Despre Pele, Maradona, Platini și Igna

Am zis să fie toată vara Mondial. Astfel în fiecare seară urmăresc pe Youtube câte un meci de la Mondialele trecute. Ieri, de exemplu, am văzut integral finala CM 1970, Brazilia - Italia 4-1. Altă viteză de joc, de gândire și în general, cu 44 de ani în urmă se juca la fel cum jucăm astăzi noi, amatorii. Și veteranii fotbalului. Și ei joacă la fel. Acei din perioada respectivă. Chiar îmi aminteam de ai noștri Ciobanu, Caras, Rîbac sau Catcov. Sigur, nu există comparație între generații. Fotbalul a progresat enorm. Alde Pele azi sunt pline ogrăzile. Fără supărare. Asta e realitatea. 

În această seară m-am avântat prea tare și am văzut tocmai 2 meciuri întregi, ambele de la Mondialul din Mexic 1986: Argentina - Anglia 2-1 (cu cel mai frumos gol din toate timpurile marcat de Maradona) și Franța - Brazilia 1-1, 4-3 la penaltyuri. 

Despre primul pot să spun că Maradona ar fi și azi printre cei mai buni, chiar dacă sunt aproape 30 de ani de atunci. Genial jucător - cel mai mare din toate timpurile! Dar alături de el, vreau să accentuez asta, erau jucători excepționali așa ca Burruchaga în primul rând. Plus Valdano, Batista, Giusti, Olarticoechea sau Ruggeri. Asta ca să fac o comparație cu Messi care i-a avut mereu alături pe Xavi, Iniesta, etc. Nici Maradona nu era singur pe teren. 

Meciul Franța - Brazilia din 86 în general îl putem numi unul dintre cele mai frumoase din toate timpurile. Franța era campioană europeană la acea vreme și zic eu că era poate cea mai bună din lume, la concurență cu Brazilia. Putem spune că finala Mondialului din 86 s-a jucat în sferturi... De fapt, Franța, stoarsă de puteri după victoria cu Brazilia, a și cedat ulterior în semifinale în fața Germaniei...

Cel mai haios moment al meciului s-a petrecut în prima repriză, după ce Platini a egalat la unu. Platini, care la acea vreme era capitanul Franței, cu 3 Baloane de Aur în palmares, ultimele 3 obținute în 83, 84 și 85. Adică era cel mai mare jucător al acelor timpuri. Și ce vă pare? Arbitrul îl cheamă la el și îl pune să se întoarcă ca să-i nuteze numărul de pe tricou în carnețel... :)))))))))))). 

Am deschis rapid fratele google să văd ce ”uriaș” și ”virtuoz” al fluierului conducea meciul, că nu-l cunoștea pe Platini??? Parcă atunci la FIFA încă nu aiurea Blatter. Adică la Mondial încă nu dominau arbitri din Africa și Caraibe... O! Surprize-surprize! Păi se putea altfel? E românaș de-al nostru! Ioan Igna! Numai un românaș putea să-l treacă la tablă pe cel mai bun fotbalist al lumii din ultimii 3 ani ca să-l întrebe ce număr poartă pe tricou... 

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Taxele de participare în campionatul Moldovei la fotbal și achitarea arbitrajului

7 lucruri înainte de meciul secolului

Victoria istorică a Moldovei asupra Poloniei. Cum am văzut-o din tribune