Chişinău, oraşul de pe altă planetă



Viaţa ţăranului de la Risipeni: în 2 săptămâni dă pe băutură cele câteva sute de dolari câştigaţi la Voronej în 4 luni de "muncă" la livadă. Apoi, alte 7 luni fură şi bea, fură şi bea, fură şi doarme.
Pentru majoritatea oamenilor de la sate aşa este - un oraş fantastic, o altă lume, un stat în stat, un vis. Vorbesc despre un Chişinău în comparaţie cu sărăcia uriaşă de la sate. Mai ales din localităţile aflate departe de capitală. 
Pentru mulţi dintre ţăranii moldoveni Rusia este o salvare temporară. Se duc la orice fel de lucru, uneori fără să ştie unde merg şi ce vor face acolo. Sunt racolaţi de alţi moldoveni, mai şmecheri, care vin şi adună de prin sate zeci sau chiar sute de oameni, îi urcă în tren şi îi duc în Rusia. Unii pleacă beţi şi vin tot beţi. Dacă îi întrebi nici nu ştiu unde au fost şi ce au făcut. Dar toţi se duc şi vin de la zarabotkă (câştig). 
Am vorbit ieri cu unul dintre aceşti "vânători de aventuri". A venit pentru 3 zile acasă pentru că unul dintre cei 2 copii ai săi şi-a rupt o mână. E plecat împreună cu soţia. În Rusia. La cules mere. Mi s-a plâns că în Moldova moare de foame din cauza lui Voronin. L-am întrebat de ce din cauza lui Voronin? Habar nu avea că de aproape 3 ani comuniştii nu mai sunt la putere. Habar nu are cu cine va vota la viitoarele alegeri: "Cu cine va pune o bere", a fost răspunsul. Acesta este reprezentantul a 85% din alegătorul de la ţară. 
Vorbeam de furat. Ce fură şi de la cine? Mai sunt şi oameni care muncesc, celelalte 15%. Au o găină, o raţă, o gâscă pe lângă casă. Până şi lemnele tăiate pentru foc le se fură. O băbuţă a văzut pe geam cum vecinul îi fură raţa din ocol, dar i-a fost frică să iasă din casă, să n-o omoare vecinul. Aşa trăieşte lumea la sat. Iar noi vorbim aici de avioane.

Comentarii

  1. La primăvară va muri de foame deacum "din cauza alianței"

    RăspundețiȘtergere
  2. Trist, dar adevărat. Cu toate acestea, aş vrea să aflu opinia dvs dacă credeţi că se poate produce la modul real o schimbare şi care ar fi soluţia. E datoria presei să critice fenomenele care poartă o conotaţie negativă, dar nu e şi o datorie să încercăm să schimbăm starea lucrurilor, sau credeţi că ar fi un consum de energie.

    RăspundețiȘtergere
  3. Mircea, schimbarea spre bine se poate produce oricand. Trebuie doar ca cei de la conducere sa-si respecte obligatiunile pe care le au fata de oamenii care i-au votat si le-au incredintat sa-i conduca (ce prostie!). Si aici nu ma refer doar la actuala conducere, dar la toti cei care au fost in ultimii 20 de ani la posturi importante in tara asta. Toti au devenit milionari. De unde? Din salariu cumva?

    In Moldova, o tara foarte mica, accentuez, ORICAND poti produce schimbarea. E simplu: totul pentru tara, nimic pentru buzunarul propriu. Si bineinteles niste minti luminate langa conducatorii nostri, nu niste lingai. Din intamplare cunosc niste non-valori care stau acolo sus, la calduts, facandu-si interesele.

    Din pacate presa din Moldova este prea dependenta (din cauza saraciei) ca sa fie o forta cu adevarat. Critica este buna, dar de multe ori nu ajuta la nimic, iar in cazul Moldovei nu ajuta niciodata pentru ca pe toti ii doare in pix. Sau pur si simplu nu pot face mai mult decat sa scrie sau sa vorbeasca, pentru ca organele de drept sunt parte din sistemul care este criticat.

    E mult de vorbit, dar cred ca degeaba. Oricum sportul national moldovenesc, umflarea conturilor, nu va disparea degraba.

    RăspundețiȘtergere
  4. eu traiesc la sat si nu mai este chiar atit de strashnik....desigur depinde si de localitate...dar te asigur ca nu sunt toti taranii atit de timpiti ca aceala despre care ai scris...

    RăspundețiȘtergere
  5. iar aici cred ca se sculta chiar mai multa politica decit in chisinau

    RăspundețiȘtergere
  6. http://afanasiimihai.blogspot.com/2011/11/dadu-isi-doreste-sa-revina-la.html

    RăspundețiȘtergere
  7. sandu esti un idiot, ca sa inzojesti asa oamenii de la sat, procentul e MULT mai mic si nu uita ca traiti pe spinarea celor de la sate. ca om esti zero, ca jurnalist, la fel!

    RăspundețiȘtergere
  8. esti un bleg, cum poti asa deschis sa discriminezi. poti sa'mi dai sursa de unde ai luat procentul? vad ca iti place sa visezi, dar cind vei sta in reanimare, o sa prinzi la minte cocalarule

    RăspundețiȘtergere
  9. D-le Grecu,p\u echilibru in societate,mai scriti un material si despre betivii din Chisinau si alte orase)P.S.Iurie Leanca,minitru afacerilor externe,e nascut intr-un sat din raionul Cimislia,ex-primministru RM Tarlev - nascut in satul Bascalia r.Basarabeasca,Vlad Filat sa nascut in unul din cele mai vechi sate din RM - s.Lapusna r.Hincesti,Mircea Snegur si Vladimir Voronin sint si ei nascuti in sate departate de capitala,ministru afacerilor interne Alexei Roibu sa nascut in satul meu natal - Sadaclia....Apropo,in satul meu natal sau nai nascut si alte personalitati mult mai valoroase decit cele mai sus enumerate,printre care am si rude.Dar oricum sint deacord cu ceea ce ati scris d-ule Grecu - e incomplet,dar corect.

