Antrenorul Spiridon. Un gol în 7 meciuri! Cele mai proaste cifre din istoria Naționalei!



Moldova are un bilanț catastrofal de când Alexandru Spiridon a devenit selecționer. Din 7 meciuri Naționala noastră NU a câștigat nici unul. Avem 3 remize (cu Azerbaidjan, Armenia și Belarus, toate încheiate cu același scor, 0-0) și 4 înfrângeri. Golaveraj: 1-10. 

Un singur gol marcat în 7 partide!!!

Spiridon are cele mai proaste cifre din istoria Naționalei Moldovei! 

Doar finul său de cununie, Alexandru Curtianu a avut cifre aproape la fel de proaste la Națională: 0 victorii, 3 egalități și 6 înfrângeri. Însă Curtianu a avut golaveraj mai bun decât al lui Spiridon. Și Curtianu a avut acel egal, la Moscova, 1-1 cu Rusia. 

Dar haideți să vedem ce a făcut Alexandru Spiridon de-a lungul carierei de antrenor.

Partea proastă: n-a avut rezultate pe unde a fost principal, cu excepția anilor 90, când era antrenor-jucător la Zimbru.
Partea bună: a promovat mereu jucători tineri, care ulterior au ajuns fotbaliști buni sau foarte buni.

Prima experiență ca principal a avut-o în a doua jumătate a sezonului 1993/94. Spiridon a revenit din Qatar, unde jucase câteva luni și a fost numit antrenor-jucător la Zimbru în loc lui Veaceslav Chiricenco. A câștigat atunci titlul, la fel cum s-a întâmplat și în următoarele 2 sezoane, perioadă în care a ocupa aceeși funcție. A fost demis de la Zimbru după prima etapă a sezonului 1996/97, când a pierdut derbyul cu Tiligul, 1-2, fiind înlocuit cu Ion Caras (acesta, în paralel, era selecționerul Moldovei).

martie 1999. Malta. Împreună cu Spiridon
În perioada 1996-1999 a mai activat scurt timp la echipele Unisport Chișinău și Tiligul Tiraspol. 
A revenit pe banca Zimbrului în vara anului 2000, când l-a înlocuit pe ucraineanul Skripnik. Dar despre asta voi scrie mai jos…

16 decembrie 1999. Debutează pe banca Naționalei Moldovei, alături de Alexandru Mațiura, în amicalul cu Grecia 0-2, la Larisa. Lui Ivan Danilianț îi expirase contractul cu Federația, care a decis că amicalul cu Grecia trebuie pregătit de cuplul de antrenori Mațiura – Spiridon. În acel amical, la Naționala mare au debutat Veaceslav Rusnac, Alexandru Covalenco, Valeriu Catănsus și Vladislav Lungu.

Ulterior FMF avea să-l aleagă pe Mațiura principal la Națională, iar Spiridon avea să fie numit principal la U21.
 
Februarie 2001. Israel. Eu împreună cu Spiridon și Leonid Istrati
25 aprilie 2000. Debutează pe banca tehnică a Naționalei de tineret, 3-0 cu San Marino, amical, jucat la Seravale. Au marcat Comlionoc, Druță și Frunză. În meciul de debut i-a promovat la U21 pe Edic Grosu, Adrian Maimescu, Melenciuc, Budanov, Marțun și Savinov.

Următorul meci, pe 3 iunie 2000, am fost umiliți la Minsk de Belarus cu 5-0. În acel meci au debutat la U21 Covalciuc, Valuță și Stăvilă.

13 meciuri a fost Spiridon principal la tineret. Bilanț: 4 victorii (cu San Marino 3-0, Malta 2-1, Macedonia 3-0 și Estonia 5-3), 2 remize și 7 înfrângeri. Golaveraj: 13-22

A fost înlocuit cu Vladimir Gosperschi în vara anului 2001, înainte de încheierea preliminariilor CE, deoarece el a trecut interimar la Naționala mare în locul lui Mațiura, care demisionase după 0-6 în Suedia.

