Spiridon - noul selecționer al Moldovei. Ce cred eu despre asta

Februarie 1999, Malta. Așa arătam eu și Spiridon
 cu 19 ani în urmă
Revin la subiectul echipa Națională, mai cu seamă la selecționerul Naționalei. Așadar, din surse sigure, Federația s-a decis deja asupra înlocuitorului lui Dobrovolski. Este vorba despre Alexandru Spiridon, fost mare fotbalist pentru Moldova, dar și ex-selecționer, chiar dacă s-a aflat la timona Naționalei doar câteva luni în calitate de interimar. 

CV-ul lui Spidion îl găsiți pe google. E frumos. Mai ales ca secund al lui Lucescu. Cât face doar Cupa UEFA, pe care a promis s-o aducă la Chișinău, dar n-a mai adus-o. Nu despre asta însă am vrut să scriu. Ci despre cum văd eu mandatul lui Spiridon la Națională. 

Las la o parte criteriu ”în fotbal e posibil orice” și încerc să fac o analiză a antrenorului Spiridon, pe care îl cunosc destul de bine. Sau cel puțin îl cunoșteam înainte să se supere pe mine pentru că am dat pe post niște declarații de-ale lui, care s-au înregistrat din întâmplare, fiind camera pornită. Sau ceva de acest gen. 


Așa arată Spiridon astăzi
Este un tip foarte ambițios și orgolios. Și foarte greu de manipulat. Aș atribui aceste calități la plusuri, pentru că la el cumătrismul, caracteristic moldovenilor, nu prea merge. Dacă vor fi unele compromisuri, acestea vor fi la sânge. La el joacă jucătorii pe care îi consideră el cei mai buni. Nu rudele și nu relațiile. Cel puțin așa îl cunoșteam eu. Poate că între timp s-a schimbat. Asta vom vedea curând.

A stat mai bine de 10 ani lângă Lucescu și cred că a învățat enorm de la el. Fiind un tip inteligent și deștept (a terminat școala cu medalie de aur), cred că a furat destulă meserie, pe care să o aplice acum, chiar dacă îi va fi foarte greu, pentru că în fotbal contează foarte mult valoarea, iar valoare la noi, știm cu toții, este, dar puțină. Când spun că a învățat de la Lucescu am în vedere și faptul că a învățat să renunțe la lacunele, care i-au frânat activitatea de antrenor, atunci când abia făcea primii pași în această meserie.

În fine, Spidion cunoaște foarte bine fotbalul moldovenesc. Dar totodată n-a avut tangență cu actualii jucători, ca să lege prietenii cu ei sau alte interese. Excepție este doar Cătălin Carp, care a fost o perioadă la echipa de juniori a lui Șahtar. Are autoritate și nicio ”vedetă” nu se va simți protejată. Toți vor fi la fel, așa cum e normal. 

Într-o frază, alegerea făcută de Federație este una bună, cel puțin astăzi și la banii care sunt prevăzuți pentru acest post. Așteptăm numirea oficială.   

Comentarii

  1. Sandu, sa speram ca Spiridon va evita cumatrismul asa cum ai spus si tu, plus ca experienta acumulata alături de Lucescu, sint sigur ca va aduce roade. La noi trebuie de schimbat sedii corupți de la federație. Pestele de la cap se strică.

    RăspundețiȘtergere
  2. Ce va face Dobrovolsky mai departe? Al doilea mandat al sau a fost slab, dar nu e vina in esclusivitate a lui. Atat timp cat nu ai o pepiniera buna de crestere a jucatorilor, nu ai infrastructura, nu se fac investitii, nu poti cere rezultate.

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare de pe acest blog

Taxele de participare în campionatul Moldovei la fotbal și achitarea arbitrajului

7 lucruri înainte de meciul secolului

Victoria istorică a Moldovei asupra Poloniei. Cum am văzut-o din tribune