Cine este Dimitrie Sturdza? Pentru cei plictisiți de fotbal

Prințul Dimitrie Sturdza
Principele Dimitrie Sturdza este zgârcit. Chiar dacă a văzut în Maxim Dubarenco un Federer al Moldovei, Sturdza scoate cu greu banul din buzunar pentru turneul care-i poartă numele. De altfel, acest turneu de tenis este singurul lucru care îl leagă pe Sturdza de pământul pe care au domnit cândva străbuneii lui. 

Dar cine, de fapt este acest Dimitrie Sturdza?
Familia Sturdza este atestată documentar în Moldova din secolul al XV-lea. Două secole mai târziu, Sturdzeștii sunt înnobilați în Transilvania de către principele Mihai Appafi. În același secol, XVII, Chiriac Sturdza a asigurat perpetuarea familiei prin doi dintre fiii săi: Ioan și Sandu. Aceștia vor sta la baza celor două ramuri genealogice ale familiei. Ioan este strămoșul lui Mihail Sturdza, domn al Moldovei între 1834 și 1849. Sandu este sursa ramurii cadete, din care se trag Ioniță Sandu Sturdza, domn al Moldovei înaintea lui Mihail Sturdza și adversar politic al acestuia.
Mihail Sturdza
Dimitrie Sturdza se trage din ramura care pornește de la Ioan Sturdza. Dimitrie s-a născut la Iasi, la 12 octombrie 1938. A fost botezat de regina Elena și de fiul acesteia, Mihai, la Popești. Dimitrie Sturdza este nepotul pe linie dreaptă al Olgai Sturdza, născută Mavrocordat, mama sa fiind Lucia Cantacuzino. După cum vedeți, numai nume sonore!
Școala primară a făcut-o la București, la Liceul Francez. I-au plăcut matematica și istoria. Războiul l-a făcut să întrerupă școala și i-a îndemnat familia să părăsească țara. Inițial, a ajuns în Norvegia, apoi s-a stabilit în Elveția. O vreme și-a ocupat timpul facând sport: întîi schi și, mai apoi, după un accident, tenis. A absolvit Facultatea de Fizică Atomică în Lausanne. În 1968, se căsătorește cu Monique Wagner, cu care are doi copii.
Dimitrie Sturdza este acum om de afaceri și locuiește la Zürich (Elvetia). Firma sa de produse cosmetice, "Desse", este cea mai puternică din ramură în Elveția, având sucursale în 16 țări.
 

Comentarii

  1. Sturdza banul il coate mai usor, numai ca el nu ajunge la sportivi, se opreste la Climov. Ar fi bine ca Federatia sa scape de acest individ care toata viata a mintit tenisul

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare de pe acest blog

Taxele de participare în campionatul Moldovei la fotbal și achitarea arbitrajului

7 lucruri înainte de meciul secolului

Victoria istorică a Moldovei asupra Poloniei. Cum am văzut-o din tribune