Rolul Federației și rolul cluburilor

Federația de fotbal are drept scop statutar dezvoltarea, popularizarea, promovarea și apărarea intereselor fotbalului. Pe scurt - popularizarea fotbalului. Acesta e rolul principal al FMF - să facă totul ca fotbalul să fie cât mai popular în R.Moldova. 

Pentru aceasta FMF a adunat împreună toate structurile (asociații, școli, cluburi) care au specificat în statutul său ”Activitatea Fotbalistică”. Le-a organizat campionate la toate nivelurile, a creat selecționate naționale și a stabilit regulile de joc. Pentru toți egale. 

Mai departe, dacă vorbim strict profesionist, fiecare își construiește drumul separat. Școlile merg pe drumul lor. Selecționatele - pe al lor. Iar cluburile pe al lor. 

Concret. Despre Comitetul Fotbal Profesionist. Din el fac parte toți conducătorii cluburilor din Divizia Națională. Anume ei s-au adunat săptămâna trecută și au decis să facă schimbări radicale la nivel de prima ligă valorică. Unii au fost pentru. Alții - categoric împotrivă. Iar din asta se poate isca un imens conflict. Și din nou lumea va zice că Federația este de vină. Deși Federația NU are nimic cu ceea ce au decis cluburile.

Clar că decizia finală, să accepte sau nu, va aparține Comitetului Executiv al FMF. Dar oare cum trebuie să acționeze FMF în astfel de cazuri? Când cluburile noastre trag fiecare în direcția lui, ca în celebra fabulă.   

Soluția. Cluburile trebuie să învețe să lucreze împreună. Să colaboreze pentru că ele împreună constituie un produs, care se numește Divizia Națională. Acest produs trebuie făcut calitativ, ca să devină atractiv și să prezinte interes. Atunci când el va fi interesant și atractiv pentru potențiali parteneri, el va putea fi vândut, iar cluburile vor putea să câștige bani. 

Când se va întâmpla asta depinde doar de cluburi. Mai bine zis de patronii acestora și cei care fac politica de activitate. 

Important. Cât timp cluburile vor trage fiecare la turta sa, atâta timp nu vom avea ce vinde. Atâta timp competiția internă nu va prezenta interes pentru public. Respectiv valoarea ei comercială va fi nulă. Respectiv cluburile nu vor câștiga nimic din asta.

Deci haideți să ne unim, să gândim toți împreună cum facem și ce facem să creăm o Ligă de fotbal care să se vândă, care să aducă venit cluburilor. Toți împreună. Vorbesc acum în calitate de suporter. Dar mă refer în primul rând la cluburi. Uniți-vă și faceți ceva frumos pentru noi, pentru suporteri!

Iar Federația are treaba ei - să popularizeze fotbalul. Și anume pe asta ar trebui să pună accentul. Pe crearea culturii fotbalistice. Pe fotbalul de mase. Pe oameni.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Taxele de participare în campionatul Moldovei la fotbal și achitarea arbitrajului

7 lucruri înainte de meciul secolului

Victoria istorică a Moldovei asupra Poloniei. Cum am văzut-o din tribune