Pentru patronii cluburilor de fotbal

În momentul în care UEFA vine cu niște sfaturi și cu niște bani pe care ți-i dă ca tu să-ți dezvolți clubul, iar tu dai cu piciorul în acest ajutor - ori ești prost, ori ai alte interese în fotbal, altele decât fotbalul în sine.

Am fost ignorat ani la rând când le explicam conducătorilor de cluburi că filmarea trebuiește făcută din partea opusă a tribunei. Au venit experți UEFA și v-ați convins că am avut dreptate.

Când vor înțelege patronii cluburilor moldovenești că fotbalul nu este o jucărie, dar o afacere, care poate deveni profitabilă? Asta cu condiția că îl tratezi ca pe o afacere. Îți aduci profesioniști care să conducă clubul sau cel puțin asculți de sfaturile celor care au făcut din fotbal o afacere. Mă refer la UEFA.

Iar UEFA a venit cu niște recomandări pentru cluburile moldovenești. Și anume:
 
- Să majoreze nivelul de confort pentru spectatori, inclusiv securitatea
 - Să organizeze evenimente la stadion în ziua meciului
- Să dezvolte infrastructura pentru transmisiunile video

Urgent! Cluburile trebuie să înceapă o campanie pentru a aduce oamenii la stadion. 

Important este să creezi condiții de cofort pentru tot genul de spectatori, inclusiv pentru copii și femei. Oamenii apreciază atenția și vor răsplăti clubul cu aceeași monedă. 

În ziua meciului, stadionul trebuie transformat într-o locație unde îți poți petrece timpul plăcut cu toată familia. De exemplu, poți organiza un iarmaroc. Asta va atrage mai mulți oameni. Iar unde vine multă lume vin și sponsorii.

Interesul femeilor pentru fotbal va influiența și alegerea copilului, atunci când va trebui să aleagă între fotbal și altceva. E necesară sporirea securității și a confortului pe stadioane. Dacă părinții vor vedea că la stadion copiii lor sunt în siguranță, ei îi vor lăsa fără grijă să meargă la fotbal. 

Trebuie să îmbunătățim condițiile pentru transmisiunile video ale meciurilor de fotbal. Cu cât imaginea va fi mai calitativă, cu atât mai multe șanse să apară sponsori sau doritori de a plăti pentru drepturile TV. Pentru asta cluburile trebuie să construiască locuri special amenajate pentru camerele video și să creeze atmosferă de sărbătoare în tribune.  


Pentru toate acestea trebuie să ai o persoană sau mai multe, care să se ocupe de organizarea meciului. E foarte mult de muncă, iar patronii cluburilor trebuie să ofere asistența necesară, pentru că vor fi niște cheltuieli. 

Știu din proprie experiență că patronii noștri de cluburi angajează o persoană și vor ca aceasta să îndeplinească 10 funcții. Și cam așa se întâmplă pe la toate cluburile. Găsesc pe cineva care se rupe în 10 părți și nu face calitativ nici una. Asta este greșit. 

UEFA oferă niște bani, dar foarte puțini. E doar o sumă de pornire, care urmează a fi completată de club. Însă cât timp cluburile de fotbal vor fi doar o jucărie în mâna patronilor nu există nicio șansă să se dezvolte și să se transforme într-o afacere. Mă adresez la patronii de cluburi: dacă vreți fotbal adevărat, ocupați-vă de cluburi la modul serios. Așa cum căutați non-stop jucători mai buni pentru echipa voastră, la fel trebuie să căutați mereu și să angajați la club administratori, manageri sportivi profesioniști. 

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Taxele de participare în campionatul Moldovei la fotbal și achitarea arbitrajului

7 lucruri înainte de meciul secolului

Victoria istorică a Moldovei asupra Poloniei. Cum am văzut-o din tribune