Şmecheriile antrenorului cotat


Ucraineanul Semion Altman (foto) a fost antrenor principal la Zimbru la sfârşitul secolului trecut. Îmi amintesc de câteva episoade din perioada în care a fost instalat acesta la timona chişinăuienilor. A adus atunci cu el mai mulţi jucători printre care fiul său, portar de meserie, dar şi pe un oarecare Serghei Zgura. Cu jucători de acea valoare, ca a lui Zgura, era plină Divizia a doua a Moldovei. Am urmărit activitatea lui Altman după ce a plecat de la Zimbru. Acest Zgura a fost pe la toate echipele pe unde a antrenat tehnicianul ucrainean. Este un fel de “căţeluş de buzunar”, astfel de jucători având în “baza de date” mai mulţi antrenori, care în momentul în care semnează cu un nou club, au şansa să câştige bani în plus prin aducerea “căţeluşului”. De obicei, aceştia sunt jucători de o valoare sub-mediocră, dar care, la insistenţa antrenorului, primesc un salariu foarte bun, pe care ulterior îl împart cu “tata”. Astfel, câştigă şi antrenorul, dar şi jucătorul, care, dacă ar fi jucat fără pile, n-ar fi câştigat doi bani. Dar asta nu este tot. Tandemul antrenor-jucător mai iau nişte bani buni şi la semnătură, pentru că jucătorul vine liber şi, normal, pentru asta cere o compensaţie. Bună afacere, nu?

Chiar şi aşa, Altman a reuşit să facă din Zimbru o echipă bunicică, ajunsă doi ani la rând la un pas de Liga Campionilor. Eram atunci reporter Pro TV şi înaintea meciului din cupele europene cu Dinamo Tbilisi m-am dus la baza Zimbru să fac un reportaj despre pregătirea echipei noastre. Când la intrare, paza nu ne permite accesul pe teritoriul bazei. Altman le-a cerut să nu permită la niciun ziarist să intre la antrenament. Am cerut pazei să-l cheme pe antrenorul ucrainean, care urmărea dialogul nostru de la circa 100 metri distanţă, undeva lângă una dintre căsuţele de la baza Zimbru. Acesta a văzut că nu ne lăsăm duşi şi s-a apropiat de noi cu o falcă-n cer şi una-n pământ: “Voi ce, nu aţi înţeles? Fără voia mea nimeni nu mai calcă aici! Eu sunt şeful acum!”, urla Altman de parcă-l tăiau. Peste două zile, în programul meciului era scris că echipa Pro TV a împiedicat Zimbru să se pregătească normal pentru cupele europene. Antrenamentele Zimbrului le-am filmat în “perioada Altman” doar din tufişuri şi din copaci.

Comentarii

  1. asa fac toti antrenorii nu numai el
    si dobrovolski,nu?si el tot,singur ai scris
    dar am mai auzit eu cazuri de astea

    RăspundețiȘtergere
  2. Cred ca intr-un fel avea dreptate sa nu va la se sa filmati, dar...sa te comporti asa e inadmisibil...Totusi, Zimbru reprezenta ceva atunci...imediat ce a plecat Altman...s-a terminat cu Zimbru...

    RăspundețiȘtergere
  3. Zimbru s-a terminat dupa ce a plecat Semion Vainberg. A fost cel mai bun conducator de club pe care l-a avut Zimbru. De departe cel mai bun

    RăspundețiȘtergere
  4. В любой нормальной команде поступили бы также и не пустили бы снимать. Что касается Згуры, то большинство молдавских игроков ему тогда и в подметки не годилась.

    RăspundețiȘtergere
  5. Anonim, vidno chto ty v futbole, polnii NOLI.
    Pochemu TV nelizia snimati trenirovku?
    Vo pervih, Zimbru ne Chelsea, a Altman daleko ne Mourinho chtoby kto-to ukral ego takticheskie zadumki na trenirovke. Eto smeshno.
    Vo vtotih, u nas v Moldove futbol ne tak populearen chtoby klubi ne nujdalisi v besplatnoi reclame
    V tretiih, v normalinoi komande, kak ty virazilsea, otvedeno 10-15 minut na kajdoi trenirovke spetialino dlea presi. Posle etogo presa uhodit i togda trener prodoljaet delati obichnuiu trenirovku.

    Pro Zgura daje ne hochiu govoriti. Eto tvoe mnenie

    RăspundețiȘtergere
  6. A v drughih normalinih komandah na trenirovke sobiraiutsia daje zriteli. I prihodeat po neskoliko tiseaci!!!

    Futbol sozdan dlea zritelei, a ne dlea paru zakomplexovanih trenerov-tupitsei

    RăspundețiȘtergere
  7. sunt deacord, fotbalul e a spectatorilor, si chiar mai tare imi place sa privesc antrenamentele decit ceia ce se petrece pe stadion la meciuri, e timpenie sa nu permiti ziaristilor sa arate tehnica de antrenament. am avut ocazia sa asist la un antrenament in rusia a echipei Saturn, sa fi vazut numai cit de interesante pozitii inventa antrenorul, nu zic ca e o echipa forte, dar in comparatie cu zimbru....

    RăspundețiȘtergere
  8. Sandu Grecu spunea...
    Anonim, vidno chto ty v futbole, polnii NOLI.

    Во-первых, кто бы говорил. а во-вторых элементарные правила вежливости на вашем блоге видимо не в чести?

    Что касается съемок тренировок, то для начала попробуйте без предварительного согласования снять в любом нормальном клубе, а потом рассуждайте.

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare de pe acest blog

Taxele de participare în campionatul Moldovei la fotbal și achitarea arbitrajului

7 lucruri înainte de meciul secolului

Victoria istorică a Moldovei asupra Poloniei. Cum am văzut-o din tribune