Omul legendă

În 20 de ani de activitate a câștigat peste 50 de turnee internaționale în 7 probe de sport: lupte corp la corp, lupte rusești, box, pancration, kickboxing, muai-tay, mixfight. Este cel mai titrat sportiv moldovean de arte marțiale. Numele:

Ion ȘOLTOIANU.

Viața ca un film de Oscar

S-a născut în satul Inești (Telenești) într-o familie săracă și numeroasă (4 copii). La 14 ani și-a pierdut tatăl și a fost nevoit să se descurce singur așa cum l-a dus capul. I-au plăcut luptele din copilărie. De la tradiționala ”trânta” a ajuns la o școală de judo din Bălți. A urmat serviciul militar, unde s-a consacrat ca sportiv de performanță. Au urmat 20 de ani de glorie, extaz și agonie. Două decenii în care a fost mereu în topul celor mai buni sportivi, și-a creat o familie (doi copii), i-a fost asociat eronat numele cu mafia și s-a produs în filme de acțiune. O personalitate carismatică fără de care istoria sportului moldovenesc nu poate fi scrisă.

Școlit într-o mănăstire din Tailanda

Ion Șoltoianu este singurul sportiv moldovean care a învățat artele marțiale direct în patria lor – Tailanda. A stat mai bine de o jumătate de an într-o mănăstire din Bangkok, unde a avut profesori (sensey) - călugări budiști – cunoscători ai secretelor tradiționale muai-thay.

”La mănăstire viața parcă are un alt ritm. Timpul parcă stă pe loc, dar totodată simți cum sufletul îți crește. Am învățat niște lucruri sfinte: în viața principalele lucruri sunt credința și familia…”, spune Șoltoianu.

Van Damme de Moldova

Șoltoianu a jucat în mai multe filme de acțiune, datorită prieteniei lui cu actorul rus Evgheni Sidihin și cu regizorul moldovean Igor Guzun. A avut un rol în celebrul film rusesc "Pirații secolului XX" și alte câteva roluri de comando în filmele produse de cunoscuții regizori Igor Talpă și Igor Guzun: «Сармат», «Возвращение Титаника», «Ахиллесова Пята», «Цыгане», «Мужской характер»… La filmările unuia dintre aceste filme am asistat și eu, undeva prin văile Orheiului, asistând și la un curs gratuit de arte marțiale pe care Șoltoianu i l-a predat lui Sidihin. A fost nostim. În schimb în film, actorul rus ieșea mai mereu învingător J…

Mai multe detalii despre viața și cariera lui Ion Șoltoianu – legenda vie a sportului moldovenesc – aflați accesând această adresă: http://fea.md/intro_ru.php?ru

Carte de vizită:
Ion ȘOLTOIANU
Născut la 5 octombrie 1967
- Maiestru emerit al sportului
- Maiestru al sportului de clasă internațională la 3 genuri de sport: pancration, lupta corp la corp, kickboxing.
- Campion VDV URSS 1986-1988
- Campion al URSS 1990
- Campion al Rusiei la lupte corp la corp 1991-1992
- Campion European la pancration 1996
- Vicecampion mondial la kickboxing 2000
- Campion al Moldovei la mixfight 2007
- Campion mondial la muai-tay (WBF) 2007
- În 20 de ani de activitate a câștigat peste 50 de turnee internaționale în 7 probe de sport: lupte corp la corp, lupte rusești, box, panctation, kickboxing, muai-tay, mixfight.

Comentarii

  1. Iar oamenii din sat se mandres cu el...Cand am discutat cu primarul satului Inesti, a fost primul lucru despre care mi-a vorbit!

    RăspundețiȘtergere
  2. Apropo, in sat, strada unde are casa parinteasca ii poarta numele... Nu cred ca mai este vreun sportiv moldovean in viata care are o strada in numele lui. Fie ea si intr-un sat

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Oameni buni, satul Inesti NU ARE DENUMIRI DE STRAZI, este un sat mic ca multe altele unde satenii se cunosc cu toii, si postasul la fel, deci strazile – huditsele NU AU DENUMIRI. Soltoianul pur si simplu a comandat tablii cu numele lui si le-a pus pe gardurile strazii unde si-a facut palatul, exact asa cum poti comanda tablii cu diferite texte : * Atentie, cîine rau* sau *Во дворе туалетa нет* sau ceva de genul asta. Mare rusine portile lui, cu dinozauri, cu gard pana la cer, in vecinatatea unui crucifix enorm, de te crezi la Vatican – a gasit el cu ce sa induioseze babutsele analfabete din sat, sau chiar si unii pretinsi *intelectuali* ai satului. Ha-ha-ha, m-ati amuzat cu strada Soltoianu :) :) :) cand mergeam acolo la rude vedeam strada Soltoianu si-mi ziceam : bandit-bandit, dar are umor :-) Dar vad ca lumea l-a luat in serios, chiar si actorul teatrului de satira – Sandu Grecu :)

