Poveştile fotbalului: Gigantul de la Blackwell

William Henry “Fatty” Foulke (Foulk sau Foulkes) a fost unul dintre cei mai buni portari din Anglia la începutul secolului 20. La 1,90 înălțime (neobișnuit pentru acele vremuri) și în special cele aproximativ 150 kilograme au făcut din Foulke un colos care a rămas în istoria fotbalului din Anglia.

Născut în 1874, Foulke s-a simțit atras de sport încă din copilarie, începând să practice cricketul și fotbalul în același timp.A început fotbalul la Blackwell Colliery Football Club pe când avea 18 ani, impresionând în primul sau sezon, iar ofertele de la cluburi mari nu au întârziat să apară.

Cei Derby County l-au dorit cu insistență, admirându-i surprinzătoare abilitate, având în vedere și prietenia cu Blackwell. În cele din urmă, Sheffield a fost clubul care a reușit să obțină semnătura lui “Fatty” Foulke. Pe 28 aprilie 1894 avea loc Supercupa din Derbyshire, cei de la Blackwell reușind victoria, însă Foulke semna noul contract cu Sheffield chiar în vestiarul propriei sale echipe. Cu noua sa echipă a reușit să câștige două cupe ale Angliei.

Personalitatea lui l-a făcut cunoscut în toată Anglia. Discuțiile continue cu colegii săi sau cu adversarii au facut ca Foulke să apară din ce în ce mai des în presa din insulă. L-am putea compara cu Cantona, Stoichkov .. adică un astfel de caracter, însă la 150 de kilograme. Se pare ca în timpul unui meci pe care echipa sa îl câștiga lejer, s-a plictisit în poartă și a hotărât să plece la o plimbare. Meciul a fost suspendat până când s-a rezolvat problema cu portarul.

În 1905 a semnat cu Chelsea devenind în scurt timp un idol pe Stamford Bridge, fiind de altfel și primul căpitan din istoria clubului. Într-o zi, jucând împotriva celor de la Burton, a reușit să apere două penaltyuri executate de același jucător. Antrenorul și-a criticat jucatorul pentru că a tras direct în Foulke, însă jucătorul a avut o replică memorabilă: ”Unde vrei sa trag, nu vezi că ocupă toată poarta”.

Nu a rezistat în capitală decât un an, transferându-se în următorul sezon la Bradford City, datorită unor probleme personale. Și aici a reușit să rămână în memoria fanilor, mai ales după ce într-un meci și-a uitat tricoul acasă și cum nu se găsea un tricou pe mărimea sa a fost nevoit să joace cu o patură pe el. De remarcat este faptul că a reușit să nu murdăreasca deloc aceea patură.

Datorită fizicului său care nu îi mai permitea să își mai mențină echilibru, a fost nevoit să se retragă, lăsând în spate o carieră incredibilă, plină de momente memorabile, reușind să joace si un meci pentru echipa națională, împotriva Țării Galilor, meci câștigat cu 4-0.

De atunci a avut multe probleme de sănătate și în 1916 la vârsta de 42 de ani a murit se pare din cauza unei pneumonii. În Anglia oamenii încă își mai amintesc de “Fatty” Foulke ca fiind unul dintre cei mai buni portari din istoria țării, dovadă fiind și cartea care a fost publicată acum cațiva ani, amintind cariera sa, carte intitulată sugestiv “Colossus”.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Taxele de participare în campionatul Moldovei la fotbal și achitarea arbitrajului

7 lucruri înainte de meciul secolului

Victoria istorică a Moldovei asupra Poloniei. Cum am văzut-o din tribune