Istoria fotbalului moldovenesc: TRIPLETA VÂLCOV

Puţinii suporteri ai Venusului care încă mai sunt în viaţă lăcrămează de emoţie când mai aud acest nume…
Puțini suporteri moldoveni cunosc acest nume…

Cei trei fraţi, basarabeni de origine găgăuză, au făcut furori în anii interbelici, scriind istorie pentru Venus, unul dintre cele mai puternice cluburi de fotbal din România în acea perioadă. Toate apărările tremurau când ştiau că vor avea în faţă atacul format din cei trei fraţi. Aceştia erau, în ordinea vârstei: Nicolae (Colea), Petre (Petea) şi Vladimir (Volodea) Vâlcov.

Transferul din Chișinău la București
În 1930, Venus a întreprins un turneu în Basarabia. Printre partidele jucate aici, una a fost în compania echipei Mihai Viteazu din Chişinău, unde evoluau toţi fraţii Vâlcov, inclusiv şi cel mai mare dintre ei, Vasile. Cei de la Venus au pus mai întâi ochii pe Colea, căruia i-au propus să vină la ei. Pe-atunci, un transfer era mult mai greu de realizat, deoarece unui fotbalist adus din alt oraş trebuia, printre multe altele, să i se asigure atât locuinţă, cât şi servici. Aşa că, la momentul amintit, cele două părţi au parafat doar o înţelegere, urmând ca peste câteva luni, Colea să ia drumul Bucureştilor pentru a se realiza transferul.

A avut mai multe oferte
Însă, până să facă acest drum, el a mai primit o vizită la Chişinău, a marelui Octav Luchide, secretarul general al FRFA, care auzise şi el de valoarea sa. Membru fondator şi, logic, mare susţinător al Sportului Studenţesc, Luchide i-a propus lui Colea să vină la echipa studenţească. Numai că atacantul s-a văzut nevoit să-l refuze, datorită înţelegerii la care ajunsese cu Venus. Luchide nu a digerat însă acest răspuns. Astfel, ceva mai târziu, ca o răzbunare şi-a folosit toată influenţa pentru ca Vâlcov cel mare să nu joace la Venus în acel sezon, folosindu-se de un paragraf al regulamentului de transfer potrivit căruia un jucător nu putea să activeze în acelaşi sezon la două grupări (în cazul lui, Mihai Viteazu şi Venus), asta cu toate că Vâlcov nu jucase în acea ediţie niciun meci oficial la Mihai Viteazu.

De 5 ori campioni ai României
Astfel, a trebuit să aştepte jumătate de sezon în Bucureşti pentru a putea efectua transferul la Venus (sezonul 1931/32 fiind primul în care a jucat la alb-negrii). În anul următor, Colea a fost urmat și de alți doi frați, Petea și Volodea.
Cu ei în teren, Venus a câștigat de 5 ori titlul de campioană a României, în anii 1932, 1934, 1937, 1939 și 1940. Cei trei frați Vâlcov, originari din Moldova, sunt incluși în lista celor mai mari fotbaliști din istoria clubului de fotbal Venus București.

Colea Vâlcov – selecționerul României
Doi dintre Vâlcovi au avut finaluri tragice. Mai întâi, Petea a murit pe front în 1943 (luptând împotriva armatei sovietice!), iar aproape peste un deceniu, Volodea a părăsit această lume datorită unei tuberculoze. Tocmai seniroul Colea a fost cel mai longeviv. După încheierea carierei de fotbalist, a devenit un apreciat antrenor, pregătind printre altele echipa națională a României și clubul CCA (actuala Steaua) și murind, cum se spune, de bătrâneţe, în 1970, la 61 de ani.

Sursa: sport365.ro

Comentarii

  1. e foarte interesant, te pui pe ginduri, cum naiba inainte erau jucatori de fotbal de nivel, iar acum nu. Ce s-a intimplat? suntem noi de vina sau Tara care nu-i pasa de sportivii moldoveni.
    Sa stii ca sunt foarte interesante articolele "DIN ISTORIA FOTBALULUI MOLDOVENESC", le citesc cu sufletul la gura. Mersi pt informatii

    RăspundețiȘtergere
  2. da, istorioarele acestea vechi sunt interesante, poate de aceea că sunt pasionat de tot ce este vechi... nu ştiu...

    RăspundețiȘtergere
  3. ma intereseaza mult povestile cu sportivi care au murit pe front. daca mai ai asa ceva, te rog sa-mi dai un semnal pe constantinpistea@yahoo.com

    RăspundețiȘtergere
  4. as dori sa cumpar cartea istoria fotbalului moldovenesc si alte carti de fotbal editate la chisinau in limba moldoveneasca.va multumesc petrache 0723 855121 Bucuresti

    RăspundețiȘtergere
  5. ura strabunicu+strunchiu +straunchiu-miu

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare de pe acest blog

Taxele de participare în campionatul Moldovei la fotbal și achitarea arbitrajului

7 lucruri înainte de meciul secolului

Victoria istorică a Moldovei asupra Poloniei. Cum am văzut-o din tribune