Psihologul victoriei. Cum a reuşit Steve Peters să revoluţioneze sportul din Anglia

Ce au în comun echipa de ciclism a Marii Britanii, Ronnie O’Sullivan, Liverpool sau naţionala de rugby a Angliei? Toţi sportivii au avut şedinţe de consiliere psihologică la doctorul Steve Peters, omul care a lansat un bestseller în Anglia şi care reuşeşte să-şi convingă pacienţii să îşi controleze „cimpanzeul“ din creier.

Echipele puternice din sportul mondial se bazează tot mai mult pe ştiinţă pentru a-şi îmbunătăţi performanţele. În fotbal, revoluţia ştiinţifică prespune analizarea fiecărui parametru care descrie evoluţia unui jucător de o echipă de specialişti. În ciclism, raportul dintre waţii produşi de un rutier şi greutatea acestuia a devenit mai important chiar şi decât tactica şi relieful etapelor dintr-o competiţie. 

Însă antrenorii ştiu că nimic nu e mai presus decât un sportiv bine pus la punct din punct de vedere al psihicului. Iar creşterea sportului engez din ultima vreme se datorează în mare măsură şi doctorului Steve Peters (60 de ani), unul dintre cei mai importanţi psihologi englezi. Acesta a lucrat cu echipa de ciclism a Marii Britanii, care a dominat sportul cu pedale, cu Ronnie O’Sullivan, câştigător al ultimelor două titluri mondiale la snooker, cu echipa de rugby a Angliei, finalistă la CM 2007, dar şi cu Liverpool, echipă aflată la un pas de primul titlu în Premier League după 24 de ani.
PARADOXUL CIMPANZEULUI
Autor al cărţii „The Chimp Paradox“, care a devenit un best-seller în Marea Britanie, Peters a profesat ca medic psihiatru la spitalul Rampton din Nottingham între 1995 şi 2002 şi ca profesor universitar la Universitatea din Sheffield. Iar din 2001 a fost chemat să se ocupe şi de cicliştii naţionalei britanice, primul său contact cu sportul profesionist, după ce a devenit campion britanic de veterani la 200 de metri. A fost declicul necesar pentru rutierii britanici, care au început să domine categoric sportul cu pedale, atât pe velodrom, cât şi pe şosea. 17 medalii de aur, 6 de argint şi 5 de bronz cucerite la ultimele trei ediţii ale Jocurilor Olimpice atestă acest lucru. Însă cum a fost Peters implicat în această creştere importantă?

Explică psihologul englez: „Nu aveam nicio idee despre ciclism. Dar fiecare om gândeşte la fel. Din punct de vedere psihologic, totul e simplu: lobul frontal este asociat cu sentimentele, lobul parietal cu calculele matematice, iar cel limbic este un fel de cimpanzeu (n.r. „Chimp“ – în limba engleză). Este, de fapt, partea creierului care gândeşte emoţional, nu logic. Iar acea parte trebuie controlată, în funcţie de personalitatea cimpanzeului. De fiecare dată când ai gânduri pe care nu vrei să le analizezi, atunci respectivul cimpanzeu intră în acţiune“.

Este o analogie între mintea umană şi cea a unui cimpanzeu, care, conform lui Peters, diferă destul de puţin. Reţeta psihologului englez este simplă: cheia pentru succesul sportiv depinde de managementul „cimpanzeului“. Sportivii sunt încurajaţi să nu îşi piardă cumpătul pentru nicio secundă şi să ia decizii logice, nu bazate pe emoţii. Psihologul susţine că nu foloseşte metode motivaţionale tipice, ci, mai degrabă, încearcă să îi convingă pe sportivi să îşi atingă potenţialul maxim prin propriile forţe.

L-A „REPARAT“ PE RONNIE O’SULLIVAN    
Cel mai recent „pacient“ important al doctorului Peters este cvintuplul campion mondial de snooker, Ronnie O’Sullivan. Considerat drept cel mai talentat jucător de snooker din istorie, O’Sullivan a avut mari probleme în tinereţe cu alcoolul şi cu drogurile. Ba chiar într-un meci din ediţia 2006 a Campionatului Marii Britanii a părăsit arena în timpul meciului cu Stephen Hendry, deşi nu pierduse jocul. 


Însă O’Sullivan s-a transformat complet după ce a început să lucreze cu doctorul Peters în aprilie 2011, după ce a pierdut semifinala Campionatului Mondial cu John Higgins. „Racheta“, omul cu cele mai multe break-uri maxime din istoria snookerului, a câştigat ultimele două titluri mondiale. Iar O’Sullivan pune ascensiunea sa pe relaţia cu psihologul care a revoluţionat sportul englez.
„Doctorul Peters este un fenomen. Nu este un psiholog sportiv, ci un psihiatru sportiv. Ştie cum funcţionează creierul uman, dar şi cum oamenii reacţionează în anumite situaţii. M-a învăţat să-mi controlez emoţiile, te inspiră şi după doar o şedinţă cu el, ieşi mai concentrat“, a spus O’Sullivan despre relaţia sa cu doctorul Peters. 


Un om care, aşa cum a recunoscut singur, nu face altceva decât să-şi „plătească datoria faţă de societate“, încercând să îi facă pe toţi pacienţii săi oameni mai buni. Aşa cum Peters i-a făcut şi pe jucătorii lui Liverpool, care sunt gata să ia titlul în Anglia după o pauză de 24 de ani! „Sunt sigur că un mare merit e şi al psihologului, care i-a transformat în învingători“, explică O’Sullivan.  Iar după finalul sezonului, Peters este gata de o nouă provocare: să îi transforme pe jucătorii naţionalei de fotbal a Angliei în campioni mondiali pentru prima dată în ultimii 48 de ani. 

Sursa: prosport.ro

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Taxele de participare în campionatul Moldovei la fotbal și achitarea arbitrajului

7 lucruri înainte de meciul secolului

Victoria istorică a Moldovei asupra Poloniei. Cum am văzut-o din tribune