Cum a ajuns Islanda țară de fotbal

Moldova joacă azi cu Islanda în preliminariile Campionatului European din 2020. Islanda, care acum 25 de ani era cam de nivelul nostru în materie de fotbal, poate un pic mai sus. Dar ce a reușit Islanda în ultimele două decenii este de-a dreptul miraculos.

Totul a pornit în 1995 atunci când islandezii au introdus fotbalul în școli. Au construit de urgență 8 complexe sportive mari, cu terenuri pentru fotbal și bazine pentru înot. Capitala Reykjavik alocă anual 3 milioane de euro pentru premierea celor mai buni copii, care practică fotbalul în comun cu succesele de la școală. S-a elaborat un sistem prin care copiii adună punctaj, iar în baza acestui punctaj încasează o anumită sumă de bani sau, la alegere, inventar sportiv. Deci oamenii au gândit într-atât de bine mecanismul, încât peste 20 de ani acesta a început să dea roade concrete.

Islanda - o țară cu 300 de mii de locuitori, adică de vreo 10 ori mai puțini oameni decât sunt în Moldova - a devenit o prezență constantă a turneelor finale ale campionatelor mondiale și europene!

Astăzi 12% din islandezi practică fotbalul activ. Statul investește anual în pregătirea antrenorilor de copii. Aceștia sunt școliți la marile cluburi ale Europei, în Anglia, Germania, Spania, Italia, Olanda sau Franța. Un antrenor de copii în Islanda are cel puțin Licența B. Copiii de 5 ani fac primii pași în fotbal având antrenori experimentați și foarte bine pregătiți.

S-a constatat că în Islanda a scăzut mult nivelul de îmbolnăvire a oamenilor. Astfel, banii de la sănătate sunt direcționați către sport. Planul elaborat acum 25 de ani merge perfect. 

Modelul Statului a fost preluat și de cluburi, care au început să investească în propriile academii și în antrenorii de copii. În consecință, Islanda a devenit în ultimii 5 ani un adevărat târg de talente pe piața fotbalului. Astfel s-a ajuns ca astăzi, în primele 10 Ligi valorice ale Euripei să joace aproape 100 de fotbaliști din Islanda.    

Atenție! În Islanda campionatul este Semiprofesionist. Nu există cluburi profesioniste! Jucătorii din campionatul intern primesc același salariu la club și mai au suplimentar un job, la care activează. Fotbaliști profesioniști devin doar cei mai buni, în momentul în care sunt transferați la cluburi de peste hotare. 

Iată cu cine va juca Moldova diseară, de la ora 19.00, în direct la Canal 3. Cu țara de la care ar trebui să împrumutăm modelul de dezvoltare a fotbalului.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Taxele de participare în campionatul Moldovei la fotbal și achitarea arbitrajului

7 lucruri înainte de meciul secolului

Victoria istorică a Moldovei asupra Poloniei. Cum am văzut-o din tribune