Fotbaliști bătuți la Hram. Când vrei o fată, dar nu poți

 Cine iese ultimul să stingă lumina și să încuie ușa. Cam asta a fost senzația trăită ieri după umilința de acasă cu Albania 0-4. Nu mai zic de rușine. Pentru că rușine ar trebui să le fie acestor jucători ”nesposobnici”. Paradoxal, majoritatea dintre ei se grăbeau aseară, la hram, după meci. Iar oamenilor din tribune le era rușine, nu știu de ce...
Probabil că educația e de vină. Societatea în care trăiesc. Mediul. Sărăcia. O parte dintre ei n-au văzut salariul la club de o jumătate de an. Mulți, deși sunt considerați jucători profesioniști, în afara fotbalului mai au câte un job. Unii vând încălțăminte pe facebook. Alții - bilete de avion și foi turistice. Cu ce suntem mai buni decât cei din Andora sau Insulele Feroe? Cam de ce am avea pretenții?

Nu-i adevărat. Pretenții nu am la calitatea jucătorilor. Ci la felul cum se manifestă pe teren. Atunci când andorezii s-au bătut la propriu pentru fiecare minge, iar tu ai făcut doar piruete ca un balerin. Despre asta e vorba. De ce n-ai jucat așa cum ai făcut-o în mimunul 75 al meciului cu Albania, atunci când i-au luat cu fulgi cu tot pe adversari? Așa se joacă azi, dacă îți dorești cu adevărat rezultat.

Sigur. Asta vine și de la antrenor. Cel care trebuia să ceară asta de la tine, jucătorule, încă din prima zi de cantonament. Dar nu s-a întâmplat. Altman a greșit, mizând pe ”veterani”, care nu mai pot, se sufocă, vârsta. La fel ca și la selecționer. La 73 de ani nu mai poți, indiferent de cât de mare e dorința. Vezi o fată frumoasă, vrei, dar nu poți. E legea naturii, n-ai ce face. Unde te bagi?

S-a întârziat și cu schimbul de generații. Spiridon are o vină mai mare și decât Altman. Pentru că anume acum se vede lucrul lui Spiridon la echipă, după un an și ceva. Că așa-i la fotbal, rezultatul vine pe urmă. Spiridon i-a rupt psihologic pe jucători, umilindu-i repetat. A împărțit vestiarul în bisericuțe și le-a băgat în cap ideea că nu se întâmplă nimic grav dacă îți dă 4 Lixemburg, că oricum ai jucat mai bine 30 de minute. Greșeală uriașă!

De vina sunt și jucătorii care au refuzat Naționala, într-un moment extrem de dificil, atunci când s-au retras cei 2 lideri, Gațcan și Epureanu. În primu rând Carp, de la care lumea aștepta să devină liderul Naționalei. Iar el, în loc să adune echipa în jurul său, s-a certat cu toată lumea, ne-a spus tuturor că e ditamai vedetă și ne-a trimis într-un loc. Pe toți. De ceilalți nu mai zic nimic.

Ce facem? Eu zic să încetăm miorlăitul, că nu suntem Brazilia la fotbal. Nici măcar Bulgaria nu suntem, care a pierdut aseară, acasă, în fața Angliei cu 0-6. Să fim serioși și corecți cu noi înșine. Noi niciodată n-am fost o forță în fotbal. Pur și simplu am avut și perioade puțin mai bune.

Să ne apucăm de lucru. Să copiem sistemul implimentat de Islanda. Ei sunt dispuși să ne acorde asistență. Să introducem fotbalul în școli. Deja mulți dintre politicieni au înțeles că fără asta nu vom avea fotbal. Să construim academii-internat. Cel puțin 3, câte una la nord, centru și sud. 
Să facem selecție naturală, adică să selectăm cei mai talentați copii, NU cum se face azi, când la școlile de fotbal, particulare, vin doar cei care au bani. Să perfecționăm școala de antrenori - să aducem instructori de la cluburi cu tradiții din Europa sau să-i ducem pe ai noștri tineri antrenori, cu dorință și pasiune, să facă școala de antrenori la cele mai bune academii de fotbal din Europa. 

Să o luăm de la zero, pas cu pas, de la copii. Și poate, cu multă muncă, peste 15-20 de ani vom avea și noi rezultate. 

foto: fmf.md
  

Comentarii

  1. Da, cam asta e. De fapt diagnosticul e cunoscut, foia de parcurs dupa Islanda, sau oricare alta tara aproape de noi ca parametri fizici, la fel. Mai e nevoie de vointa sportiva si luciditate in management. Trebuie sa spuna cineva de la tribuna suprema a tarii, ca oricit de bine a fost pina acum (dar parca asa se spune mereu la forurile FMF), a fost gresit. Punct.

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare de pe acest blog

Taxele de participare în campionatul Moldovei la fotbal și achitarea arbitrajului

7 lucruri înainte de meciul secolului

Victoria istorică a Moldovei asupra Poloniei. Cum am văzut-o din tribune