Vrei să joci fotbal în Kazahstan? Atunci trebuie să știi asta

Mulți dintre fotbaliștii moldoveni visează să ajungă să prindă un contract în Kazahstan. Iată câteva curiozități despre fotbalul kazah pentru cei care vor să ajungă acolo doar pentru a câștiga un ban.

1. În Kazahstan mulți își numesc copiii Kayrat, în cinstea celui mai iubit club de fotbal de la ei, ”Kayrat” Alma-Ata. Cuvântul ”Kayrat” înseamnă putere, forță, energie.

2. Fotbalul din Kazahstan este finanțat de stat. Mai bine zis de autoritățile locale. Iar la fiecare final de an, conducătorii de regiuni prezintă raportul activității cluburilor de fotbal președintelui țării, Nursultan Nazarbaev.

3. Nepotul lui Nazarbaev, Aisultan este căsătorit cu fiica președintelui echipei Kayrat Alma-Ata, Kayrat Boranbaev. Tinereii locuiesc la Londra.

4. Omul din umbră care face majoritatea combinațiilor în fotbalul kazah se numește Saian Hamitjanov. Fostă autoritate criminală, acesta a ocupat și funcția de secretar general al Federației de fotbal din Kazahstan până acum un an. El instalează antrenori la echipe și tot el decide în culise cine devine campioană sau cine retrogradează, fiins persoana de încrede al președintelui Federației de fotbal din Kazahstan, Adilbek Djaksibekov. 

5. Președintele Federației de fotbal din Kazahstan, Adilbek Djaksibekov este ministrul apărării din Kazahstan și secretar de Stat al Republicii Kazahstan. Tot el este și akim (primar) al capitalei Astana. 

6. Nu toți fotbaliștii visează la banii kazahilor. Recent, capitanul naționalei Letoniei, Kaspars Gorkšs a refuzat o ofertă impunătoare de la echipa Ordobasî, deși se află în căutare de club. 

7. Salariile în prima ligă valorică din Kazahstan variază între 4 și 50 de mii de euro pe lună. Majoritatea cluburilor preferă să semneze contracte cu jucătorii doar pe o perioadă un an oficial, dar de fapt se înțeleg pentru 10 luni. În cazul în care jucătorul nu confirmă, clubul nu-i mai dă banii pentru ultimele 2 luni ale anului, care sunt, de fapt, vacanța.   

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Taxele de participare în campionatul Moldovei la fotbal și achitarea arbitrajului

7 lucruri înainte de meciul secolului

Victoria istorică a Moldovei asupra Poloniei. Cum am văzut-o din tribune