”Fiul îşi salvează tatăl”... Remember

În contextul victoriei obținute de Speranța la Orhei. Acum 10 ani, pe același stadion debuta în campionat echipa Beșiktaș. Cu Petru Efros antrenor și Cristian Efros jucător de câmp la doar 15 ani. Adversar - Viitorul, adică actuala Milsami. Atunci efroșii au câștigat cu 2-0 meciul de debut, iar Cristian a marcat primul gol din istoria clubului Beșiktaș, direct din corner...

Mai jos am publicat un text pe care l-am găsit în arhiva din calculatorul personal. Autorul textului este Sergiu Carauș, care atunci era ofițer de presă la Beșiktaș. Eu eram director sportiv... Pozele sunt făcute de regretatul Boris Harcenco, o parte din ele, iar altele sunt din arhiva personală. Așadar, remember... 

Balconul de la Orhei. În centru, în picioare stau eu :D. Pe scaun,
în cămașă roz - patronul Beșiktașului, Tarkan Ozdemir. 
”FC Beşiktaş Chişinău a debutat cu dreptul în Divizia A, reuşind să învingă la Orhei formaţia gazdă FC Viitorul cu 0-2.

Iubitorii fotbalului din localitate au venit în număr mare la stadion, circa 2000 de spectatori! Şi asta în Divizia A! În cele 26 de partide jucate în Divizia Naţională (DN) din startul campionatului, doar stadioanele din Râbniţa şi Bălţi au depăşit această cifră. Şi asta în condiţiile în care Iskra a găzduit Zimbru (circa 3000 de spectatori), iar Olimpia a întâlnit în derbyul Nordului Nistru (circa 4500 de spectatori). Într-un alt meci, de data aceasta în cupele europene, Dacia în compania titratei formaţiei elveţiene St Gallen a adunat aproximativ 2000 de spectatori. 

Microbiştii orheieni și-au arătat interesul faţă de această partidă din mai multe considerente. Orheiul şi-a reconstruit recent stadionul, iar echipa din localitate a revenit în Divizia A după doi ani de absenţă. Şi nu în ultimul rând imaginea bună a clubului Beşiktaş. 

Reprezentanții Beșiktașului de la Chișinău și-a întâlnit la aeroport
fratele mai mare, care venise în Moldova pentru meciul cu Șerif:
antrenorul celor de la Istanbul, un jucător de la noi, Cristian Efros și Tarkan
Nu e echipa din Instanbul care mâine va fi găzduită de Şerif Tiraspol în returul manşei a doua a Ligii Campionilor, ci e Beşiktaş Chişinău, care deja a reuşit să impresioneze prin obiective măreţe. Scopul lor în acest sezon e promovarea în DN, iar în perspectivă Beşiktaş îşi doreşte să devină un club de prim rang în fotbalul moldovenesc. Pentru aceasta patronul echipei Tarkan Ozdemir se angajează să construiască un complex sportiv. 

Chiar şi acum majoritatea cluburilor din DN ar invidia condiţiile de care dispune colectivul FC Beşiktaş. Nici campioana entitre a Moldovei, Şerif nu şi-a permis luxul ca măcar în Liga Campionilor să evolueze în tricouri cu nume imprimate pe spate. Beşiktaş a făcut-o şi asta în eşalonul secund! În plus numele specialiştilor care activează la club spune totul: Petru Efros, antrenor principal, Ilie Vieri, antrenor, Eugen Ivanov, antrenor de portari, Iurie Cheptene, doctor şi Nicolae Beloconi, masor.

Etapa inaugurală a Diviziei A din acest sezon a luat startul după intonarea imnului şi ridicarea drapelului de către căpitanii Artur Calinin şi Marcel Reşitca. Ultimul a semnat cu Beşiktaş după ce şi-a încheiat aventura cu Dacia din Cupa Intertoto UEFA.

Foto istorică. Orhei. Primul meci oficial al FC Beșiktaș Chișinău.
Sus: Țuguțchi, Hvorostianov, Levanov, Golan, Solodchi, Reșitca
Jos: Molla, Panaite, Sârbu, Melnic, Efrosinho (Cristian Efros)
Înainte de începerea meciului Federaţia Moldovenească de Fotbal (FMF) l-a felicitat pe Ilie Vieri cu ocazia zilei de naştere. Interesant este că FMF l-a delegat pentru această partidă pe Valeriu Sorochin, un arbitru ce oficializează meciurile din DN. Astfel sărbătoarea fotbalului la Orhei a luat start.

