VIKINGII: ABBA, ROXETTE, VOLVO, IKEA... IBRAHIMOVIC

Despre copiii lor, despre mâncarea lor, despre muzică și branduri, dar și despre pensionarii și fotbaliștii suedezi

Joi, 9 ianuarie, copiii revin în băncile școlilor, iar Naționala Moldovei joacă un amical de lux cu una dintre cele mai mari echipe din lume: Suedia, proaspăt calificată la turneul final al Campionatului European.  

„Brazilienii nordului”, cum au fost supranumiți suedezii acum 60 de ani, au devenit vicecampioni mondiali în 1958, iar în 1994 au câștigat medaliile de bronz. Cel mai mare succes Suedia l-a obținut în 1948, când a câștigat aurul olimpic la Londra.  

Apropo de copii. În Suedia copiii nu primesc note până în clasa a VIII-a, pentru ca nici ei, dar nici părinții să nu fie stresați…

Mâncarea preferată a suedezilor este piure de cartofi cu chiftele. La acestea, ei adaugă cel puţin o linguriţă de gem sau chiar fructe de pădure, fără de care niciun viking nu se așează la masă.

Suedia este al treilea exportator de muzică din lume, printre artiștii celebri numărându-se  ABBA, Roxette, Ace of Base, The Cardigans, Europe sau regretatul Avicii. 

Branduri suedeze: Volvo si Saab, dar si marca de camioane Scania. Tot suedeze sunt si marcile Electrolux, IKEA, Absolut Vodka, Ericsson (telefonie și comunicații), Tetra Pak (ambalaje) și H&M (Hennes & Mauritz).

Nordstan – cel mai mare mall din Europa se află în Goteborg.

Suedia are un sistem de protecţie socială la care alte ţări doar visează. Persoanele în vârstă sau cele cu dizabilităţi, care au pensii mai mici de 1100 de euro, beneficiază de asistenţă socială gratuită, iar casele pentru bătrâni sunt și ele gratuite şi arată ca nişte hoteluri de lux. 

În Suedia sunt reciclate mai mult de 99% dintre deșeurile menajere.

Suedia nu a fost implicată în niciun război în ultimii 200 de ani, nici măcar în cele două războaie mondiale.

Anders Gunnar Svensson este jucătorul cu cele mai multe meciuri jucate pentru selecționata Suediei – 148 (anii: 1999-2013). Svensson a evoluat doar la 2 echipe în toată cariera: acasă, la Elfsborg și în Anglia, la Southampton (2001-2005).

Zlatan Ibrahimovic este cel mai bun marcator al Naționalei – 62 de goluri în 116 meciuri. În 2014 Ibra a fost desemnat de presa suedeză al doilea cel mai valoros sportiv suedez din istorie, fiind depășit doar de tenismanul Bjorn Borg.

Fotbaliști celebri: Gunnar Nordahl (campion olimpic 1948, deține recordul titlurilor de golgheter în Serie A – 5, marcând în total pentru AC Milan 225 de goluri în anii 50), Henrik Larsson, Tomas Brolin, Thomas Ravelli, Fredrik Ljungberg.

IFK Goteborg este echipa, care a câștigat de 2 ori Cupa UEFA (1982 și 1987). 

Cam acesta este adversarul nostru de joi, în câteva fraze. 

Hai, Moldova!

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Taxele de participare în campionatul Moldovei la fotbal și achitarea arbitrajului

7 lucruri înainte de meciul secolului

Victoria istorică a Moldovei asupra Poloniei. Cum am văzut-o din tribune