10 Fotbaliști care au meritat Balonul de Aur, dar nu l-au primit

Dacă se poate, o postare mai lejeră. Despre frumos. Despre fotbalul bun, de calitate. O părere personală, pentru că tot stau și mă gândesc cine ar merita anul acesta Balonul de Aur? Stau și mă gândesc, dar tot nu mă pot decide, așa că voi publica o listă cu 10 jucători, care au meritat Balonul de Aur, dar care nu l-au primit. 


Așadar, primul și cel mai mare, probabil, din istorie - Diego Armando Maradona. 
Nu l-a primit pentru că în perioada în care acesta era cel mai bun din lume, între 1985 și 1990, Balonul de Aur, acordat de revista franceză France Footbal, se dădea doar fotbaliștilor europeni. Maradona, în perioada de glorie, a jucat la Barcelona în perioada 1982-84 și Napoli 84-91. A fost campion mondial (1986) și vicecampion mondial (1990) cu Argentina. Este Fotbalistul Secolului XX, conform FIFA și autorul celui mai frumos gol din istoria fotbalului (1986, meciul cu Anglia).

Al doilea în topul meu este Thierry Henry. Campion mondial și european cu Franța. De câteva ori a fost în top-3 la Balon, dar... Lider peste tot pe unde a jucat, la Monaco, Juve, Arsenal și Barca, unde i-a apus cariera.

Andrea Pirlo. Trebuia să ia trofeul în 2006, când Italia a câștigat Mondialul din Germania. El sau Buffon. Pentru că Italia a existat grație talentului lor. Nicidecum în degajările lui Cannavaro. Dar asta e. Pirlo a mai strălucit încă vreo 10 ani după asta, dar a fost greu să concureze cu Ronaldo și Messi. 

Gianluigi Buffon. Unul din cei doi portari, care meritau Balonul, ca să nu rămână Iașin fără companie. Și nu doar pentru asta. Dar pentru că așa a fost și încă mai este - jucător de vis.

Xavi (Xavier Hernández i Creus). Dacă n-ar fi fost Messi, ar fi avut cel puțin 2 Baloane în palmares. Creierul Barcelonei, celei mai bune echipe din lume (2009-2013).  Campion mondial și de 2 ori european cu Spania.

Raul Gonzalez. Cel mai mare simbol al celui mai mare club din Lume, Real Madrid, după Di Stefano. N-a prins echipa de aur a Spaniei, dar de la el au învățat jumătate dintre cei care aveau să domine fotbalul mondial 5 ani consecutiv. 

Roberto Carlos. Campion mondial cu Brazilia, Champions League cu Real. Probabil unicul fundaș lateral care a meritat Balonul de Aur.

Iker Casillas. La fel ca și Buffon, dar mult mai titrat: 4 Cupe ale Campionilor! Titlul mondial și 2 europene, la care a pus umărul serios. 

Paolo Maldini. Am zis de Carlosito că e unicul lateral din lume... am greșit. Maldini ar fi stat și el alături cu trofeul în mână și nimeni n-ar fi zis nimic. L-a meritat măcar și pentru o carieră de 20 de ani în care a fost printre liderii echipei de aur a Milanului.

Alessandro Del Piero. Ca și Raul, n-a prins echipa de aur a țării sale, chiar dacă, individual, probabil a fost peste mulți dintre campionii mondiali. A fost mereu printre cei mai buni, dar nu i-a ajuns nici lui măcar un trofeu. 

Asta e Top-tenul meu. Desigur că mai sunt și alți fotbaliști mari. Alții au alte preferințe. Dar eu cred că oricine din cei 10 ar fi stat mai bine cu Balonul de Aur în brațe decât Cannavaro, pentru care mafia napolitană a cumpărat trofeul, Owen, care habar n-am cum a ajuns cu cele mai multe voturi, Sammer, care la fel s-a trezit cu trofeul în vitrină sau Belanov, care a primit Balonul doar ca o consolare pentru imperiul sovietic, după ce sbornaia a fost dată afară cu scandal de la mondialul mexican.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Taxele de participare în campionatul Moldovei la fotbal și achitarea arbitrajului

7 lucruri înainte de meciul secolului

Victoria istorică a Moldovei asupra Poloniei. Cum am văzut-o din tribune