sunt niște persoane cărora le datorează aproape tot, aproape toți. Fără agenți, majoritatea jucătorilor din Moldova n-ar fi plecat niciodată de aici. N-ar fi ajuns la echipe cu un fotbal de calitate și n-ar fi câștigat de zeci de ori mai mulți bani. Și asta pentru că, competiția internă nu este una atractivă pentru selecționerii din campionatele tari. Cu alte cuvinte, avem un campionat foarte slab. În consecință, agenții sunt cei, care grație relațiilor personale pe care le au peste hotare, reușesc să strecoare ici-colo câte un fotbalist moldovean. Da. Câștigă bani din asta, dar, totodată, le oferă jucătorilor posibilitatea de a câștiga infinit mai mulți bani decât ar fi încasat aici.

Și atunci, cum se va răsfrânge retragerea licențelor de agent FIFA asupra fotbalului din Moldova. Părerea mea că, nicicum. Chiar și fără legitimația de agent, impresarii își vor continua meseria neoficial. Vor găsi angajamente pentru jucători și vor încasa comisioane. Atunci, ce rost are toată povestea cu retragerea licențelor? Încă nu-mi dau seama. Un prieten de-al meu, însă, crede că FIFA pregătește ceva special. Vreo surpriză...

Licența de agent FIFA în Moldova costă 10 mii de dolari. Banii intră în contul Federației de fotbal (FMF).

Licența de agent FIFA în Portugalia costă 6.300 de euro.
Licența de agent FIFA în România costă 35.000 de euro (acum un an costa 1 mie de euro).

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Taxele de participare în campionatul Moldovei la fotbal și achitarea arbitrajului

7 lucruri înainte de meciul secolului

Victoria istorică a Moldovei asupra Poloniei. Cum am văzut-o din tribune