Concluzii după ce Moldova a ratat calificarea la Euro 2020

Moldova - Belarus 0-0


foto: fmf.md
Din nou fără victorie, deși jucăm cu echipe de nivelul nostru. Ultima dată Moldova a câștigat cu un an și jumătate în urmă, într-un amical cu San Marino 2-0, când selecționer era Dobrovolski. Iar ultimul meci oficial cu o echipă serioasă câștigat a fost acum 5 ani, cu Muntenegru 5-2 în deplasare, cu Ion Caras pe bancă. Deocamdată Spidion nu are nicio victorie la timona Naționalei în al doilea său mandat.

Voi scrie pe scurt ce a fost bine și ce a fost prost în meciul cu Belarus, în viziunea mea:

Negativ: 
- Apatia lui Ioniță, care așa și n-a ajuns liderul Naționalei, deși toată lumea așteaptă de la el să tragă echipa în spate. Și în meciul cu Belarus Ioniță a fost invizibil. 
- Stadionul pe jumătate gol. Părerea mea că biletele au fost prea scumpe pentru adversari de nivelul nostru. Valabil și pentru meciurile de acasă cu Luxemburg și San Marino. Ne place sau nu ne place, dar în Moldova lumea vine la stadion în funcție de cât de mare este echipa vizitatoare.
- Frica de a urca peste ei. Spiridon a jucat mult mai prudent decât a făcut-o în Luxemburg. Deja n-au mai fost acele rupturi de linii (asta e la pozitiv). Echipa a jucat compact și nu s-a aruncat spre poarta adversă, fapt care denotă că Spiridon a luat în calcul și un rezultat de egalitate, care practic ne-a scos din lupta pentru primul loc. 
- Jucătorii noștri nu știu să șuteze la poartă din afara careului. Al doilea meci consecutiv când șutăm în vrăbii de la 16 metri.
- Țipetele lui Spiridon de la marginea terenului - rămășițe ale educației sovietice.

Pozitiv: 
- Apariția jucătorilor tineri în primul 11: Nicolăescu (20 ani), Reabciuk (20), Graur (23). La schimb a intrat Damașcan (19). Deși am întârziat cu întinerirea echipei, e bine că ea se face.
- Se poate! Avem fundași laterali rapizi și orientați pe atac, așa cum se joacă în fotbalul modern. Atât Reabciuk, cât și Graur au jucat foarte bine și au pus umărut serios la salvarea lui Spiridon.
- Dăruirea cu care au jucat majoritatea jucătorilor și seriozitatea din teren.
- În sfârșit am jucat un un atacant pur sânge în primul 11 - Nicolăescu, care a făcut un meci foarte bun.

Poate mai sunt și altele, dar îmi scapă la moment. Le puteți adăuga în comentarii.

Concluzia după aceste 2 meciuri: aproape imposibil să ocupăm primul loc în grupă - adio turneu final al Campionatului European 2020. Trebuie urgent să schimbăm obiectivul, iar următoarea țintă trebuie să fie formarea unei echipe competitive, cu care să atacăm turneul preliminar. Asta înseamnă în primul rând întinerirea lotului și depistarea unui viitor selecționer cu mentalitate de învingător și metode moderne de pregâtire și gândire a fotbalului. 

Comentarii

  1. In primul rind as spune despre fiecare jucator in parte ce meci a avut dupa parerea mea: Carp, parca a jucat bine dar parca nu, Antoniuc a sclipit doar citeva clipe, Ionita na sclipit dar ceva a facut, Reabciuc cit si Graur au avut si greseli, virsta spune totul, dar mai mult au jucat bine, Epureanu a jucat ca intodeauna bine, Ginsari imi pare rau de el dar as spune nimic na facut, Nicolaescu a luptat a incurcat la adversari, a sutat odata bine de tot, Posmac greoi dar in unele momente a fost cheie in aparare, Koselev a jucat binisor mai ales ca ocazii oaspetii nu au avut tare multe, Gatcan,pe sfirsitul meciului nu se mai vedea pe pozitia de mij la inchidere dar a jucat cum si a trebuit intrebari nu sunt, mia placut Damascan cum a luptat, sa vazut ca principala indicatie a fost sa incurce la fundasi si sa se anine de mingi, asa si a fost, cind a iesit 1 la 1, sa fi fost citiva cm in dreapta sutata mingea, era sa fie gol printre picioare. Despre meci: un joc cu pasuri "pihnite" in multe cazuri, pierdere de concentratie, mingi aruncate in gol, multimim macar de egal, nu suntem noi inca asa de buni pentru a lupta 100 la 100 pentru calificare, mai bine am da sansa la tineri sa joace sa testam, poate gasim vreo 1-2 care cu adevarat vor juca cu placere si daruinta, dar pina la urma nam inteles unde a fost Dedov?

    RăspundețiȘtergere
  2. Dedov s-a dat accidentat cand a aflat ca e rezerva si a plecat la el la club. La fel si Ambros. Asta despre atmosfera de la Nationala

    RăspundețiȘtergere
  3. Dezvoltarea economică a unei natiuni își pune amprenta fără doar si poate și asupra realizarilor in sport dar in acest context nu pot sa nu fiu de-acord cu Gheorghe Hagi care a spus nu demult ca atât România cât si Moldova, aici adaug eu ar trebuința facă din sport una din prioritățile naționale care indirect vor aduce mult bine in plan lung pentru țara și oamenii din ea. In Balcani situația economică e oarecum apromiatabcu ce se întâmpla la noi dar atât Serbia, Croația dar și Muntenegru generează mari fotbaliști care joaca la cele mai înalte nivele. Pentruba reuși o calificare la un turneu final musai trebuie sa văzut ce facem cu academiile de fotbal și cum pot fi reanimate, reorganizate pentru a putea spera ca peste ani vom avea o generație care ne va reprezenta destoinic in cele mai mari turnee și echipe de club.

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare de pe acest blog

Taxele de participare în campionatul Moldovei la fotbal și achitarea arbitrajului

7 lucruri înainte de meciul secolului

Victoria istorică a Moldovei asupra Poloniei. Cum am văzut-o din tribune