Beşiktaş a început organizat. Episodic oaspeţii au arătat un fotbal spectaculos şi au irosit o sumedenie de ocazii. Aproape de gol au fost Reşitca, Efrosinho, Barburoş, Molla şi Cabac, dar portarul gazdelor a prins o zi de graţie şi a avut câteva intervenţii senzaţionale.

Ambiţioşi au fost şi gazdele care au pus serios osul la bătaie pentru a scoate un rezultat bun cu mediatizata Beşiktaş. Sergiu Maximov a trimis balonul în transversală, iar şuturile lui Coşciug şi Covaliov nu şi-au găsit ţinta.

Cristian Efros la 15 ani. Greu la antrenament :D
În minutul 49 scorul încă nu a fost deschis. Antrenorul oaspeţilor Petru Efros era extrem de nervos pe banca de rezerve, însă a fost salvat la timp de fiul său de numai 15 ani Cristian Efros sau Efrosinho. Acesta a şutat direct pe poartă din corner şi a înscris pentru 0-1, e adevărat nu şi fără ajutorul portarului care a greşit coplilăreşte.

Golul doi a purtat semnătura fostului golgheter a Moldovei Ruslan Barburoş, care a ridiculizat apărarea adversă şi a marcat după un şut la colţul scurt.

La scorul de 0-2 Orheiul cere penalty şi într-adevăr a fost 11m, dar înainte de a fi faultat atacantul gazdelor a preluat balonul cu mâna.

Astfel s-a încheiat prima etapă a Diviziei A. Un start mai mult decât reuşit, la care au asistat circa 2000 de spectatori!!! Lupta abia începe...”

FC Viitorul Orhei – FC Beşiktaş Chişinău 0-2 (0-0)
Marcatori: Efrosinho (49), Barburoş (63)

FC Viitorul: Pojar, Dombrovschi, Cucu, Grigoriţa, Sângureanu, Lazari, (Covaliov, 70), Griza, Gondiu, Coşciug, (Cucerenco, 84), S.Maximov, (Neagu, 85), Calinin, (Botnaru, 87)
În rezervă: Tihon, Jâtarciuc, Tcaci
Antrenor: Vladimir Gherasimov

FC Beşiktaş: Levanov, Ţuguţchi, Melnic, Sârbu, Golan, (Cabac, 72) Solodchi (Barburoş, 38), Efrosinho (Cerescu, 85), Reşitca, Hvorostianov, Panaite (Şambra, 90), Molla
În rezervă: A. Cebotari, Susan
Antrenor: Petru Efros

Arbitri: V. Sorochin, V. Berco, A. Iarovoi
Avertizaţi: Gondiu (60), Calinin (75) / Melnic (59), Ţuguţchi (75)
4 august. Orhei. Stadionul orăşănesc. Spectatori circa 2000
Jucătorul meciului: EFROSINHO

DECLARAŢII

Tarkan bei :D
Tarkan OZDEMIR, preşedinte FC Beşiktaş:
„Le mulţumesc băieţilor pentru joc. A fost un moment foarte important pentru noi şi sunt satisfăcut că am debutat cu victorie. Eu mizez pe spiritul de echipă a jucătorilor şi imi doresc mult ca să formăm un colectiv puternic şi unit. Iar rezultatele sunt sigur nu ar să întârzie să apară”

Vladimir GHERASIMOV, antrenor FC Viitorul:
„Îi mulţumesc echipei pentru acest joc şi în special suporterilor care ne-au susţinut pe tot parcursul meciului. Primul gol pe care l-am scăpat a fost curios, la al doilea a greşit grav defensiva. Despre adversar aş spune că au format un colectiv bun, dar nu au încă practică de joc. Arbitrajul nu-l comentez, deşi consider că a fost penalty.
Am revenit în eşalonul secund după doi ani de absenţă, iar obiectivul nostru din acest an este să păstrăm locul în Divizia A şi să devenim o echipă greu de bătut.”

Petru EFROS, antrenor FC Beşiktaş:
„Îi felicit pe băieţi si pe preşedintele clubului cu acest debut reuşit. Despre meci aş putea spune că noi am fost la cârma jocului, dar am ratat cu nonşalanţă o sumedenie de ocazii. Până la urmă Efrosinho şi Barburoş au pus punctul pe i şi au adus victoria. Sarcina noastră e să promovăm în DN, iar acum deja suntem cu gândul la partida din etapa viitoare.”

FC Beșiktaș Chișinău, 2007
  

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Taxele de participare în campionatul Moldovei la fotbal și achitarea arbitrajului

7 lucruri înainte de meciul secolului

Victoria istorică a Moldovei asupra Poloniei. Cum am văzut-o din tribune