Avantajele Ligii unificate de fotbal: România - Moldova

foto: intribuna.wordpress.com
Ideea creării unui campionat de fotbal comun între România și Moldova este una mai veche, dar a devenit mai actuală ca oricând. Nu mă refer la factorul politic. Vorbesc strict fotbalstic. 

Iată argumentele pro-creării unei Ligi unificate române:

1. Banii. Financiar ar avea de câștigat cluburile de pe ambele maluri ale Prutului, dar în special cele din Moldova. 

Până în prezent, echipele din Basarabia n-au știut ce înseamnă să încasezi bani din drepturile TV. În cazul unei Ligi unificate, automat, cluburile moldovenești care vor face parte din elita fotbalului românesc vor încasa sume frumușele, de până la câteva milioane de euro doar din drepturile de televizare ale meciurilor din campionat. 

2. Investitorii. Banii din drepturile TV ar readuce investitorii în fotbalul basarabean, pentru că aceștia vor avea din start o garanție financiară importantă. Până acum finanțatorii din fotbalul moldovenesc au aruncat banii în vânt... 

Sigur, mai sunt și multe alte avantaje pentru un investitor basarabean într-un astfel de campionat. Cel mai important ar fi mediatizarea lui și a afacerilor sale în toată România, care i-ar permite să stabilească noi relații de afaceri pe o piață mult mai mare, etc.

3. Stadioane pline. Interesul suporterilor pentru meciurile cu participarea echipelor din România va fi mult mai sporit. 

Vă imaginați un meci Zimbru - Steaua? Stadion arhiplin, interes enorm. Sau Milsami - Dinamo? Același lucru. Meciuri cu tribunele pline. Toată lumea care iubește fotbalul știe ce înseamnă asta. Vezi partidele Naționalei Moldovei.

4. Meciuri cu casele închise! Ce înseamnă asta? În primul rând încasări frumoase în bugetele cluburilor moldovenești - încasări de care au avut parte până acum doar din urma participării în cupele europene.

5. Cultura fotbalistică. De câștigat ar avea și fotbalul moldovenesc în general, pentru că, să recunoaștem, astăzi cultura fotbalistică în Moldova este la un nivel extrem de scăzut. Odată cu unificarea fotbalului românesc la nivel de club, ar avea de crescut interesul oamenilor pentru fotbal, respectiv interesul copiilor. Iar cultura fotbalistică se crează din generație în generație, din tată-n fiu, de la meci la meci. Cu cât mai multe meciuri importante, cu atât mai mare e interesul pentru fotbal.

M-am referit în special la avantajele pe care urmează să le aibă fotbalul basarabean. Și asta așa, o analiză la cald, după ce am citit un material pe saitul glasul.info. Dar dacă am sta să analizăm mai aprofundat, am mai găsi câteva zeci de argumente în folosul creării unei astfel de ligi: Liga fotbalului românesc.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Sunt mândru de ECHIPA MEA!!!

Istoria echipei Speranța Nisporeni. Anii 90

Scandal imens la Națională. 2 jucători refuză să mai joace pentru Echipa Țării