Cine va face închisoare pentru blaturi

După ce un scandal de proporţii a zguduit fotbalul moldovenesc, Centrul Anticorupţie a propus ca trucarea meciurilor şi aranjarea pariurilor să fie pedepsite cu închisoarea. Guvernul a avizat ieri un proiect prin care aceste infracţiuni vor fi introduse în Codul Penal.

Astfel, în Codul Penal vor apărea două articole noi: „manipularea unui eveniment" şi „pariurile aranjate". Potrivit proiectului, instruirea unui participant la un eveniment sportiv să întreprindă acţiuni pentru a-l vicia în schimbul unor bani, servicii sau privilegii va fi sancţionată cu o amendă de la 20.000 până la 40.000 de lei sau cu până la trei ani de închisoare.

Patronii cluburilor, antrenorii, agenţii sportivilor şi membrii juriului riscă pentru aceleaşi acţiuni amendă de la 40.000 până la 100.000 de lei sau să petreacă de la un an până la trei după gratii. Pariurile aranjate se vor plăti cu amenzi de până la 40.000 de lei şi trei ani de puşcărie.

Acum o lună, Centrul Anticorupţie a pornit o anchetă care vizează 13 cluburi de fotbal din Moldova, existând bănuiala că 48 de meciuri disputate în perioada aprilie 2011 - mai 2012 au fost aranjate. Potrivit anchetatorilor, trucarea unei partide costa 100.000 de euro. De asemenea, peste 20 de fotbalişti sunt suspectaţi că au participat la pariuri ilegale. Pe aceste cazuri au fost deschise două dosare penale, pe escrocherie şi abuz în serviciu. 

sursa: ziarul Adevărul

Comentarii

Trimiteți un comentariu

Postări populare de pe acest blog

Taxele de participare în campionatul Moldovei la fotbal și achitarea arbitrajului

7 lucruri înainte de meciul secolului

Victoria istorică a Moldovei asupra Poloniei. Cum am văzut-o din tribune