EURO 2012. Sărăcia din Moldova văzută de un finlandez

Ce spun finlandezii despre moldoveni?
Ziaristul Raine Tiessalo (foto) a publicat un material în revista online yle.fi în care descrie cum a văzut el Moldova acum un an, când a vizitat țara noastră cu o lună înaintea primului meci dintre Moldova și Finlanda încheiat, vă reamintescu, cu scorul de 2-0. Scandinavul povestește despre viața reală a moldovenilor și clipele de groază prin care a trecut la Chișinău. Vezi ce cred europenii despre noi.
Speriat de căldura din Chișinău
Jurnalistul finlandez spune că avea sentimente împărțite înainte să vină în Moldova. Pe de o parte era curios, dar pe de altă parte avea o incertitudine legată de căldura de la Chișinău: 37-38 de grade. Era începutul lunii august. ”Mama mea a fost singura care a înțeles setul de sfaturi pe care l-am primit de la Ministerul de Externe despre cum să călătoresc în Moldova și cum să fac afaceri aici…”. Raine Tiessalo spune că pentru a ajunge în Moldova a avut nevoie obligatoriu de asigurare medicală pentru călătorie și de o oarecare Visa Waiver, pe care a obținut-o mai ușor decât ar fi crezut. 
De ce moldovenii au mereu bani în buzunare
Finlandezul mai spune că odată ajuns la Chișinău a fost sfătuit de un ghid să-și schimbe bani pentru că în Moldova poți achita doar cu lei. El face aluzie la faptul că Moldova ar fi una dintre cele mai corupte țări din lume. ” Oh, da, şi darul de numerar mici. Este o parte integrantă a Republicii Moldova în viaţa de zi cu zi, în special în cazul clienţilor occidentali. Am decis că nu voi da mită, dar un prânz sau o bere în lobby pot oferi persoanei intervievate…”. Cel pe care urma să-l intervieveze era ”vedeta din anii 50-60 a moldovenilor în fotbalul sovietic”, Vladimir Țincler, pe care autorul, nu știu de ce, l-a poreclit o dată ”Vladimir Tinclerillä”, iar în alt caz ”Vladimir Tinclerin”. Poate la ei numele proprii se conjugă, cine știe…
Case din filme horror și frica de liftul moldovenesc
Scandinavul ne face praf capitala noastră minunată, despre care ne place să spunem că ar fi un oraș foarte frumos. ”Am filmat condițiile teribile în care trăiește un moldovean la etajul 14 al unui bloc sovietic de lângă stadionul Zimbru. Imaginaţi-vă un recipient de cinci metri patrați de marfă, în care persistă un miros insuportabil de sudoare, mucegai vechi si alte secreții. Includeţi imaginația și vedeți un bec vechi de peste zece ani. Sunt într-un lift cu uși-diapozitiv închise, care aminteşte de un film de groază la auzul lanțurilor ruginite care se freacă unul de celălalt. Becul se luptă pentru viaţă şi moarte. Liftul se oprește. Uşile rămân închise. În acel moment am simțit cum transpirația îmi curge pe corp. Într-un final am reușit să ieșim din acel lift teribil! Out. Libertate! Am supraviețuit! Chișinăul, cât de frumos se pare…”
Visul moldoveanului: să plece din Moldova și să devină bogat
”În aceeași zi am vizitat Academia echipei Zimbru. Tinerii au toți un singur vis aici: să ajungi sus, unde să te vadă un agent străin ca să poți scăpa de Moldova și să devii bogat. Cei care nu reușesc să ajungă sus, după ani de efort, se blochează în sărăcie. De multe ori măreția spulberă visele unor copii talentați.”. Raine mai spune despre faptul că majoritatea fotbaliștilor tineri visează să ajungă în Europa, dar realitatea e dură. În consecință moldovenii sunt nevoiți să plece în Est, unde sunt impuși să-și ia altă cetățenie pentru a câștiga o bucată de pâine.  
Paradoxul transnistrean și redacția din bucătărie
Finlandezul mai vorbește despre conflictul transnistrean, pe care nu-l înțelege. Despre paradoxul de a avea un campionat comun și despre faptul că echipele trebuie să treacă frontiera pentru a juca meciuri de campionat. Securitate dubioasă, tortură și două maluri de pe care frații vorbesc peste râul ”Dniestrin”. ”Înainte de a merge la amicalul Moldova – Georgia am fost pe la redacția ziarului Sport Kurier. Incredibil, dar adevărat: cel mai mare ziar de sport din ţară se bazează într-o garsonieră de aproximativ 20 de metri pătraţi, iar editorul este înghesuit la bucătărie. Colegii ne-au servit la despărțire cu vin alb local, care nu este chiar atât de rău, dar nici nu corespunde standardelor mele franceze...”
Epilog. M-am trezit la realitate. Noi nici nu realizăm în ce mizerie și în ce sărăcie cumplită trăim! Ne-am obișnuit așa și ne pare că este normal, dar nu-i adevărat. Nu e nici pe departe normal. Cineva ne aburește cu limba și cu altele ca să uităm de principalul: sărăcia în care trăim. Și după asta mai vrem să-i batem pe finlandezi. Vai de capul nostru! Sărăcie!

Comentarii

  1. Să fi cîștigat naționala lor, altele erau să fie impresiile domnului ziarist..

    RăspundețiȘtergere
  2. Pai da cum sa fie altele??? Ce nu e adevarat din ceea ce a scris el? Denilson, la noi oamenii nu vad padurea din cauza copacilor. Orgoliul, atat de specific moldovenilor, este pacatul preferat al diavolului. Ai vazut filmul cu Al Pacino, Avocatul Diavolului? Iti recomand

    RăspundețiȘtergere
  3. Sandule, comentariul de mai sus(Denilsonn) demonstreaza inca odata ce tara de fanfaroni suntem.


    Nu e vorba de orgoliu, ca moldovenii n-au orgoliu, ei pur si simplu sufera de grandomanie alimentata de multa prostie

    RăspundețiȘtergere
  4. E adevarat ca pt majoritatea Europenilor Moldova ar fi un fel de cosmar urit.

    Dar personal mie imi place aici :)

    RăspundețiȘtergere
  5. pacat ca noi moldovenii nu avem nici un pic de mindrie in noi... suntem de acord cu toate mirsaveniie descrise de straini, ei sigur, vad paiul din ochiul nostru...

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare de pe acest blog

Taxele de participare în campionatul Moldovei la fotbal și achitarea arbitrajului

7 lucruri înainte de meciul secolului

Victoria istorică a Moldovei asupra Poloniei. Cum am văzut-o din tribune