Schmeling, Tyson, Moldova...


Moldova tinde spre Europa, spre civilizație. America este un vis al oricărui student basarabean. Ne plângem că suntem cei mai săraci din Europa. Mulți spun că sovietele ne-au adus aici. Nu sunt nostalgic, dar eu încă mai țin minte timpurile când mă simțeam în siguranță...
Tyson își amintește cu groază că a crescut în Jersey. Cunoștea fiecare colț al insulei, care chiftea de criminali, care te lăsau gol în plină stradă după ce te amenințau cu pistoalele. Pe unii chiar îi omorau. Tyson a scăpat, deși medicii i-au prezis că n-are multe zile din cauza problemelor la plămâni. Tyson nu doar a scăpat cu zile, dar a ajuns unul dintre cei mai mari boxeri ai planetei. Sportul i-a salvat viața.
Un alt pugilist celebru, care a făcut istorie în boxul mondial, Max Schmeling a trăit 100 de ani! Campion mondial în anii 30, când a reușit să-l bată pe cel mai mare boxer din toate timpurile Joe Louis, a suferit mai multe răni în timpul celui de-al doilea Război Mondial. A revenit în sport și a trăit până în 2005! Vezi filmul cu aceeași denumire – Max Schmeling, merită.
Sunt mii de istorii, mii de povești, exemple cu oameni renăscuți prin sport. Muncă, disciplină și ambiție. O țară poate să renască urmând pașii unui sportiv. Nicidecum prin orgoliu, interes personal și hoție.     

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Taxele de participare în campionatul Moldovei la fotbal și achitarea arbitrajului

7 lucruri înainte de meciul secolului

Victoria istorică a Moldovei asupra Poloniei. Cum am văzut-o din tribune