Mihai Viteazu – debut în Campionatul României (continuare)

3 iulie 1927. Mihai Viteazu debutează în primul meci din seria finală a Campionatului României, la Chişinău, contra formaţiei Maccabi Cernăuţi.

“Mihai Viteazu”: Jucovschi – Perpeliuc, Svetcovschi - Lăpuşner, Vîlcov V., Murea – Vasilevschi, Antoniuc, N. Vîlcov, P. Vîlcov, Dranker.

“Maccabi”: Epellbaum – Blum-I, Greif - Cula, Gratter, Rublinger - Drescher, Freid, Goldchmicht, Pfeffer, Blum-II.

Gazdele au reușit deschiderea scorului deja în minutul 1 prin Colea Vîlcov. În minutul 5 Dranker dublează avantajul, iar în minutul 18 tabela arăta un neverosimil 3-0 pentru viteji, marcator Antoniuc!.. Meciul era ca și jucat, dar chişinăuenii nu se opresc aici. După pauză marchează din nou Antoniuc, ca apoi Petea Vîlcov să stabilească scorul final cu o dublă realizată în minutele 60 şi 66. Viteaz a bătut cu 6-0, reușind un debut de senzație în campionatul României!

Următoarea adversară, în sferturile de finală, a fost una dintre cele mai tari echipe din România – Unirea Tricolor /Dinamo Bucureşti/.

Meciul s-a disputat pe 10 iulie, la Bucureşti. Învingătoarea se califica în semifinalele campionatului României. A fost o partidă dramatică, încheiată la egalitate, 4-4. A doua zi a mai urmat un meci, pentru că în acea perioadă încă nu se inventaseră seria penalty-urilor. Jucătorii din Chișinău au deschis scorul prin Petea Vîlcov, însă bucureștenii au egalat rapid. Scorul de 1-1 s-a păstrat până la final. Au urmat prelungirile, care au fost cu ghinion pentru Mihai Viteazu. Niculescu și Maior au dus scorul la 3-1 pentru gazde. Vitejii au fost eliminați din turneu. De partea cealaltă, Unirea Tricolor a pierdut în semifinale în fața formației Colțea Brașov, 1-4.

Mihai Viteazu a reprezentat Basarabia 5 sezoane la rând în etapa finală a campionatului României, ajungând de două ori în semifinale. Pe atunci, campionatul se desfăşura după sistemul olimpic.

În sezonul 1927-28, ”vitejii” au stabilit scorul campionatului, devastând în preliminarii gruparea Concordia Iaşi cu 9:1! În sferturi au trecut de Polonia Cernăuţi cu 5:2, iar în semifinale au cedat în faţa viitoarei campioane, Colţea Braşov, cu 4:6.

Un an mai târziu, în sezonul 1928-29, Mihai Viteazu pierde din primul tur la Cernăuţi, cu 0:1, duelul cu Dragoş Vodă.

În sezonul următor, 1929-30, chişinăuienii ajung din nou în semifinale, după 4:2 cu ieşenii de la Concordia şi revanşa cu Dragoş Vodă, 6:4. În semifinale Mihai Viteazu se împiedică din nou de viitoarea campioană. De această dată, Juventus Bucureşti, care câştigă cu 4:2.

Ultima participare a echipei Mihai Viteazu Chişinău în campionatul României, sistemul eliminator, campionatele districtuale apoi etapa finală, datează cu sezonul 1930-31. Fără fraţii Vâlcov, transferaţi la Venus Bucureşti, Mihai Viteazu este eliminată încă din etapa regională, la Iaşi, de către formaţia Concordia, scor 3:1...

(va urma)

Comentarii

  1. Mare coincidenta de nume si joc de cuvinte : "Mihai Viteazul". Dar cred ca ar fi fost mai potrivit Stefan cel Mare pentru este ceva mai legat de numele Moldova.

    RăspundețiȘtergere
  2. un material interesant la care asteptam continuarea, Grecule interesează-te de urmasii fondatorilor

    RăspundețiȘtergere
  3. Citat: "Următoarea adversară ... a fost una dintre cele mai tari echipe din România – Unirea Tricolor /Dinamo Bucureşti/."

    Dinamo Bucureşti a apărut peste 21 de ani. Unirea Tricolor in 1927 nu avea nimic in comun cu Dinamo. Adevarul despre Dinamo e altul, e urît şi trebuie spus tot. Asteptăm-s. :)

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare de pe acest blog

Taxele de participare în campionatul Moldovei la fotbal și achitarea arbitrajului

7 lucruri înainte de meciul secolului

Victoria istorică a Moldovei asupra Poloniei. Cum am văzut-o din tribune