    RăspundețiȘtergere
  10. Domnule "Anonim", îmi pare foarte rău că nu respecţi opinia enunţată de domnul Grecu. Dacă vrei să-l contrazici prezintă contraargumente credibile (statisticii, studii, opinii relevante), iar tu vii cu acuze la adresa persoanei (folosind un limbaj foarte urat). Nu cumva esti jurnalist din moment ce apreciezi jurnalismul domnului Grecu ?

    RăspundețiȘtergere
  11. anonimul ala e un ratat care mai departe de curva satului nu o vazut nica interesant in viata lui

    RăspundețiȘtergere
  12. Sandu,
    eu, o simplă risipeneancă am citit articolul şi vreau să-ţi spun, că viaţa ţăranilor e peste tot la fel. Să nu învinuim oamenii de la ţară! Cei mai mulţi dintre ei există, nu trăiesc. Mai rău e că o duc greu chiar oamenii care muncesc, nu-s beţivi şi nu fură. Da, foarte mulţi votează pentru bani ,fie chiar şi puţini, pentru vodcă sau pentru că au frică de cineva. Cel mai grav şi dureros e că majoritatea lor sunt analfabeţi- nu citesc, nu privesc noutăţile TV, nu comunică pe teme inteligente şi cum să poată face analiza celor ce se întîmplă? Iar toate canalele TV şi toate ziarele spun şi scriu adevăruri sucite. De aici - cum să ştie cine merită votat? cine poate scoate
    ţara din impas? Sunt deacord, că toate relele se trag de sus, chiar din Chişinău - de la cei ce ne conduc. Vorba moldoveanului: peştele de la cap se strică.

    Plecarea la Moscova îi scoate din impas economic pe foarte mulţi, dar din păcate, nu adaugă în educaţia urmaşilor lor, care nu mai sunt demult pe primul loc în viaţa lor, nu adaugă în educarea propiei fiinţe. Cazul cu vecinul ( nu e cel din poză) e prea grav şi nu se referă la toţi. Azi nu prea aud ca sătenii ce întrec măsura cu păharul, să fie luaţi la lucru peste hotare. Ba din contra, mulţi vin şi caută actele de studii, ca să poată dovedi profesionalismul lor. Din păcate, nu-şi pot găsi ceva de lucru aici, căci nu sunt locuri de muncă şi pentru afaceri mici trebuie să mituieşti, începînd de la primar şi secretară- peste tot e birocratism şi amăgeală.

    Apropo de poza pe care ai afişat-o. Cunosc omul din imagine şi îl cunoşti şi tu. Nici pe departe nu e un om exemplar.
    Da, are un trecut cam păcătos, mai bea din cînd în cînd cu socrul şi cumnatul lui, nu prea are grijă de exterior,nu a fost peste hotare să vadă altă lume, dar în ce priveşte hărnicia..., să nu facem păcate- e muncitor - foc şi e bun la inimă.
    Priveşte mîinile crăpate de trudă, pielea arsă de soare, privirea obosită. Oare un leneş, un beţiv are aşa muşchi la mîini? Ştii bine că are gospodărie bună.

    Deci , dacă poţi , schimbă poza, că... adevărul, sfîntul adevăr stă la o parte şi-ţi dă din deget- ca nu cumva să schimonoseşti adevărul. E nu numai părerea mea
    Să nu generalizăm pe cîteva cazuri, Sandu.
    Oamenii din Risipeni sunt harnici, caută de gospodării.Muncind peste hotare, le fac frumoase, îşi crează condiţii ca la oraş-cu băi, cu WC -uri în case. În ultimii ani mulţi străini cumpără case aici şi se stabilesc cu traiul. Puţine case au rămas de vînzare. Ştii prea bine, că şi un turc, un arab căsătoriţi cu fete din sat nu s-au dat duşi înapoi. Ştii de ce? Risipeni- peisajistica lui nu permite abandonări şi cuvinte prea aspre la adresa celor ce trăiesc aici. Să nu credeţi că idealizez situaţia. Pădure fără uscătură nu-i- leneşi, hoţi, beţivi, obraznici , lingăi, oameni care n-au cînd să profeseze ci au cînd să umble pe străzi cu minciunile, dar în pădurea de ce-i pădure - mai are rădăcini cu sevă vie - oameni educaţi, personalităţi, oameni harnici cu gospodării de invidiat, profesionalişti cu care trebuie să ne mîndrim şi care nu trebuie să fie indiferenţi la tot şi la toate în speranţa că unindu-ne forţele putem schimba ceva spre bine. Să nu lăsăm prostia, minciuna şi analfabetismul să ne atace şi să hotărască soarta întregii ţări. Aşa cum a scris mai sus Mircea - de noi depinde, de implicarea pozitivă a fiecăruia. Atîta timp cît Chişinăul sătul va aduna miliardele, iar ţăranul flămînd - raţa vecinului, să nu sperăm la mai bine!

    RăspundețiȘtergere
  13. Am schimbat poza, pentru ca, intr-adevar, omul care era in imagine nu se potrivea cu continutul postarii.

    RăspundețiȘtergere
  14. Cum poti sa-ti critici in asa hal satul natal?

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare de pe acest blog

Taxele de participare în campionatul Moldovei la fotbal și achitarea arbitrajului

7 lucruri înainte de meciul secolului

Victoria istorică a Moldovei asupra Poloniei. Cum am văzut-o din tribune