      Ștergere
  3. PERFECT ADEVARAT. aM VAZUT ASTA CU OCHII MEI

    RăspundețiȘtergere
  4. D-le Grecu,
    Nimeni nu neaga performantele sportive ale D-lui Soltoianu, dar cred ca ceea ce ati scris Dvs este "spalare de imagine". Tind sa cred ca nu ati fost atat de bine documentat atunci cand ati scris acest articol, probabil ralizarile sportive v-au facut sa nu ganditi rational.
    Exista o multime de exemple concrete despre violenta D-lui Soltoianu.
    Cat priveste strada care ii poarta numele: primarul care v-a a spus acest lucru este cel care a fost "promovat" de D-l Soltoianu, deci asculta fara cracnire si executa ordinile sportivului. A fost suficient sa propuna atribuirea denumirii strazii la consiliu, iar D-l Soltoianu sa cumpere (la propriu) cativa consilieri si asa s-a ajuns la STRADA ION SOLTOIANU. Dezgustator si amoral
    Intadevar tanara generatie il idolatrizeaza, dar intrebarea este, oare astea sunt valorile adevarate?
    Vorbind de primar, este un traseist politic (PPCD-PFD-PCRM.....). Asta fara a mentiona ca D-l Soltoianu este un aparator fara rezerve a PCRM-ului.
    Cu toata stima si respectul (sunteti un mare actor), dar de data aceasta ati luat plasa.
    Numai bine,
    Le Bienfaiteur

    RăspundețiȘtergere
  5. Daca este sa vorbim de un Soltoianu (din Inesti) cu care ar trebui sa ne mandrim, este Alexandru Soltoianu:
    http://www.basarabia91.net/2010/11/cartile-lui-alexandru-soltoianu-pentru.html

    Sunt si alti inesteni, care desi discret, au reusit sa isi faca un nume si sa promoveze adevarate valori:
    Boris Druta - avocat si scriitor
    Maia Robu (Corobca) - doctor in pedagogie, doctor in arte, conferentiar
    Vadim Druta - doctor in chimie

    Sper sa nu cenzurati comentariile mele, va stiu drept un anti-comunist convins

    RăspundețiȘtergere
  6. Sunt deacord,ar trebui sa va documentati mai bine,Ion sotoianu e cunoscut si in Romania si in Germania nu in calitate de spotiv, dar ca ,,raket'', asa ca nu mai promovati non-valorile,aveti grija mai bine de propria imagine...

    RăspundețiȘtergere
  7. Mai bine raminea in Thailanda si scapa Moldova de un...ca si asa erau multi din acestia in anii 90...

    RăspundețiȘtergere
  8. Soltoianu marele bandit al societatii si reketul republicii , o rusine nationala ,un lingau si fricos in sinea sa. Care se maschiaza sub masa musculara dar e un fricos si las , plin de complexe si datorii .
    Imprumuta si cheluie prin cazinouri apoi fura persoane si sub amenintari de pistoale si cutite impreuna cu ceilalti mari ,,sportivi'' din gasca sa rapesc oameni in plina zi ...... Chiar la moment in 2011 a rapit o persoana , la zdrobit in batai cerindu-i bani ca sa-si achite datoria din cazino si-i ameninta familia
    Cazul este inregistrat la comisariatul de politie si sa vedem de data asta tot va iesi basma curata ,,marele'' maestru in sport si membru de partid PLDM ex PCRM .
    Baiatul face naveta de la un partid la altul ......sa-si protejeze imaginea

    RăspundețiȘtergere
  9. Mare lucru sa dai denumire unei satrazi dintr-un sat.Pentru Soltoianu nu-i o problema,l-o fi amenintat si pe primar cu ceva,sau poate ia aratat si pistolul.Are el metodele lui...Face pacate si apoi ridica rastigniri.

    RăspundețiȘtergere
  10. Oameni buni, satul Inesti NU ARE DENUMIRI DE STRAZI, este un sat mic ca multe altele unde satenii se cunosc cu toii, si postasul la fel, deci strazile – huditsele NU AU DENUMIRI. Soltoianul pur si simplu a comandat tablii cu numele lui si le-a pus pe gardurile strazii unde si-a facut palatul, exact asa cum poti comanda tablii cu diferite texte : * Atentie, cîine rau* sau *Во дворе туалетa нет* sau ceva de genul asta. Mare rusine portile lui, cu dinozauri, cu gard pana la cer, in vecinatatea unui crucifix enorm, de te crezi la Vatican – a gasit el cu ce sa induioseze babutsele analfabete din sat, sau chiar si unii pretinsi *intelectuali* ai satului. Ha-ha-ha, m-ati amuzat cu strada Soltoianu :) :) :) cand mergeam acolo la rude vedeam strada Soltoianu si-mi ziceam : bandit-bandit, dar are umor :-) Dar vad ca lumea l-a luat in serios, chiar si actorul teatrului de satira – Sandu Grecu :)

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare de pe acest blog

Taxele de participare în campionatul Moldovei la fotbal și achitarea arbitrajului

7 lucruri înainte de meciul secolului

Victoria istorică a Moldovei asupra Poloniei. Cum am văzut-o din tribune