Taxele de participare în campionatul Moldovei la fotbal și achitarea arbitrajului

Fotbalul nu este doar cel profesionist. Fotbalul înseamnă copiii, în primul rând, care joacă și iubesc acest sport. Fotbalul suntem noi toți cei care iubim și practicăm acest sport, cei circa 60 de mii de moldoveni, care joacă fotbal acasă, în curtea blocului, pe terenuri mici, oriunde este posibil de jucat.

Dintre aceștia doar 0,5% sunt profesioniști.

Dacă ne uităm atent la această cifră vom înțelege de ce Federația Moldovenească de Fotbal nu poate și nu trebuie să aloce cea mai mare parte din buget pentru fotbalul profesionist.

Să le luăm pe rând. Aș vrea să fac câteva precizări referitoare la decizia Comitetului Executiv FMF cu privire la majorarea taxei de participare în campionat și achitarea parțială a arbitrajului de către cluburile din Liga 2. 


Taxele de participare majorate din sezonul 2024/25

Ce sunt taxe de participare în campionatul Moldovei? Sunt sumele de bani pe care echipele participante le adună cu scopul organizării competiției. Bugetul total pentru organizarea campionatului Republicii Moldova la fotbal, seniori, cele 3 ligi (Super Liga, Liga 1 și Liga 2) constituie peste 10 milioane de lei pentru un sezon competițional. Un calcul matematic ne arată că dacă adunăm toate taxele de participare din sezonul trecut obținem o sumă de sub 1 milion de lei. Asta înseamnă puțin sub 10% din cheltuielile totale, care sunt suportate de FMF. Cu majorările anunțate de FMF pentru sezonul 2024/25 (deci NU pentru sezonul care abia urmează să înceapă, așa cum au speculat unii), procentajul crește puțin peste 10%, dar oricum, suma este infimă comparativ cu bugetul total de organizare a competiției.  

În majoritatea țărilor din Europa, Federațiile nu au asemenea cheltuieli, deoarece cluburile și-au format propria organizație de organizare a competiției - Liga. La noi, deocamdată, echipele nu își doresc sau nu au capacitate să-și formeze această Ligă.  

De aceea, Federația Moldovenească de Fotbal vine în ajutorul cluburilor și achita circa 90% din cheltuielile de organizare a campionatului, ceea ce constituie circa 10 milioane de lei pentru un sezon competițional. De menționat că partenerii externi, respectiv FIFA și UEFA, nu alocă buget pentru organizarea competițiilor interne din Republica Moldova. La fel cum nu alocă nici statul. Bugetul este identificat de FMF din veniturile pe care le obține asociația din diferite parteneriate comerciale.    

Important este ca toată comunitatea fotbalistică din Moldova să înțeleagă că aceste taxe de participare au menirea de a organiza și a dezvolta competiția, astfel încât, în viitor, cluburile să-și poată crea propria Ligă de fotbal, care să se autogestioneze și să fie independentă financiar și ideologic.

Din taxele de participare vor fi compensate parțial cheltuielile operaționale pentru mediatizarea și promovarea campionatului, pentru atragerea sponsorilor și a partenerilor. Accentuăm, banii nu vin la FMF, dar merg la organizarea și dezvoltarea competiției. FMF este cea care cheltuie suplimentar încă circa 10 milioane de lei pentru organizarea campionatului! Și această sumă este într-o continuă creștere din cauza inflației și a majorării prețurilor absolut la toate produsele și serviciile.

 

Compensarea parțială a arbitrajului în Liga 2

În fiecare an, Comitetul Executiv al FMF ia decizii separate referitor la posibilitatea de a acorda ajutor cluburilor pentru acoperirea cheltuielilor de arbitraj.

Creșterea semnificativă a costurilor de întreținere, inflația și situația economică din țară au dus la majorarea bugetului pe toate dimensiunile, ceea ce a influențat asupra posibilității de acordare a ajutorului și pentru sezonul următor.    

Din aceste considerente, Comitetul Executiv al FMF a decis să acorde ajutor cluburilor prin compensarea a 50% din onorariul pentru prestația arbitrilor la meciurile de fotbal din Liga 2, ceea ce constituie circa 1,5 milioane de lei pentru un sezon competițional. 

Restul sumei care trebuie să fie acoperită de către cluburi, FMF a decis să o recepționeze abia anul viitor (1 parte a campionatului - februarie 2024, a 2-a parte a campionatului – iunie 2024). Deci nu imediat din această vară, iarăși, cum s-a vehiculat de unele surse.  

Dacă noi dorim să dezvoltăm industria fotbalistică ar trebui să urmăm calea și exemplul țărilor cu tradiții. Practica internațională arată că taxele pentru arbitraj sunt achitate în campionatele de fotbal de către participanți, cu excepția când ligile au parteneri și sponsori, care alocă buget pentru arbitraj. Situația economică și cadrul normativ existent din Moldova, cu regret, nu favorizează atragerea sponsorilor în competițiile sportive.

Menționez că în cei 2 ani de Covid (două sezoane competiționale) Federația Moldovenească de Fotbal și-a asumat responsabilitatea de a achita integral toate cheltuielile pentru arbitraj! Mai mult decât atât, FMF a achitat și celelalte cheltuieli de organizare a meciurilor, cum ar fi asistența medicală, ordinea publică, etc.


Important: FMF a decis ca și în sezonul 2023/24 să ajute cluburile prin achitarea integrală a serviciilor de arbitraj la fotbal feminin (3 ligi și Cupa), juniori (17 ligi și Cupa) și toate turneele organizate sub egida FMF.

Anual, FMF achită munca a circa 450 de arbitri în toate competițiile. În sezonul trecut, pentru salarizarea arbitrilor, au fost cheltuiți peste 11,5 milioane lei, din care participanții au compensat doar 20%.

Sper că precizările de mai sus aduc mai multă claritate, deși toată informația a fost publicată anterior și pe site-ul FMF. Menționez că Federația Moldovenească de Fotbal are drept scop dezvoltarea fenomenului fotbalistic în Republica Moldova și face tot posibilul pentru realizarea acestui obiectiv.

 





Comentarii

Postări populare de pe acest blog

7 lucruri înainte de meciul secolului

Victoria istorică a Moldovei asupra Poloniei. Cum am văzut-o din tribune