De ce suntem amatori-profesioniști

Santa-Coloma este o echipă micuță din statul-liliputan Andorra, care a făcut egal 0-0 în Europa League cu campioana Kazahstanului, Astana. Vă reamintesc că în primul tur preliminar UCL cazahii au învins acasă campioana României, CFR Cluj.

Ca să înțelegeți unde am ajuns noi cu fotbalul nostru.
Bugetul anual al clubului din Andorra este de 130 de mii de euro. Comparativ cu Moldova, acesta este un buget de Divizia A, adică de a doua divizie valorică a Moldovei.
Echipele din Divizia Nationala au buget minim de 200 de mii de euro sau 4 milioane de lei.

Să mai aud pe cineva că nu avem fotbal pentru că nu avem bani...

Santa-Coloma este un sat din Andorra, cu o populație de 3 mii de oameni...În sat NU au stadion. Echipa joacă pe unul din cele 3 stadioane care aparțin Federației și unde se joacă toate meciurile de campionat, dar nu numai. Pe aceleași stadioane se fac și antrenamentele, după un program stabilit de Federație! Cel mai mare dintre aceste stadioane are o capacitate de 1500 de locuri.

În echipă pot fi legitimați doar 3 spanioli cu contracte profesioniste, cu condiția ca aceștia să locuiască în Andorra. Clubul are și echipa a doua, care evoluiază în liga a doua valorică a Andorrei.
Mai pe scurt, totul ca la noi. Numai că ei, oficial, sunt amatori. Iar noi, oficial, suntem profesioniști. Ei fac fotbal din plăcere. Noi - parcă ne-ar obliga cineva. Cu ofticări și cu văicăreli că nu avem bani și că nimeni nu ne iubește.

Propunere constructivă: să trecem urgent la sistemul de amatori și să nu mai chinuim fotbalul. Să o luăm de la zero, de la Școli de fotbal. Să trecem etapele de dezvoltare de la copii și juniori, cu o selecție naturală, nu pe blat, cum se face totul la noi. Și peste vreo 20 de ani, după ce vom crește câteva generații de jucători de calitate să ne gândim cum să revenim la fotbalul profesionist.

Comentarii

  1. Probabil, e una din caile adevarate... Pentru ca ce e oficial, e fals.

    RăspundețiȘtergere
  2. Cea mai mare problemă a fotbalului moldovenesc care a fost întotdeauna este mentalitatea, altă problemă este pafosul la generația actuală care au jucate 3 meciuri în DN și cate o selecție la naționala de juniori și se socot mari profesioniști, restabilirea după meci se face la terasa cu țigara sau narghilea. Sunt și alte mari probleme dar cum ai menționat și tu Sandu problema pînă la urmă totuși nu e doar în bani.Este parerea mea subiectivă.

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare de pe acest blog

Taxele de participare în campionatul Moldovei la fotbal și achitarea arbitrajului

7 lucruri înainte de meciul secolului

Victoria istorică a Moldovei asupra Poloniei. Cum am văzut-o din tribune