Al doilea său meci pe banca Naționalei mari antrenorul Spidion l-a avut pe 15 august 2001, la Faro, contra Portugaliei, 0-3. Au debutat la Națională în acel amical Serghei Covalciuc, Ghenadie Olexici, Victor Comlionoc și Valeriu Andronic. 

A stat doar 4 meciuri pe banca Naționalei, 3 dintre ele în preliminariile CM. Bilanț: 1 victorie (2-0 cu Azerbaidjan) și 3 înfrângeri. Golaveraj: 4-10

FMF nu i-a prelungit contractul, preferându-l pe Viktor Pasulko. În schimb, lui Spiridon i s-a propus postul de secund al lui Pasulko. El însă a refuzat.

În sezonul 2000/01, în paralel cu Naționala U21, Spiridon a fost antrenor principal la Zimbru. În pauza de iarnă avea 9 puncte avans față de a 2-a clasată, Sheriff, dar a pierdut campionatul în fața tiraspolenilor, la o diferență de 1 punct. Din acel sezon a început dominarea Sheriffului în fotbalul moldovenesc. 

Meciul direct, decisiv, dintre Zimbru și Sheriff s-a jucat pe Stadionul Republican în primăvara anului 2001. La meci au asistat 6 mii de spectatori și s-a încheiat cu victoria tiraspolenilor 3-1. Atunci s-a pierdut titlul. 

Lucram la Pro TV, iar după meci am mers să iau sincroane de la jucători la ieșirea de pe teren. Ambele echipe plecaseră la vestiare și doar Spiridon stătea pe bancă și se ținea cu mâinile de cap. Eu i-am zis cameramanului: ”filmează-l”. Eram la vreo 10 metri distanță de el și Spiridon a auzit cuvintele mele. A ridicat capul, s-a uitat la mine și pe un ton arogant a zis: ”Filmează, jurnalistule, filmează!”…

Spiridon a fost demis de la Zimbru.

2005. Împreună cu Spiridon și Arcadie Zaporojanu, premiile VIP
Datorită lui Arcadie Zaporojanu a fost secund și translatorul lui Mircea Lucescu la Șahtar Donețk (2004-2016).

”De la așa echipe nu se pleacă”, era fraza preferată a lui Spiridon atunci când jurnaliștii îl întrebau dacă vrea să vină selecționer la Naționala Moldovei…

A ajuns pe banca Naționalei abia după ce a rămas fără lucru. Lucescu a preluat selecționata Turciei, iar Spiridon nu mai avea loc în staful tehnic, pentru că nu mai putea fi folosit inclusiv ca translator.

Spiridon s-a înțeles cu Federația încă din toamna anului trecut. Am scris despre aceasta, în exclusivitate, aici, pe blog cu 2 luni înainte de anunțul oficial făcut de FMF. 

În noul mandat la Națională, Spiridon n-a obținut până acum nicio victorie!

A redebutat pe bancă cu o înfrângere, pe 27 ianuarie 2018, în Antalia, într-un amical cu Coreea de Sud 0-1.  De atunci Naționala Moldovei a jucat sub bagheta lui 7 meciuri în care a marcat UN gol! Bilanțul este catastrofal: ZERO victorii, 3 egaluri (cu Azerbaidjan, Armenia și Belarus, toate încheiate cu același scor, 0-0) și 4 înfrângeri. Golaveraj: 1-10

A continuat să promoveze jucători tineri la Naționala mare. Deocamdată doar 2: Oleg Reabciuk și Ion Nicolăescu, ambii de 20 de ani. 

Următorul meci, Naționala Moldovei îl va juca pe 12 octombrie, la Chișinău, cu San Marino.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Taxele de participare în campionatul Moldovei la fotbal și achitarea arbitrajului

7 lucruri înainte de meciul secolului

Victoria istorică a Moldovei asupra Poloniei. Cum am văzut-o din tribune