Traficul de ființe umane - sursa de venit pentru sportul național în ultimii 20 de ani

Traficul cu vize schenghen - una dintre cauzele degradării sportului la nivel de Stat.
Revin la problema principală a sportului național și anume deficitul acut de bani. Am spus anterior că voi scrie despre principalele cauze din care s-a ajuns să avem cel mai mic buget din istorie, plus cele mai proaste rezultate, chiar dacă ministrul Ion Cebanu, dus de nas de colaboratorii săi, declară că 2010 a fost un an plin de performanță.
În ce se măsoară performanța, domnule ministru Cebanu? Cu siguranță nu în zecile de medalii aduse de la turneele anonime de sporturi nerecunoscute oficial, adică de CIO sau de la competițiile de veterani. Sigur, și acestea au meritul său de promovare a țării, dar nu unul esențial. 
Problema e amplă, dar ne abatem de la tematica postării: traficul persoanelor prin aplicarea vizei schenghen. Anume aceasta a fost principala sursă de venit pentru majoritatea federațiilor, cluburilor sportive și antrenorilor din Republica Moldova în ultimii 20 de ani. Anume de aici s-a ajuns ca Statul să aloce tot mai puțini bani pentru sport. 
Cum a fost posibil asta? Simplu. Toți au activat în comun. Antrenorii cu Federația, Federația cu Ministerul sau Direcția (nu contează denumirea). Antrenorii erau satisfăcuți pentru că pe lângă deplasarea la competiții (se făcea pe banii adunați de la țăranii care plăteau pentru viza schenghen) într-o țară civilizată, aveau și ei partea lor din venitul de pe vize, deci un ban bun în plus la salariul mizer de antrenor. Federația lua partea leului, pentru că la Federație veneau invitațiile la competiții și în majoritatea cazurilor anume oamenii de la Federație sau club se ocupau de racolarea persoanelor, care plăteau sume exorbitante doar pentru a ajunge să muncească la negru în occident. Iar oamenii de la Minister, prin avizarea acestor deplasări, primeau și ei cașcaval, dar mai important, nu trebuiau să umble cu cerșitul la Guvern pentru a cere bani pentru sport. 
Așa s-a ajuns ca să avem rezultate, fără ca Statul să investească în sport. Iar acum, când drumul spre Europa a devenit mult mai accesibil și, implicit, ”afacerea” cu vize nu mai funcționează, oamenii de sport s-au trezit că nu mai au bani. 
Cel mai grav este că despre toate acestea se știe la cel mai înalt nivel, inclusiv la ambasadele unde se deschideau aceste vize. Încercați să obțineți o informație din anii trecuți despre o deplasare din care n-au revenit mai bine de jumătate din ”sportivii” care au plecat la un turneu din Franța, de exemplu. În special deplasările sporturilor exotice. Veți primi un răspuns negativ, un refuz. Și ce facem acum? Ce vor mai inventa oamenii de sport din Moldova pentru a menține sportul în viață? 

Comentarii

  1. Adevarat.Vreo 10 ani in urma urma sa plecam la un turneu international si inainte dfe plecare in echipa au aparut ca prin minune vreo 5 maseuze si 2 medici parca :D, prin urmare ne-a fost refuzata viza la o ambasada din Ungaria.Ulterior s-a aflat ca mai erau "spalati" cateva sute de mii de lei sin partea conducerii raionului pentru deplasarea echipei...foarte trist

    RăspundețiȘtergere
  2. Bună, Sandu! Ai putea să faci vreun top al celor mai bune site-uri de fotbal din Moldova? Cer scuze pentru tupeul curajos de care am dat dovadă, răpindu-ţi din timpul preţios. Mersi mult pentru atenţia acordată. Aştept cu nerăbdare uriaşă topul. O zi cît mai reuşită şi la revedere.

    RăspundețiȘtergere
  3. Salut Alexandru,
    nu ai de ce sa te scuzi, chiar iti multumesc pentru mesaj.
    Din pacate, o sa te dezamagesc. Nu vreau sa fac un astfel de top din simplu motiv ca voi fi subiectiv si cu siguranta fiecare dintre noi are preferinta sa. Ce te asigur eu este ca personal citesc absolut toate saiturile si blogurile de sport din Moldova si in toate gasesc cate ceva interesant, o stire sau o parere

    RăspundețiȘtergere
  4. Plus 10, pentru articol. Mai multe de astea sa fie!

    RăspundețiȘtergere
  5. In fond e trist, dar era de asteptat ca li se va inchide teava. Socot ca sportul a pierdut mai mult prin smecheriile astea.Sint la numar 20 de ani.
    In loc Federatiile sa-si gaseasca persoane in stat care sa le faca lobby in fiece an si sa primeasca de la stat bani mai multi si mai multi, sa fie unite intre ele, sa caute sponsori si sa invete sa faca oferte avantajoase potentialilor sponsori si investitori, sa modifice legea ca sa fie atractiva pentru oameni de afaceri, ei se ocupa cu scoaterea beneficiilor proprii si de scurta durata.

    Daca cei din Comitetul Olimpic ar fi avut un departament de marketing sanatos care sa functioneaze, in 20 de ani aveam acum o lista intreaga de sponsori. Dar, ce avem, avem.

    RăspundețiȘtergere
  6. multe federatii s-au ocupat cu asta,la sigur.chiar si federatia noastra de fotbal.si nu prea cred ca presedintele federatiei Pavel Ciobanu nu stia.totul se facea prin federatia de futsal,care e formata tot de FMF.absolut toate cluburili care faceau parte din divizia nationala acum 5-8 ani,se ocupau cu traficul persoanelor peste hotare,Italia,Anglia in special.persoana care primea banii si capul mafiot era domnul Burlacu,el stringea banii,pe scurt, totul trecea prin el.la acel moment era paremi-se presedintele federatiei de futsal.in asa tara tara traim

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare de pe acest blog

Ion Șoltoianu. Născut campion

Ioan Chirilă

Natalia Cheptene - cea mai sexy reporteriță sport din Moldova