”Hagi” din Moldova


Era comparat cu Hagi. Despre el spuneau că e un geniu al fotbalului. A fost cel mai scump transfer moldovenesc din secolul trecut, Zenit plătind Zimbrului pentru el un milion 200 de mii de dolari – bani uriași în 1998. La doar 29 de ani a abandonat cariera de jucător, fără ca să joace ”meciul vieții”…

Alexandru Curtianu era considerat liderul generației lui. Născut la 11 februarie 1974, la Chișinău, Curtic s-a evidențiat printre semenii săi încă din copilărie. ”Avea o abilitate ieșită din comun de a ocroti balonul. Dribla tot ce-i ieșea în cale și marca multe-multe goluri…”, își amintește Anatolii Stupa, unul dintre primii antrenori ai fotbalistului.

Pe 5 octombrie 1996, Curtianu egala la unu scorul în meciul Moldova – Italia, lăsându-i spectatori pe Toldo, Nesta, Maldini, Costacurta sau Ciro Ferrara. Acest gol i-au făcut pe polonezii de la Widzev Lodz să-l achiziționeze de la Zimbru. După 5 titluri de campion al Moldovei, în 1997 Curtianu devine și campion al Poloniei.

Revine la Zimbru un an mai târziu, iar de aici, în 1998, este dat la Zenit Sankt-Petersburg pentru fabuloasa sumă de 1.200.000 dolari! A fost cel mai scump transfer din istoria Moldovei și al clubului de pe Neva la acea oră. În meciul de debut, contra lui Spartak Moscova, a reușit să marcheze, iar Zenit a câștigat cu 2:1. Era perioada în care naționala Rusiei era formată aproape integral din jucători de la Spartak. Curtianu devenea pasatorul ideal pentru formația din Parcul Petrovskii.

Jocul bun din campionatul Rusiei l-a propulsat la echipa SV Hamburg, în Bundesliga! După debutul din meciul cu Beyer (0:0), presa germană scria despre el la superlativ! ”În sfârșit la Hamburg a apărut un jucător de creație, scriau jurnaliștii nemți. ”Curti” este un pasator desăvârșit.” Specialiștii germani au menționat de asemenea curajul moldoveanului, care nu se sfia să-și dribleze adversarii, dar și duelurile aeriene câștigate de Curtianu, chiar dacă acesta măsura doar 176 cm. Cu toate acestea, Curtianu a jucat doar 8 meciuri pentru Hamburg…

Un milion de mărci germane a plătit Zenit lui Hamburg pentru a-l readuce pe ”băiatul de aur” al fotbalului moldovenesc în orașul de pe Neva. În decembrie 1999, Curtianu a fost bătut crunt la Sankt Petersburg, în apropierea locuinței sale, de niște indivizi necunoscuți. A suferit multiple traumatisme craniale, fiind operat. După acel incident nu și-a mai revenit complet niciodată…

După două încercări nereușite de a juca la Dinamo St.Petersburg și Torpedo-ZIL Moscova, cel mai bun fotbalist moldovean din anii 1993 și 1998, și-a încheiat cariera la Zimbru, în vara anului 2003, la doar 29 de ani.

38 de meciuri a jucat Alexandru Curtianu pentru naționala Moldovei, marcând 2 goluri. A fost cel mai reprezentativ căpitan al naționalei.

Rămân în continuare un admirator al jucătorului Sandu Curtianu și un contestatar al conducătorului de club Alexandru Curteian.

Un super-gol ”marca Alex Curtianu” în finalul spotului

Comentarii

  1. Stiam ca a fost batut insa nu stiam ca a fost atat de grav

    RăspundețiȘtergere
  2. "Maradona din carpati" din Moldova :)

    RăspundețiȘtergere
  3. La mine in memorie a ramas golul in poarta Italiei...Deasemenea ramine ca un "derbedeu" ce a contribuit la distrugerea Zimbrului kind a fost director sportiv...

    Ca jucator BRAVO...ca conducator te voi uri toata viata...si ca om esti un las,rusine ca ai batut jucatorii tineri ce erau la Zimbru in functie ca director sportiv....

    RăspundețiȘtergere
  4. A fost poate cel mai bun fotbalist marca Moldova din istorie..Merita respect...Acum inteleg ca este antrenor secund la Echipa a doua a Zenitului?

    RăspundețiȘtergere
  5. Referitor la sondaj...Parerea mea
    Caras, Spiridon,si poate Efros ... in top trei

    RăspundețiȘtergere
  6. Victore.........!Fi-i sigur ca Matiura este peste toti..........crede-ma!!!!!Eu personal am asistat la citeva antrenamente ale Rubin-ului,din care am vazut ce valoare are!!!!!!!!!Plus!!!!El face antrenamentele la Rubin....dar nu cu indicatiile lui Kurban Berbyev dar ale sale!!!!!!!!!!!!!Asa ca..........specialisti de-alde Carp care ne-au facut natiunea de rusine si acum pune lume pe acest site sa-l voteze......mai bine s-ar duce sa invete sa vorbeasca "maldavinesti",ca e un tont si ne face de rusine pe unde pleaca!!!!!!!!!!!
    Sunt sigur ca Sandu de face un sondaj cine e mai bun antrenor din lume si-i pune pe Alex Ferg.Jose Mour. si renumitul Carp...........sigur Carp ocupa 1 loc..........fara discutii!!!!!!!!!!!!

    RăspundețiȘtergere
  7. Nu comentez...poate alta data...Ai grija cum vorbesti, ca cine stie cine urmareste acest blog, apoi o sa trebuiasca sa dai explicatii.
    ...Matiura este si el un nume de luat in seama...da.

    RăspundețiȘtergere
  8. Addy, de ce nu-ti faci blog?
    Carp a fost acela care "i-a adus de mana la fotbal pe Curtianu si altii din generatia lui, a salvat mai multe echipe de la noi si in plus e un mare patriot, cel putin asa mi-a spus domnul Ilie carp, deci...?????????

    RăspundețiȘtergere
  9. De ce oare nu m-am mirat cind am citit acest articol? inca odata ma conving ca totusi are moldova cu ce se mindri, si daca ii iei pe fiecare in parte, orice fotbalist are talent. Nu s-au espuizat talentele in Moldova la sigur sunt multi jucatori de valoare. Dar ce nu le merge lor cind joaca in echipa, nu pot sa inteleg.

    RăspundețiȘtergere
  10. De unde si Efros in top 3? de la izvoras si besiktas????

    RăspundețiȘtergere
  11. De la FMF credaca, programul lui era cel mai bine intocmit

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare de pe acest blog

Taxele de participare în campionatul Moldovei la fotbal și achitarea arbitrajului

7 lucruri înainte de meciul secolului

Victoria istorică a Moldovei asupra Poloniei. Cum am văzut-o din tribune