MM, performanţe şi analize

Citește un SUPER-MATERIAL scris de cel mai mare jurnalist sportiv român al momentului, Cătălin Tolontan


Nu va fi despre un club. Ci despre un om. Deşi, vorba lui Cristian Geambaşu, în aceste zile, dincolo de Steaua face audienţă doar scandalul de la Steaua. Dar asta e. Hai să spunem povestea unui om.

Pe scurt, incomplet şi subiectiv. Mihai Stoica a plecat de la Urziceni şi, exact aşa cum s-a întîmplat cînd s-a despărţit de Ghencea, absenţa lui se va vedea mai mult decît prezenţa. Aceasta este definiţia unui manager în fotbal, lume a instinctelor şi a talentului, însă care, ca orice ocupaţie omenească, ajunge să depindă pînă la urmă de efort, de organizare şi de un strop de pasiune plutind din eter. Pînă şi Sadoveanu scria la lumînare cînd simţea că-l părăseşte inspiraţia.

Lumînarea unui club modern este managerul său. Cînd discutăm, oooo, şi discutăm, nu glumă!, despre schimbările de antrenori din Ghencea, uităm să le punem în legătură cu schimbarea lui Stoica. Abia după ce barajul s-a rupt, au început să curgă plutele prin faţa lojei oficiale, transportînd orgolii şi destine de antrenori rostogoliţi la vale.

Să vedem ce se va întîmpla la Urziceni ca să aflăm cît contează nu Stoica, ci profesia lui. Banii vor fi la fel de mulţi sau puţini ca şi înainte. Puţini, adică. Nimeni nu-l poate condamna pe Bucşaru, profitul e moral, el a scos mai mult decît a băgat, bravo!, doar să urmărim traseul echipei ca să deducem diferenţa dintre a cheltui puţin cu cap şi a economisi permanent. E o distanţă uriaşă şi-n sport între tăietorii de lemne şi de costuri, “hai să luăm jucători ieftini!”, şi cei care au o viziune. Mă laşi?! Viziune în fotbal?

Da. Acesta mi se pare punctul forte al lui MM. Dincolo de stilul lui solipsist, cînd îl auzi zici că e un Lucescu al preşedinţilor, pe toţi i-a inventat, pe toţi i-a ajutat, pe toţi i-a organizat, dincolo, aşadar, de ceea ce-l face antipatic, omul e bun, e enervant de bun în ceea ce face. OK. Şi ce face, pînă la urmă un conducător de club? Mai nimic. Nimicul care a dus-o pe Steaua la o densitate a performanţelor nemaiîntîlnită de la plecarea lui şi nimicul care a făcut-o pe Unirea campioană. Dacă nu credeţi, cereţi-i analizele! Sînt invers proporţionale cu rezultatele echipelor pe care le-a condus.


sursa: www.tolo.ro

Comentarii

  1. Poate vor citi si cei de la Zimbru asta. Dar nu cred ca Cecetov stie limba romana

    RăspundețiȘtergere
  2. http://georgeiscru.sport101.ro/2010/08/10/unirea-urziceni-in-istoria-fotbalului-romanesc

    Este o analiza foarte ampla referitoare la ce inseamna Unirea Urziceni pentru fotbalul romanesc

    RăspundețiȘtergere
  3. Numai scrie ca Tolontan e cel mai mare ziarist SPORTIV chiar si al momentului ca devii penibil.

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare de pe acest blog

Taxele de participare în campionatul Moldovei la fotbal și achitarea arbitrajului

7 lucruri înainte de meciul secolului

Victoria istorică a Moldovei asupra Poloniei. Cum am văzut-o din tribune