Eroii campionatelor mondiale. Garrincha, magicianul betiv al fotbalului

Episodul 1: Amical la Florenta, Botafogo o distrugea pe Fiorentina cu 4-0. Garrincha prinde mingea, trece de 4 fundasi, de portar, de toti! Apoi ajunge pe linia portii si nu trage. Sta si asteapta ca unul dintre fundasi sa vina, il dribleaza din nou si inscrie! Nebunie in tribune, antrenorul suparat foc! L-a certat pentru maniera neprofesionista in care a incheiat faza, reprosandu-i ca trebuia sa traga din prima. Mai era o luna pana la CM 1958, iar Mané Garrincha era scos dintre titularii anuntati pentru Mondial.

Episodul 2: Incepe CM '58. Acelasi Garrincha pe banca, pedepsit, langa un alt pusti de senzatie - Pele, rezerva. Dupa doua meciuri in grupe, Brazilia juca cu URSS, uriasa echipa din est. Atunci, antrenorul nu a mai rezistat presiunii publicului, a colegilor, si i-a trimis in teren pe amandoi, debutanti la acel CM. Primele trei minute au insemnat trei actiuni la poarta rusilor, inca din primele secunde. Doua bare, plus gol Vavá (min.3), toate plecate din picioarele tandemului Garrincha-Pele. S-a terminat 2-0, iar presa a scris ca Brazilia a oferit cele mai frumoase trei minute din istoria fotbalului, acele prime 180 de secunde.

Episodul 3: Garrincha si ai sai au trecut de Tara Galilor cu 1-0 in sferturi, apoi de Franta cu 5-2, in semifinale (hat-trick Pele). Finala, tot cu Garrincha titular a insemnat un alt 5-2 administrat Suediei, tara gazda. La final, Mané a ramas uluit: colegii sai s-au bucurat ca au castigat Cupa Mondiala, in timp ce el credea ca mai urmeaza meciuri, sau cel putin mansa secunda a intalnirii cu suedezii... Oricum ar fi fost la nivelul intelectului, Garrincha era un campion pe teren, iar din acea zi de iunie '58 era chiar campion mondial!

Episodul 4: Anul 1962.
In sferturi, cu Anglia, a marcat de doua ori, la acel 3-1. La un moment dar, un caine a intrat pe teren, iar unul dintre jucatorii englezi l-a prins. Speriat, cainele a urinat pe tricoul acestuia, iar organizatorii era hotarati sa-l eutanasieze dupa partida. Numai ca Garrincha s-a amuzat puternic de incident si a luat cainele acasa dupa turneu, direct in avion. L-a botezat "Bi".

In semifinale, cu Chile, 4-2, a marcat tot de doua ori. Pentru ca nimeni nu-i putea lua mingea si pentru ca adversarii, organizatori ai CM s-au simtit umiliti, au inceput sa-l faulteze dur pe Manú. Nu a mai suportat si inceput sa-i loveasca. A fost eliminat, dar nu si suspendat pentru finala cu Cehoslovacia, 3-1 pentru Brazilieni. Atunci, bolnav de o gripa puternica si cu febra mare, Garrincha a dat doua pase de gol si ai sai au iesit din nou campioni mondiali, a doua oara consecutiv.

Episodul 5: In 1959, cind inca juca pentru Botafogo, tanarul Garrincha, beat, conducea masina in zona casei in care locuia. Fugea, in mare viteza, urmarit de un mafiot. La un moment dat a trecut cu masina peste tatal sau care trecea prin zona, probabil la fel de beat ca el. Nu si-a amintit niciodata ce s-a intamplat in acea seara. Doar ca bause prea mult...

La nici 49 de ani, alcoolul l-a ingenuncheat - a aflat ca are ciroza - o boala incurabila a ficatului. Cu mari probleme financiare, aproape sarac, fara succes in dragoste si obsedat de copilaria grea pe care a avut-o, Mané era la final de drum. Se considera un erou uitat de toti si era la pamant - fizic si psihic.
Dupa opt internari in stare grava la spital, in 1982, Garrincha murea in ianuarie 1983, la doar 49 de ani. 

Vezi AICI povestea reală a Micii Păsări a fotbalului mondial.

sursa: sport.ro

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Taxele de participare în campionatul Moldovei la fotbal și achitarea arbitrajului

7 lucruri înainte de meciul secolului

Victoria istorică a Moldovei asupra Poloniei. Cum am văzut-o din tribune