Atunci jucau să fie fericiţi, acum joacă să fie bogaţi

Am avut azi o discuție cu nea Sorin Chivu, un om deosebit, un fost sportiv de altfel. Nu este rudă cu fotbalistul Chivu și nu se mai uită la fotbal de vreo 15 ani. De la asta a pornit vorba. ”Pentru că sportul în general şi fotbalul în special nu mai sînt ce-au fost”, spune nea Sorin. ”Am făcut handbal de performanță, un sport care însemna ceva pentru România acum 20 de ani, la fel ca și fotbalul. Făceam sport din plăcere. Toată lumea iubea sportul, care însemna spectacol. Astăzi totul s-a schimbat. Sportivii sunt ca niște roboți, mai ales fotbaliștii. Fotbalul a ajuns un business. Nu mai este sport de mult timp…”

Am revenit seara acasă și am găsit pe Gazeta Sporturilor un interviu realizat de Ovidiu Ioanițoaia cu Fănuș Neagu. Ultimul, aflat pe patul de moarte, spune niște vorbe care te cutremură, dar care reflectă realitatea tristă. ”Diferenţa faţă de fotbalul de-acum 15-20 de ani e ca de la cer la pămînt. Atunci jucau să fie fericiţi, acum joacă să fie bogaţi…”

Tinerii îmbătrânesc mai repede decât timpul. Internetul le-a luat mințile tuturor. Toți au în cap numai banii. Toți viseză să fie bogați. Nu mai citește nimeni o carte. Ieri l-am întrebat pe Gheorghe Erizeanu câte cărți de-ale mele (”Povestea unui vis de vară”, dedicată CM 2006) s-au vândut în 3 ani. Ce credeți că mi-a răspuns? ”S-au vândut câteva. Cred că voi scădea prețul de la 50 de lei la 10...”. I-am spus că dacă vor costa 10 lei le voi cumpăra eu pe toate. Iar el mi-a răspuns că așa fac toți scriitorii în ziua de azi. Pentru că lumea nu mai cumpără cărți. Nu mai citește. Cred că niciodată în Moldova nu au fost atâția analfabeți ca acum.

Aleșii poporului umblă numai cu girofare. Nimeni nu observă că toți politicienii își apără doar interesele proprii, nu pe ale oamenilor așa cum ar fi trebuit să fie. Cineva spunea că într-o țară scandinavă prim-ministrul vine la servici cu bicicleta. Omul ajunge la birou, își face treaba pentru care a fost angajat de cetățenii țării și pleaca acasă tot cu bicicleta. În Moldova toată lumea este falsă. Are un comportament fals, muncește fals și trăiește fals. Fățărnicia, invidia și complexul de inferioritate sunt trăsăturile care ne reprezintă ca popor născut din hibridul inventat de monstrul Rusia.

Marți se lansează Publika TV. Repet și eu vorbele lui Radu Rebeja dintr-un interviu recent realizat de Dumitru Stoianov: am uitat când ultima dată m-am săturat de somn. Nu vreau să spun altceva decât să ne urmăriți pentru că vom fi diferiți de toți ceilalți. Cel puțin la sport. Iar dacă vă place sau nu – voi decideți.

Paște fericit!

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Taxele de participare în campionatul Moldovei la fotbal și achitarea arbitrajului

7 lucruri înainte de meciul secolului

Victoria istorică a Moldovei asupra Poloniei. Cum am văzut-o din tribune